Bucuria revederii, la Târgul Portului Popular și al Rusaliilor de la Rușii Munți
În perioada 11 – 12 iunie s-a desfășurat la Rușii Munți o nouă ediție a Târgului Portului Popular și al Rusaliilor. Un eveniment menit să aducă în prim plan tradițiile locului, dragostea față de portul popular, cântec și jocul popular. Un eveniment căruia locuitorii comunei i-au simțit lipsa, asta după o pauză forțată din pricina pandemiei.
Locuitorii din Rușii Munți și toți cei veniți din alte zone au avut parte timp de două zile de un program amplu, bine structurat pentru toate gusturile. O ocazie perfectă pentru fiii satului de a se întoarce acasă, la rădăcini și de a se reîntâlni cu familia și prieteni dragi.
Au ținut să le fie aproape rușenilor și oficialități județene, dar și reprezentați ai județului, în Parlament: prefectul Mara Cristina Togănel și deputatul Dumitrița Gliga, care au petrecut câteva ore bune alături de cei prezenți.
,,Mă bucur tare mult că această zi de sărbătoare ne regăsește împreună, sănătoși. De fiecare dată revin cu drag pe Valea Mureșului, atâta timp cât bucuria revederii este reciprocă. Am trecut de ce a fost greu, dar nu știm ce ne mai așteaptă, dar atâta timp cât avem puterea să rămânem oameni buni și încrezători unii în alții, ne putem vedea ochi în ochi și ne putem ajuta în momentele dificile. Să vă bucurați din plin de tot ceea ce aveți. Le doresc tinerilor să fie extrem de activi și asumați în ceea ce fac în viitor, să își ajute și respecte părinții. ,, a fost mesajul transmis de prefectul județului Mureș, Mara Cristina Togănel.
Deputatul Dumitrița Gliga, prezentă la eveniment le-a transmis celor prezenți felicitări pentru prezență și pentru păstrarea tradițiilor. ,,Prin asta putem păstra vii tradițiile noastre populare și spirituale. Am venit pentru prima dată la Rușii Munți în anul 1999, pe când eram studentă. Aveam datoria de a face un reportaj despre tradițiile de Crăciun și Moș Nicolae. Deși era seara mi s-a spus să vin aici pentru că voi găsi cu siguranță pe cineva care să-mi povestească despre această sărbătoare și tradiții autentice. Ningea, stăteam pe o bancă în fața bisericii când a ieșit o doamnă în poartă de la care am aflat că mai de mult, aici Moș Crăciun îi fugărea pe copiii care nu erau cuminți și alte tradiții speciale legate de sărbătorile de iarnă. Apoi am revenit la Rușii Munți aproape în fiecare an pentru că aveam echipă de fotbal și jucam întotdeauna semifinale și finale cu echipa de aici. Așa l-am cunoscut pe domnul primar(…) Și-apoi am început să vă cunosc pe fiecare în parte la Balul Însuraților, pe care l-am organizat la Reghin. Vă felicit pentru că alături de alte comune de pe Valea Mureșului păstrați tradițiile populare, știți să mai coaseți costume populare. ,,
,,După doi ani de pandemie iată că a venit momentul ca și la Rușii Munți bucuria, sărbătoarea să se dezlănțuie. După doi ani de pandemie lumea e însetată de distracție, de folclor, de socializare. Acesta este motivul pentru care au venit în număr așa de mare.,, a spus primarul comunei Rușii Munți, Ilie Bălan Chiș.
În cele două zile de sărbătoare, pe scena din Rușii Munți au urcat nume sonore ale cântecului popular, dar și tineri artiști în devenire. Cap de afiș în prima zi a fost trupa Bosquito, iar duminică Direcția 5, prezența acestora în comună, aducând fani din alte județe pentru a le fi aproape.
Seara de duminică s-a încheiat cu un minunat foc de artificii, care a luminat cerul din Rușii Munți, dar nu înainte ca edilul comunei să mulțumească tuturor celor prezenți, publicului și celor ce au urcat pe scenă.