Festivalul Văii Mureșului, la sfârșit de săptămână

Ne despart doar câteva zile până când o nouă ediție a Festivalului Văii Mureșului va pune în valoare tradițiile și obiceiurile acestei zone. Evenimentul, desfășurat pe parcursul a două zile, beneficiază și în acest an de un cadru deosebit, pe Platoul ,,La Alei” din Răstolița.

De organizarea și buna desfășurare a evenimentului se ocupă primarul comunei Deda, Lucreția Cadar în calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului, alături de Mircea Mariș, primarul comunei Suseni, vicepreședintele Asociației.

,,Ne-am dorit ca acest festival să poată fi realizat și pentru asta era nevoie de două mâini forte, care să-și asume responsabilitatea organizării acestui festival, care înseamnă tradiție, port popular și obiceiuri de pe Valea Mureșului nostru. De aceea am condiționat colaborarea cu domnul primar al comunei Suseni, Mircea Mariș, întrucât împreună putem duce la bun sfârșit realizarea și organizarea festivalului. Nu am vrut să lăsăm la o parte tradițiile și obiceiurile celor 8 comune de pe Valea Mureșului, a Municipiului Reghin și a Consiliului Județean Mureș, care constituie participarea și finanțarea acestui festival” spune Lucreția Cadar, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului.

Necesitatea acestui festival are la bază păstrarea și transmiterea tinerei generații a obiceiurilor și tradițiilor de pe Valea Mureșului pentru că da, un popor fără tradiții este un popor fără viitor.

,,În anul 2019 Asociația se afla într-un impas financiar, cât și alte probleme juridice. Aici vreau să o felicit pe doamna primar Lucreția Cadar pentru că a fost omul care nu a lăsat să se desființeze acest festival și să îl ducem mai departe. În 2019 am organizat tot în acest tandem Festivalul Văii Mureșului, dar cu sume și buget reduse. Astăzi, chiar dacă e 2022, întâlnim aceleași probleme , cu mai puține comune care participă, buget mai mic, dar totuși trebuie să organizăm acest festival. Este un eveniment care ne aduce cinste, ne onorează. Fiecare comună ar trebui să participe la acest festival, dar fiecare comună întâmpină anumite probleme  dacă poate sau nu să participe, fie din punct de vedere financiar, altele din pricina consiliului local, dar cei care se pot implica o fac.” a precizat Mircea Mariș, vicepreședintele Asociației.

Desfășurarea unui astfel de festival nu e treabă ușoară. Chiria pentru terenurile pe care Festivalul se organizează a crescut substanțial în acest an față de anul 2019. Asociația folosește aceste terenuri doar două zile pe an, dar pentru a se putea desfășura în bune condiții, locația trebuie curățată. În ceea ce privesc standurile agenților economici, acestea trebuie refăcute, iar prețurile pentru materialele de construcții au crescut. Chiar dacă în acest an bugetul pentru organizare este unul limitat organizarea acestui festival este posibilă, însă pretențiile se vor rezuma la sumele mici disponibile.

,,Partea de amenajare a căsuțelor va fi în atribuția fiecărei comune participante, iar în căsuțele care nu participă vom avea grijă de producătorii agricoli, de producătorii din zonă în așa fel încât să fie un sat alegoric frumos” spune Mircea Mariș.

Așadar, sunteți așteptați în perioada 30 – 31 iulie să petreceți un sfârșit de săptămână altfel, în mijlocul tradițiilor, înconjurați de oameni care poartă cu bucurie și mândrie portul popular și să gustați din bunătăți culinare alese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*