REGHIN: Ieri s-a dat startul celei mai lungi curse de alergare din România

Ieri, la orele amiezii s-a dat startul celei mai mari competiții de alergare organizată în România și printre puținele curse de șase zile de alergare din Europa. Vorbim despre Transylvania 6 Days – Festival International de Ultramaraton aflat la prima ediție.

Un start cu emoții pentru cei prezenți, dar mai ales pentru organizatori, care au făcut eforturi și au reușit să pună Reghinul pe harta competițiilor sportive de amploare, în ceea ce privesc ultramaratoanele având în vedere că sportivi alergători de 6 zile sunt puțini în țara noastră. Startul s-a dat pe o căldură infernală, dar iată că ploaia nu a ocolit orașul, așa că astăzi vremea e perfectă pentru alergare.

Nouă sportivi veniți din țări precum Grecia, Italia, Germania, Franța și România s-au înscris la start pentru cea mai importantă și grea cursă din competiție: 144 de ore. ,,Sper ca toți să ajungă la finish, să alerge cât mai mulți kilometri și cel mai important e ca lumea să se simtă bină și să plece de aici cu o impresie plăcută despre orașul nostru, despre noi ca țară, ca oameni,,. spune Adrian Bonțiu, organizator.

Mezinul cursei de 144 de ore este Andrei Conciu, care are doar 18 ani, în timp ce decana de vârstă este o femeie din Germania, Edda Bauer de 78 de ani, urmată de italianul Aldo Maranzina de 76 de ani.

Cursa de 144 de ore este una grea nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic, traseul pe care se desfășoară competiția fiind de tip buclă de aproximativ 855 m, cu startul din incinta bazei sportive Avântul, continuând în Parcul Tineretului.

Adrian a reușit până în momentul de față să participe la 16 curse de acest gen, alergând de la 90 de ore până la 60 de zile. ,,Cu cât merg la mai multe competiții, cu atât obțin mai multă experiență și e mult mai ușor de gestionat anumite situații limită. Dar pe partea de organizare e cu totul altceva, e o noutate atât pentru mine cât și pentru echipa din spate.,, spune Adrian.

Nefiind familiarizați cu astfel de evenimente sportive, nu știu dacă realizăm cu adevărat anvergura acestei competiții desfășurate la noi în oraș. Adrian a lucrat intens în ultimii doi ani pentru a aduce această competiție, în Reghin.

Despre Adrian Bonțiu putem spune că este un tânăr, care înainte de a deveni organizator de astfel de competiții este participant în diferite ultramaratoane organizate în lume. A adus cu el toată experiența pe care a reușit să o acumuleze în acești ani de alergător. ,,Totul a început în 2020, la o discuție cu Vlad Arhire despre posibilitatea organizării unei competiții de șase zile, la noi în țară. Amândoi participasem la maratonul de la Istanbul…Am ajuns la concluzia că este posibil, doar că trebuie să fie cineva care să o facă… Și așa mi-am asumat eu organizarea evenimentului. Acum sunt cu ochii pe noi America, Australia, Africa de Sud, am primit mesaje de încurajare de la cei care vin din această lume și știu despre ce e vorba.,, spune Adrian Bonțiu.

Și de la discuții până la faptă a fost muncă multă, începând de la punerea pe foaie a ideilor, la realizarea site-ului, despre ce să aducă aici diferit față de alte curse.

Nici identificarea sponsorilor nu e treabă ușoară. ,,A fost foarte greu să găsim sponsori. Dacă eram în Italia sau în America cu siguranță găseam imediat. Dar în România nu au înțeles exact ceea ce se întâmplă și-atunci e normal să nu vrei să finanțezi un lucru, pe care nu-l cunoști. La următoarea ediție pot să arăt sponsorilor că lucrurile se mișcă într-o direcție bună și că este un eveniment despre care se aude în toată lumea.,, adaugă Adrian.

Următoarele curse au startul joi (11 august) – cursa de 72 de ore, vineri (12 august) – cursa de 48 de ore, iar sâmbătă (13 august) cea de 24 de ore.

Rezultatele live se pot urmări AICI

Ce spun oficialitățile prezente la startul cursei de 144 de ore?

Pentru a-și arăta sprijinul și pentru a încuraja sportivii au fost prezenți la startul cursei de 144 de ore primarul municipiului Reghin – Mark Endre, viceprimarul municipiului Reghin – Dragoș Pui și deputatul PSD – Dumitrița Gliga.

Mark Endre, primarul municipiului Reghin s-a arătat extrem de încântat de organizarea acestui eveniment, în orașul nostru. ,,Este ceva inedit pentru Reghin. Ne bucurăm că putem să fim gazda acestui eveniment. Este îmbucurător să avem aici, în orașul nostru un ultramaraton internațional de 6 zile desfășurat pentru prima dată în România. Sprijinim de fiecare dată sportul, la fel am făcut și acum și facem tot ce se poată ca sportivii ajunși în Reghin să se simtă bine,,

,,Sunt prezentă aici din curiozitate. L-am cunoscut mai devreme pe Adrian Bonțiu și l-am întrebat de unde pasiunea de a alerga 6 zile. Mi-a spus că pentru el a alerga șase zile e mai mult decât un concediu., te relaxează, e foarte reconfortant. Este extraordinar că reghineni de-ai noștri, care-și descoperă pasiuni deosebite, se luptă ca după aceea să aducă ceva deosebit, la ei acasă. Am înțeles că exista posibilitatea ca această competiție să se desfășoare într-un alt oraș din România, însă el și-a dorit enorm de mult să organizeze, la noi acasă. Pentru tot efortul depus într-o competiție e vorba și de o perseverență în ceea ce faci, dar și să îți facă plăcere în mod deosebit să practici acest sport. Reghinul este recunoscut internațional prin dansul sportiv, pe de altă parte, prin faptul că ne remarcăm prin alte sporturi și prin sportivi de-ai noștri înseamnă că suntem capabili să facem performanță.,, spune deputatul Dumitrița Gliga, prezentă la startul competiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*