Exercițiu internațional EU MODEX în județul Mureș

În perioada 30 mai – 03 iunie, municipiul Târgu Mureș va fi gazda unui exercițiu de mare amploare la nivel internațional, organizat de către EU MODEX, ca parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.

Scenariul principal al exercițiului se va baza pe simularea producerii unui incident pe platforma unui operator economic din municipiul Târgu Mureș. Scopul acestui exercițiu este de a testa răspunsul serviciilor de urgență și medicale în situații de stres extrem. La această simulare vor participa echipe naționale și internaționale specializate în gestionarea unor astfel de situații. Aproximativ 600 de persoane vor fi implicate în derularea exercițiului.

“Îi îndemn pe mureșeni să urmărească toate comunicările oficiale referitoare la acest exercițiu, să trateze cu echilibru și înțelegere acest moment prin care ne dorim să testăm răspunsul serviciilor de urgență și medicale în situații de stres extrem. Este necesar să înțelegem cu toții că astfel de simulări sunt benefice pentru întreaga comunitate și ne ajută să fim pregătiți pentru situații de urgență reale.  Chiar dacă în anumite momente ale zilelor de exercițiu vor exista scurte situații de disconfort în trafic sau cauzate de mesajele RO-Alert, îi rugăm pe mureșeni să fie înțelegători, deoarece pregătirea echipelor de urgență înseamnă pregătirea întregii comunități.” a declarat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Exercițiul va avea mai multe faze: în prima fază se va interveni pe plan local cu forțe și mijloace în teren cu activarea Planului Roșu de Intervenție dar și cu convocarea CJSU (Comitetului Județean pentru Situații de Urgență) și cu activarea CJCCI (Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției), având în vedere amploarea evenimentului se va solicita sprijin național, iar ulterior se va solicita sprijin european. Startul exercițiului se va da luni 30 mai 2022, la o oră încă necunoscută.

„Scopul acestui exercițiu este de a testa răspunsul serviciilor de urgență și medicale în situații de stres extrem. Scenariile nu ne sunt cunoscute, acestea vor fi dezvoltate pe parcursul exercițiului și ne vor fi transmise de către organizatori. În mod sigur, scenariile vor fi cât se poate de realiste, poate chiar cu un nivel mai ridicat de gravitate.

Aceste simulări sunt benefice atât pentru noi ca și autorități, dar și pentru cetățeni, să știm ce avem de făcut într-o situație reală.” a afirmat inspectorul șef al ISU Mureș, General de brigadă Călin Ioan Handrea.

Pe tot parcursul exercițiului, organizatorii vor dezvolta diferite scenarii la care trebuie să se răspundă cu forțe și mijloace în teren. De asemenea vor fi transmise și mesaje RO-ALERT în atenția populației, în care se va informa o anumită situație tactică.

Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski a declarat că “industria chimică joacă un rol major în viețile noastre, dar, pe lângă beneficii, există și riscuri, controlate de o legislație strictă. În Europa, cea mai cunoscută legislație în acest domeniu este Directiva Seveso care prevede reglementări clare despre funcționarea în siguranță a platformelor industriale cu un anumit risc. Mai există o componentă esențială în atribuția factorilor de decizie locală prin Planul Urbanistic General (PUG) care trebuie să impună menținerea unor distanțe de siguranță adecvate între platformele industriale și zonele rezidențiale, clădirile și zonele de utilitate publică, zonele de agrement și, pe cât posibil, principalele rute de transport. Acest exercițiu de la Târgu Mureș are ca scop testarea răspunsului serviciilor de urgență și medicale în situații de stres extrem. Exercițiile vor oferi informații utile privind comunicarea și cooperarea între toate părțile relevante. Cu această ocazie, Azomureș va testa modul de funcționare a Planului de Urgență Internă.”

De menționat este faptul că toate mesajele legate de exercițiu transmise către dumneavoastră reprezentanții mass-media și mesajele RO-ALERT transmise către populație vor începe cu “ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!” și se vor finaliza cu “ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș asigură cetățenii, că, desfășurarea exercițiului nu va afecta asigurarea permanenței pentru intervenție și că pompierii mureșeni, ca întotdeauna, vor fi la datorie 24 de ore din 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*