Tradiție și voie bună la Festivalul Văii Mureșului

Întreaga Vale a Mureșului a fost sărbătorită timp de două zile prin desfășurarea Festivalului Văii Mureșului, care în acest an a ajuns la ediția cu numărul 16. Casele din satul alegoric au prezentat viața locuitorilor de altă dată, purtându-i pe cei curioși prin lumea satului.

,,Din dorința de a respecta tradițiile am reușit să dăm viață și în acest an platoului ,,La Alei,, de pe Valea Mureșului. E de datoria noastră să ducem mai departe rădăcinile poporului român, care în ciuda greutăților întâmpinate, că au avut parte de războaie, foamete, cutremure, boală ne-au transmis totuși obiceiurile și frumusețea tradițiilor. Generația noastră trăiește vremuri de restriște, suntem puși la încercare și noi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm. Misiunea noastră este să le arătăm celor ce vor urma pe aceste meleaguri identitatea noastră națională, iar prin intermediul acestui festival avem convingerea că vom construi cu oamenii frumoși de pe Vale, un viitor din care să nu lipsească tradițiile populare. Nu este ușor, dar atunci când ai oameni de calitate, care au același țel comun, totul devine posibil. Le mulțumesc pe această cale administrațiilor locale care au înțeles nevoia poporului nostru de a avea continuitate din perspectiva tradițiilor, Consiliului Județean Mureș pentru ca este alături de noi în fiecare an, în promovarea culturii și a obieiurilor de pe Valea Mureșului și totodată, tuturor celor care astăzi ne sunteți alături în acest demers inițiat în anul 2005 de a promova frumusețea oamenilor, farmecul naturii, profunzimea tradițiilor și a obiceiurilor, care nu fac altceva decât să sprijine dezvoltarea Văii Mureșului ca zonă turistică. ,, Lucreția Cadar, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului.

Pe scenă, ansamblurile și soliștii de muzică populară și-au prezentat jocul și portul popular, iar la tarabe vizitatorii au putut gusta din bucate alese.

,,Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, la acest frumos eveniment devenit tradiție pe Valea Mureșului. După cum spunea Lucian Blaga, ,,Veșnicia s-a născut la sat,,. Dar pentru a putea asigura această veșnicie trebuie să promovăm tradițiile populare în rândul tinerilor, a copiilor. Indiferent de poziția noastră ca adulți, rolul nostru este acela de a insufla copiilor noștri dragostea pentru tot ce înseamnă tradiția populară, pentru obiceiurile zonei, asigurându-ne astfel că în timp acestea vor fi păstrate. Prin astfel de manifestări cum e acest festival menținem vie  flacăra existenței noastre.,, a precizat Florin Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

,,Când vorbim despre acest festival trebuie să vorbim despre istoria lui. Nu doar noi, cei de astăzi aici pe scenă merităm acest lucru. Aici pe scenă merită să se afle oameni care de-alungul timpului au depus eforturi pentru permanentizarea acestei manifestări atât de importante pentru Valea Mureșului, care au pus umărul ca noi să avem parte de câteva zile minunate, la acest festival. Este un festival matur, care în ciuda problemelor financiare, cei care se implică și îl duc mai departe. ,, a precizat senatorul Cristian Chirteș.

Deputatul Dumitrița Gliga ca de fiecare dată la un astfel de eveniment a îmbrăcat cu mândrie costumul popular,  purtând de această dată un costum cusut de ,,mama bună de la Râpa,,. ,,Iubesc tradițiile, iubesc portul popular, pe care l-am descoperit în urmă cu 20 de ani. Am considerat că este important să nu se piardă acest port popular, care la noi diferă de la un sat la altul, de la o comună la alta.  Valea Mureșului are un foarte mare potențial. Îmi amitesc la prima ediție, când noi am amenajat standul, am făcut și un ponton pe Mureș pentru că mi se pare impresionant peisajul atunci când servești o tocăniță sau un boț.

Mă bucur că primăria Deda și Lunca bradului au făcut demersurile ca aceste două comune să fie stațiuni de interes local din punct de vedere turistic, ceea ce va atrage foarte multe fonduri pe Valea Mureșului. La fel cum s-au obținut în urmă cu două săptămâni, atunci când au fost aprobate proiectele depuse de primăriile și consiliile locale de pe Valea Mureșului, pe programul Anghel Saligny de apă, canal și modernizări de drumuri.,, a precizat Dumitrița Gliga, pe scena Festivalului Văii Mureșului.

Mara Togănel, prefectul județului Mureș  a amintit de faptul că în anul 2005 acest festival a început cu publicul prezent și cu o parte din cei care, în astăzi au urcat pe scenă. ,,Acest festival a început de la niște oameni inimoși și iată că 17 ani de atunci ne regăsesc cu aceeași demnitate, uitându-ne în fața dumneavoastră. Dincolo de culori politice și realizări, mai mult sau mai puțin personale stă comunitatea noastră. România de zi cu zi suntem fiecare dintre noi. Trebuie să avem grijă deoarece cuvântul de azi e fapta de mâine. De aceea aici, unde găsesc buni români, buni credincioși, gospodari și destoinici, venim să arătăm țării întregi că aici, pe Valea Mureșului suntem ceea ce trebuie să fim: uniți cu patria. Aveți mai multă încredere unii în alții, să vorbim mai bine despre patria noastră, decât cu reproș.,,

Ciprian Dobre, inițiatorul Festivalul Văii Mureșului și a celui de pe Valea Gurghiului spune că ,,Din 2005 am făcut diferența între vis, pe care l-am pus în realitate. Realitatea este satul românesc, tradițiile populare, pe care le-am adus in satul alegoric. Asta e important, ca toți, români, maghiari să stim sa ne întâlnim și să ne bucurăm. Toți cei care au un merit în organizarea acestui iconistas al tradiției populare de pe Valea Mureșului, vor simți tot ce astăzi nu-i în România. România trece printr-o perioadă destul de grea. Avem un război la 200 de km de graniță, acest festival nu s-a ținut din cauza unei pandemii, așa că vă îndemn să rămânem uniți. Să rămânem uniți pentru ca trebuie poate într-o zi să ne apărăm tot ce astăzi avem sfânt, așa cum au făcut-o bunicii ori străbunicii noștri. Sper să nu fie cazul.,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*