Proiecte pentru dezvoltarea comunei, la Chiheru de Jos
Comuna Chiheru de Jos cu satele aparținătoare, continuă drumul spre dezvoltare. Despre proiecte, planuri de viitor și păstrarea tradițiilor am purtat o discuție cu primarul Eremia Pop, aflat la cel de-al doilea mandat.
Rep.: Suntem aproape de jumătatea anului. Care e bilanțul pentru această perioadă?
Eremia Pop: Prima jumătate a anului este o perioadă caracterizată de strădania noastră de a recupera și repara lucrurile care în anii anteriori au suferit o întârziere și ușoare nerealizări. Am avut vreo doi ani în care criza de sistem, din cauza pandemiei în special, ne-a creat întârzieri la diferite investiții, care pentru noi au fost prioritare și care au rămas de interes în ciuda acestor bariere.
Rep.: Cred că putem începe să vorbim despre investițiile din bugetul local.
E.P.: Sigur că da. La nivel de comună avem în lucru trei case mortuare din fonduri proprii și una dintre ele edificată integral de către Biserica Ortodoxă din Chiheru de Jos. Și aici am întâmpinat întârzieri din partea meseriașilor din pricina lipsei forței de muncă, motivată de pandemie, apoi firmele și-au revenit foarte greu și au început să lucreze. Capelele de la Urisiu de Sus și Chiheru de Jos sunt finalizate în proporție de 95%, iar la capela de la Urisiu de Jos au început recent lucrările, dar tragem nădejdea ca până la finalul acestui an și aici lucrările să se apropie de final. Sunt trei edificii foarte importante pentru comunitate. Comuna noastră nu a avut nicio capelă, lumea deja ne întreabă pentru că sunt edificii de care cetățenii au nevoie.
Tot așa, încercăm să recuperăm din întârzieri și nerealizarea în termen a celor două cămine culturale din Chiheru de Jos și Urisiu de Jos, finanțare prin fonduri europene. Aici am întâmpinat probleme mari începând de la proiectant, după ce am câștigat licitațiile pe fonduri europene pentru care s-a alocat un milion de euro. Apoi probleme cu executantul lucrărilor, au crescut prețurile materialelor, constructorii nu mai pot executa lucrarea la prețul la care s-a licitat investiția. Și uite așa suntem iarăși într-o perioadă de tărăgănare, ne chinuim cu constructorii și nu reușim să avem ritmul necesar. Lucrările sunt începute, la cel de la Urisiu de Jos este pus acoperișul, iar la cel de la Chiheru de Jos, zilele următoare vor începe lucrările la șarpantă și partea electrică și interioarele.
Rep.: Cum stați la capitolul apă și canalizare?
E.P.: Avem proiecte depuse, iar lucrul care ne-a bucurat foarte tare sunt sumele foarte mari preconizate a intra în România prin PNRR și Anghel Saligny. Ne-am pregătit, am avut noroc că am avut întabulate drumurile dinainte, așa că am depus pe Anghel Saligny extinderea rețele de apă la Urisiu de Jos și cel de Sus. Cele două sate au apă, dar este dintr-o sursă proprie din munte, două captări de unde asigurăm apa, dar nu putem spune că este apă potabilă, conform regulilor impuse. Dar avem proiect de extindere de la Chiheru cu apă potabilă de la rețeaua din Sovata pentru cele două sate.
Am depus tot pe Anghel Saligny proiect de asfaltare a tuturor ulițelor, străzilor laterale, în toate cele patru sate. Am depus de asemenea și proiect pentru canalizare. Am primit un semnal să ne orientăm care sunt priorități pentru noi din toate aceste proiecte. Sigur că pentru noi, prioritatea ar fi apa potabilă în cele două sate pentru că în secolul nostru este important ca cetățenii să beneficieze de apă potabilă de calitate.
Dacă vom primi fonduri, am mari emoții la partea de execuție a lucrărilor. Cine va executa atâtea lucrări? Pentru că în momentul de față, ne lovim de această problemă la lucrările mici. Gândiți-vă că din România au plecat oameni, firme întregi, să lucreze peste hotare.
Rep.: Școala?
E.P.: La Școala Generală din Chiheru de Jos am depus un proiect pentru creșterea gradului de confort termic, care este depus la Ministerul Mediului și pentru care așteptăm răspuns. Este un proiect foarte bine făcut, cu încălzire centrală, cu calorifere, schimbare acoperiș, un proiect vast.
Rep.: În ce stadiu vă aflaţi cu proiectul pentru introducerea gazului?
E.P.: Pentru introducerea gazului am mai reușit să facem câțiva pași, în sensul că proiectul și studiul de fezabilitate este întocmit și terminat. Așteptăm un moment oportun să îl depunem pe unul din fondurile de finanțare.
Rep.: Să trecem puțin și la partea de tradiții…
E.P.: Comuna noastră este recunoscută ca fiind o comună unde tradițiile nu s-au uitat. Am avut acțiuni de anvergură cu copiii, cu tinerii care au inițiat și organizat un curs de dansuri populare. Părinții și-au trimis copiii să învețe jocurile tradiționale. Dar de doi ani și jumătate n-au mai fost organizate și-atunci încercăm să reluăm această activitate unde erau zeci de perechi. Participau pe lângă cei mici și adulți, care nu au prins perioada în care să-i instruiască cineva. Așa că luna viitoare reluăm activitatea și în acest context al aprecierii și păstrării obiceiurilor, câțiva tineri din Chiheru organizează de Rusalii un joc tradițional „La Pod, la Făgădău”. Până în anii 55 nu erau cămine culturale pe satele noastre, așa că lumea juca iarna în casă, iar vara sub un tei, castan. Și așa era organizat la Chiheru de Jos, joc la Făgădău, la un pod. Așa se va desfășura și de această dată, după ce lumea va ieși de la biserică, merg acasă, mănâncă, iar apoi îmbrăcați în costume populare, ies la joc. Ceterașii vin cu căruța în sat, la Pod, unde locuitorii comunei sunt așteptați la joc și la socializare. Profit de ocazie și invit prietenii, vecinii din alte comune care sunt dornici să petreacă o după-amiază cu adevărat tradițională.