Femeile tinere din Ernei sunt invitate să participe la testare Babeş Papanicolaou
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în data de 19 iulie 2022, în localitatea Ernei, judeţul Mureş, începând cu ora 16.00, în curtea primăriei.
Femeile din grupul ţintă 24-29 de ani sunt aşteptate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin.
Testul Babes-Papanicolau este una dintre metodele sigure de screening pentru cancerul de col uterin.
Screening-ul salvează vieti, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit si depistat precoce.
Ce este testul Babeş Papanicolau?
Testul Babes Papanicolau este cea mai bună metodă de a identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru paciente pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Cum se face testul Babeş Papanicolau?
Probele pentru testul Babes Papanicolau se recolteaza în timpul unei consultaţii de rutină. Nu este dureros, nu implică o intervenţie agresivă sau invazivă, este uşor de recoltat si dureaza foarte putin. Celulele se recoltează din colul uterin, cu ajutorul unei periuţe speciale.
In ce constă pregătirea pentru testul Babeş Papanicolau?
În vederea pregătirii pentru efectuarea testului Babes Papanicolau, cu 48 de ore inainte de test, pacienta trebuie să evite creme, ovule, tampoane sau alte soluţii intravaginale, activitatea sexuală, pentru a nu altera rezultatul testului.
„Ca medic, recomand tinerelor să facă o vizită la medicul ginecolog obligatoriu, indiferent câte alte lucruri au de făcut. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou le poate feri de neplăceri și chiar le poate salva viața”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.
Toate femeile trebuie să facă periodic testul Babeş Papanicolau, împreună cu controlul ginecologic, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru a avea grijă de sănătatea lor.
Testul Babeş Papanicolau poate salva viața deoarece poate identifica cele mai timpurii semne ale cancerului de col uterin. Dacă este diagnosticat devreme, șansa de a trata cancerul de col uterin este foarte mare.
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.