Târgul Fetelor de la Gurghiu
Tradiția a fost la ea acasă, în ultima duminică din luna iunie. După doi ani de pauză, Târgul Fetelor de la Gurghiu, obicei cu tradiție în comună a revenit, în rândul gurghienilor, fiind un eveniment așteptat cu nerăbdare de localnici și nu numai, având ca loc de desfășurare binecunoscutul platou Mocear.
De câțiva ani a fost reînviat și obiceiul strigatului fetelor peste sat, ce se desfășoară în seara dinaintea târgului, la Cașva.
,,Târgul a fost început de prințul Rudolf în curtea castelului Bornemisza din Gurghiu după care a luat amploare desfășurându-se și în centrul Gurghiului și spre localitatea Cașva, la Podul Gurghiului. Crescând, de la an la an, spațiul nu a mai fost suficient și iată că astăzi ne aflăm pe acest platou, Mocear, pe o suprafață de 7 hectare, unde în urmă cu 16 ani am început să organizăm acest eveniment. Un târg frumos unde participă cetățeni ai Gurghiului, dar și din împrejurimi. Târgul Fetelor se ținea de obicei în ziua de Sfântul Gheorghe, dar din cauza timpului nefavorabil din ultimii ani, ne-am gândit să găsim o zi mai călduroasă, mai potrivită, așa că l-am fixat în ultima diminică din luna iunie. Târgul a început aseară, la Cașva, cu strigatul fetelor peste deal, un obicei frumos, unde băieții spun părțile negative ale fetelor pentru ca pe viitor să-și revizuiască comportamentul. Dar am să propun ca de anul viitor să spună și să scoată în evidență și părțile bune ale fetelor pentru că altfel nu știu cum le pot aduce în târg, să le ia turtă dulce, să danseze, să se dea pe hintă. Vă recomand băieților să nu uitați să respectați acest obicei din târg pentru că probabil se vor lega cununii, iar peste 50 de ani de căsătorie cineva vă va premia” a precizat Laurențiu Dumitru Boar, primarul comunei Gurghiu, care a ținut să le mulțumească tuturor celor implicați în organizarea târgului, dar și tuturor celor care în această zi au îmbrăcat costumul popular.
Mara Togănel, prefectul județului Mureș, a transmis celor prezenți toată admirația față de oamenii de pe Valea Gurghiului, apreciindu-i pentru bunătatea și hărnicia de care dau dovadă. ,,Mă bucur tare mult pentru invitație și pentru faptul că această sărbătoare mă regăsește aici, în mijlocul dumneavoastră. Așa cum spunea domnul primar, oamenii buni, aduc oameni buni lângă ei. Cred că dincolo de orice funcție vremelnică pe care o ocupăm trebuie să fim în mijlocul oamenilor. Valea Gurghiului este zona pe care eu am călcat-o cel mai des indiferent că eram consilier județean ori acum, în calitate de prefect al județului Mureș. Vin să mă bucur, să vă spun că vă prețuiesc și respect foarte mult. Respect bunătatea, omenia și modestia dumneavoastră. Aici, pe această vale, se întâmplă lucruri frumoase, o vale care a evoluat firesc și domnul primar trebuie să știe că se bucură de susținere de la județ și națională. Asta pentru că alături de ceilalți primari de pe această vale au avut capacitatea și înțelepciunea să facă proiecte curajoase, să se așeze la masă să vă ofere condiții decente pentru anul 2022. Iată că acum, Guvernul României va reuși să finanțeze rețeaua de gaz în Hodac și Ibănești, va urma și Gurghiului printr-o altă linie de finanțare. Fiecare primar de pe Valea Gurghiului și din întreg județul Mureș a depus proiecte valoroase, necesare zonei pe care o reprezintă și se vor bucura de finanțare. Trebuie să fie acolo unde aveți nevoie de noi. Nu o să vin niciodată să mă laud cu ceea ce fac pentru județul Mureș pentru că nu fac nimic special decât să-mi fac datoria prin onoranta funcție de prefect. Dacă este nevoie de mine la 12 noaptea când se întâmplă ceva pe Valea Gurghiului și în restul județului voi fi acolo” a precizat Mara Togănel, prefectul județului Mureș.
Senatorul Cristian Chirteș, prezent la deschiderea oficială, i-a asigurat pe gurghieni și pe toți locuitorii Văii Gurghiului de sprijin în dezvoltarea proiectelor. ,,Pentru a nu știu câta oară sunt la deschiderea acestui frumos târg. De mic copil, participam la Târgul fetelor Când am devenit adolescent, plecam de la Târgul Fetelor la renumitele baluri care durau nopți și zile de care îmi aduc cu bucurie aminte. Vă asigur că nu numai Laurențiu Boar va fi sprijinit de noi, parlamentarii, ci toate comunitățile. Pentru că noi, oamenii politici nu avem doar o îndatorire, ci și o obligație de a ajuta și de a contribui la dezvoltarea comunităților” a precizat senatorul Cristian Chirteș.
La ceas de sărbătoare le-a fost alături și deputatul Dumitrița Gliga, care a depănat amintiri din târg de pe când era doar un copil și a transmis celor prezenți gânduri de bine, asigurându-i că atunci când va fi nevoie de sprijinul ei, va fi alături de ei, ,,Nu știu câte fete vor fi târguite astăzi, dar știu cu siguranță că tradițiile se păstrează la Gurghiu. Felicit organizatorii pentru că atâta timp cât aceste evenimente au loc putem să păstrăm viu patrimoniul cultural fascinant al Văii Gurghiului. Am fost pentru prima dată la Târgul Fetelor când eram în clasa I. Îmi amintesc că nu se găseau prinzătoare de păr și aici le-am găsit pe cele mai frumoase. Am cumpărat puiul târgului, o inimioară cu oglindă-n mijloc. Am revenit în anii următori, iar ultima dată când am fost la târg eram însărcinată. Astăzi mi-am adus și băieții, unul de 3 ani și unul de 11 și o să îi aduc până când o să se obișnuiască cu atmosfera de aici ca să îi aduc peste câțiva ani să-și găsească fata cu care să se căsătorească pentru că știu că femeile de pe vale sunt foarte hotărâte. E o zi de sărbătoare, în care nu ar trebui să facem politică, în care nu ar trebui să vă rețin atenția cu toate proiectele de lege promulgate și în care am fost implicată pentru bunăstarea locuitorilor de pe Valea Gurghiului și din întreaga țară și nici cu proiectele punctuale în care am fost implicată despre Valea Gurghiului. Cred că am trebui să stăm de vorbă cât mai mult, să stau în mijlocul dumneavoastră, să împărtășim emoțiile și să aflu problemele dumneavoastră, ajutându-vă la orice oră cu tot ceea ce îmi stă în putință”.
De o zi frumoasă și o aniversare specială s-au bucurat și cele 13 cupluri din comună care au fost premiate de administrația locală cu ocazia împlinirii celor 50 de ani de căsătorie.