
Proiect în folosul comunității, la Blaga
Echipa de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Reghin a câștigat recent finanțare pentru un proiect în folosul comunității de tip Service Learning. Un proiect care pe de o parte ajută elevii să își dezvolte abilitățile de cercetare și pe de altă parte ajută comunitatea din Reghin să aibă la îndemână informații importante despre obiective turistice și personalități din municipiul Reghin. Un proiect finanțat de Fundația Noi Orizonturi, dar care a prins roade și cu sprijinul cadrelor didactice implicate, a elevilor voluntari, a Primăriei Reghin și a Centrului de Informare și Promovare Turistică din Reghin.
Coduri QR aplicate pe obiectivele turistice
,,În urmă cu un an am participat câțiva profesori la un curs și drept răsplată am avut posibilitatea să scriem un proiect, care a fost aprobat și finanțat. Proiectul constă în două faze: prima se referă la coduri QR care vor fi aplicate pe anumite obiective turistice din Reghin, în patru limbi: română, maghiară, germană și engleză. Cum s-au ales obiectivele? Clasa a X-a A a venit cu propuneri, am apelat la doamnele de la Centrul de Informare și Promovare Turistică, am adunat acele informații și vreau să vă spun că nu a fost ușor. Acum cu un telefon mobil oricine poate afla informațiile cele mai importante despre acel obiectiv,, spune profesor Cristina Drescan.
Astfel, vineri, 10 iunie au fost amplasate primele coduri QR, în zona a patru obiective turistice din Reghin.

A doua fază a proiectului prevede realizarea unui traseu, în spatele școlii, mai precis în spatele clădirii B, sub formă de U. ,,Vom avea câteva platforme, copiii pot veni să țină o activitate în aer liber, se pot plimba pe acele platforme. Vor fi și trei panouri informative, legate de personalități din Reghin. Pentru a nu apărea discuții legate de alegerea personalităților am decis ca cei trei să fie din zona în care ne aflăm: Petru Maior, Koos Ferenc și Kohl Ștefan. Pe lângă aceste panouri vor fi și niște instalații interactive. În cazul lui Kohl vor fi niște aripi, pentru Koos Ferenc vor fi niște cuburi, iar pentru Petru Maior e vorba despre o instalație unde trebuie să potrivească literele: kirilică și alfabetul latin.,, a adăugat Cristina Drescan.

Voluntarii au avut un rol important în punerea proiectului în practică.
,,Cel mai dificil a fost să găsim informații pentru că pe internet nu sunt suficiente. Am căutat în cărți, reviste mai vechi. Ne dorim ca toată lumea să cunoască informațiile despre aceste obiective pentru că în general trecem cu indiferență pe lângă ele, fără a ne gândi la nimic și fără a le cunoaște istoria. Poate așa, cu ajutorul codurilor QR se mai opresc, studiază informațiile, vin vizitatori. ,, spune Ciprian.
,,Este important ca și tinerii să cunoască istoria acestor locuri, a acestui oraș și a personalităților care au trăit aici. Mi se pare că la fel ca noi, cum ne-am implicat în căutarea informațiilor pot și alții să le citească și să descopere informații importante.,, precizează Ștefana.
,,Aceste proiecte sunt mai mult decât binevenite. În primul rând pentru că implică un număr mare de voluntari, iar copiilor le place și altceva decât să se pregătească pentru orele de mâine. In al doilea rând implică activarea mai multor competențe din partea copiilor și-anume conceperea unui text, care necesita traducerea în mai multe limbi. Într-o altă parte a proiectului trebuiau să caute informații despre personalități ale orașului, deci implică oarecum și valorizarea potențialului turistic al orașului, atât natural cât și antropic. Și bineînțeles activarea unor competențe meșteșugărești prin realizarea panourilor interactive. Vreau să le mulțumesc pentru implicare și pentru sacrificiul de care au dat dovadă pentru realizarea proiectului: Biro Zsuzsa, Kosztan Katinka și Drescan Cristina, echipa care a făcut ca acest proiect să fie realizat.,, director adjunct, Nagy Imre Laszlo.