Festivalul Văii Gurghiului revine pe Platoul Fâncel

Pregătirile pentru Festivalul Văii Gurghiului sunt pe ultima sută de metri, organizatorii fiind nerăbdători să întâmpine vizitatorii. Timp de două zile, în perioada 13 – 14 august, Platoul Fâncel din Comuna Ibănești va fi gazda festivalului de tradiții și obiceiuri locale de pe Valea Gurghiului. Evenimentul este  organizat de Asociația Comunității Văii Gurghiului din care fac parte comunele Ibănești, Gurghiu, Hodac, Solovăstru și municipiul Reghin cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Instituției Prefectului Județului Mureș.

Casele tradiționale din satul alegoric vor fi pregătite de sărbătoare, gata să primească musafiri. Astfel, cei care ajung la festival sunt așteptați să treacă pe la fiecare casă alegorică unde au posibilitatea să admire exponatele, iar comercianții îi așteaptă să guste din bunătățile culinare puse la dispoziție.

Programul la scenă este unul variat, menit să încânte publicul printr-un program artistic deosebit, cu nume mari ale muzicii populare şi uşoare, dar şi artişti locali.

Solovăstru

,,Fiecare comunitate vine cu ansamblurile locale. Am încercat să le facem loc și tinerilor artiști locali care doresc să își promoveze melodiile pe scena festivalului. Aducem și nume consacrate pentru a atrage cât mai mulți vizitatori pe Platoul Fâncel. Încercăm să ne organizăm cât mai bine. Pe partea de securitate vor fi permanent jandarmi, poliție, firmă de pază. În ceea ce privesc parcările, aceastea vor fi mai multe față de anii trecuți. Pe partea de comencianți, am avut discuții pentru a ne sprijini reciproc pentru a nu avea probleme. Avem o gamă variată de produse care vor fi vândute în acest an pe Platoul Fâncel. ,, spune Ilie Chirilă Tătar, primarul comunei Solovăstru, președintele Asociației Comunității Văii Gurghiului.  

Din partea comunei Solovăstru vor urca pe scenă Ansamblu Coronița, Varodi Natalia Roxana, Dalia Fendrihan, Ansamblul Dor Solovăstrean, Delia Pop, Alesia Vornicu, Diana Tișe, Ștefania Sălăgean.

Gurghiu

La Gurghiu, operele de artă cioplite în piatră de meșteri din Glăjărie vor cuceri privirile vizitatorilor, încă de la intrare. S-a muncit mult pentru acest festival, iar strădania celor care au pus umărul ca standul să fie deosebit se va vedea în acest sfârșit de săptămână.

Ca noutate, în acest an comuna Gurghiu a pregătit pentru festival un cuptor din cărămidă unde se va face pâine și alte bunătăți. Nu vor lipsi nici decorurile florale impresionante.

Dansuri populare românești și maghiare vor fi reprezentante ale comunei Gurghiu, dar și tineri soliști valoroși precum Daiana Suceava, Denisa Gliga.

Hodac

Reprezentanții comunei Hodac sunt nerăbdători să participe la acest festival, aducând în fața vizitatorilor atât ansamblurile locale din comună: Ansamblul Hodăceana și Ansamblul Toaca Văii Gurghiului,cât și soliștii vocali: Nicușor Butilcă, Elena Violeta Man, Dana Maria Fărcaș, Natalia Moldovan.

Comuna Hodac este recunoscută pentru meşteşugul realizării de fluiere, iar pentru asta, Dan Ioan va prezenta curioșilor și în acest an din tainele confecționării  fluierelor.

Ibănești

Comuna Ibănești, cu oameni faini și harnici, ce-și poartă mereu cu mândrie costumul popular, își întâmpină oaspeții cu brațele deschise și la această ediție a festivalului.

,,Amenajăm casa din satul alegoric, la fel ca de fiecare dată cu obiecte tradiționale din Ibănești, costume populare, îmbrăcăminte de la țară. Avem ca noutate o expoziție de pictură, lucrări realizate de copiii din Ibănești, coordonați de preotul Franc Florin de la parohia din Ibănești Pădure. Iar pe partea de mâncare, vom avea mâncare tradițională, specifică zonei și pentru prima dată păstrăv, de la un producător local.,, spune Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești.

Pe partea de spectacol, pe scenă va urca Grupul Folcloric Ibășteana, dar și Iulia Todoran, Rareș Pop, Andreea Matei, Dorin Pintea, Gizella Ianko, dar și Trupa de dans Trio Gym.

Reghin

Municipiul Reghin aduce la această ediție a festivalului, pe partea de program artistic Asociația Culturală Flori de pe Mureș, Ansamblul de dansuri populare Doina Mureșului, Maria Suciu, Bianca Pop, Dorina Iuliana Oprea.

Standul va fi și el frumos amenajat, prinzând culoare prin aranjamente florale, devenind un loc primitor pentru cei care ajung pe Platoul Fâncel. Meșterii populari de la casa Reghinul vor fi și ei la loc de cinste și de această dată, munca lor putând fi admirată: Pascu Gheorge cu cojoace, Maria German cu cămăși populare și produse cu lavandă, Laser Cuties, Branea Angela cu produse din mărgele, Chirtes Petruț cu obiecte din lemn.

Tot aici vom putea vedea expoziția ”Drumul uleiului,, pregătită de Muzeul Etnografic Anton Badea din Reghin, dar și ateliere de: decorat și personalizat diverse forme din lemn cu motive tradiționale, viori și chitare, atelier de realizat podoabe din mărgele și atelier de tors lână.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*