De Sânziene suntem așteptați la muzeul etnografic

În 24 iunie, începând cu ora 17.00 suntem invitați să sărbătorim Sânzienele, Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul prin mai multe activități în aer liber, la muzeul etnografic Anton Badea din Reghin. ,,Vă invităm cu drag, cu întreaga familie, să petrecem împreună această zi și sărbătoare deosebită a solstițiului de vară!,, spun organizatorii.

Programul cuprinde reproducerea obiceiului popular de Sânziene, din farmacologia populară, dansul Sânzienelor, dansuri și muzică populară, recital folk, ateliere de împletit coronițe, expoziții de păpuși și de pictură, prezentare de ii.

,,La solstițiul de vară, fiind un prag și forțele întunericului sunt mai active, oamenii desfășurau acte de apărare, care vizau sănatatea lor, a animalelor, a recoltelor și apărarea spațiului habitual. Plantele culese acum sunt folosite în farmacologia populară, acum fiind și o perioadă când plantele ajung la maturitate, iar valoarea lor magică este potențată fiind folosite in practica descântatului. Florile de sânziene erau puse în coarnele vitelor sau împletite în coronițe și așezate pe ogoare, garduri, grădini.
Împodobirea casei cu plante este un act de ap
ărare, dar si cu nuanță augurală, care viza bunăstarea.
Actele cu caracter de divina
ție erau înfăptuite de tinere pentru a-și afla ursita, iar de către gospodari pentru a-și afla norocul tot anul și semnele de moarte. În aceste momente de prag omul sonda starea materială, viitorul și durata vietii, se împleteau coronițe și se aruncau pe casă de către fiecare membru, cea care cădea avea semnificații funestre.,, spun reprezentanții Muzeului Etnografic Anton Badea din Reghin.

În cadrul evenimentului, cei prezenți vor putea admira și o expoziție de pictură în ulei reprezentând sânzienele, din colecția muzeului, autor Adela Mihuț.
În caz de vreme nefavorabilă evenimentul va fi reprogramat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*