Ilie Chiș Bălan ,,Cât timp mă ține motorul, creierul și picioarele o să continui să-mi fac treaba cu aceeași seriozitate!”

N-am mai ajuns la Rușii Munți de aproape un an. A fost mare bucurie să-l reîntâlnesc pe edilul comunei, Ilie Chiș Bălan, un primar destoinic, care deși uneori aspru la vorbă, reușește de fiecare dată să îndeplinească promisiunile adresate comunității pe care o conduce. Am purtat un dialog despre proiecte, evenimentele din comună din acest an și alte subiecte pe care vă invit să le descoperiți în rândurile de mai jos:

Rep.: Cum a trecut 2021?                      

Ilie Chiș Bălan: A fost un an atipic, la fel ca 2020 prin pandemia care ne-a afectat pe toți, dar partea economică și socială la nivel de comună a decurs normal. Ceea ce ne-am propus pe partea de investiții, la reparații, la bugetul de 10 milioane de lei pe care l-am avut pe 2021, am realizat lucruri. Nu am putut să  cheltuim un milion și 300 de mii, sumă care a intrat în fondul de rulment și pe care o folosim în anul 2022 pentru proiecte ambițioase pe care le vom realiza.

Sigur că anul 2021 nu a fost pentru nimeni ușor, având în vedere pandemia pe care am avut-o. Am avut cazuri și noi de covid destul de multe, dar am trecut peste ele. La un moment dat, eram pe locul întâi pe județ cu un grad de infectare de 35 la mie.

Spun că a fost un an totuși bun pentru comuna Rușii Munți pentru că s-au investit undeva la 6 milioane de lei pentru lucrări de reparații, de investiții, proiecte pe care dacă le-am promis oamenilor le-am realizat.

Să nu uităm că am cumpărat o autospecială de pompieri în valoare de 175 000 de euro, am cumpărat microbuz pentru transportul elevilor în valoare de 60 de mii de euro pentru că cel vechi, pe care l-am primit în 2008  de la Consiliul Județean nu mai făcea față și nu mai prezenta siguranță pentru copii. Și toate astea din bugetul propriu.

Rep.: Dar cum ați intrat în 2022?

I.C.B.: 2022 este pentru Rușii Munți un an de provocare, un an în care sincer să fiu, avem cel mai mare buget: 11 milioane de lei din care mai mult de jumătate sunt venituri proprii, care ne dă garanția că putem să realizăm ceea ce ne-am propus. Obiectivele propuse sunt destul de mărețe pentru 2022:

Avem regularizarea Văii Dumbrăvii – în jur de 400 de mii de lei, regularizarea pârâului satului în jur de 300 de mii de lei, reparații la un drum forestier – 400 de mii de lei, pietruirea unui drum vicinal – 400 de mii de lei, modernizare grădiniță pentru a permite program prelungit – 350 de mii de lei. De asemenea, avem un parc de joacă, la Morăreni – în jur de 300 de mii de lei. Avem parc de aventură – 400 de mii de lei pe care dorim să îl facem în pădure. Sunt sume cuprinse și bugetate în bugetul local al comunei. Acestea sunt toate din fonduri proprii.

Vrem neapărat să realizăm o grădiniță cu program prelungit pentru aproximativ 25 de copii, a căror părinți lucrează și au nevoie să aibă asigurată cazarea copiilor până la orele 16.00. M-am ambiționat foarte tare și îmi doresc ca la toamnă să o pun în funcțiune.

Sigur că avem și proiecte foarte mari, de aducțiune a distribuției de gaz în comună. Este un proiect care se va depune pe Anghel Saligny la nivel de asociație, de Adi Pro Gaz Valea Mureșului. Este un proiect în jur de 80 de milioane de lei + TVA, unde avizul Trans Gaz îl avem, iar în momentul în care obținem finanțarea, avem de adus magistrala de la Solovăstru până la Aluniș. Și de acolo să se racordeze. Aducțiunea de gaz cuprinde cinci comune: Brâncovenești, Aluniș, Rușii Munți, Deda și Vătava. E un proiect pentru care sper să obținem finanțare și fiind un proiect mare are nevoie de 4 – 5 ani pentru a fi implementat, dar primii pași sunt făcuți.

Tot pe Anghel Saligny am depus un proiect pentru canalizare pentru satul Sebeș unde este vorba de 1.100.000 de euro, un proiect pentru asfaltare drum vicinal Podirei de aproximativ 1,6 km în valoare de 500 de mii de euro.

Dorim să facem o casă pentru persoanele vârstnice pentru care am făcut achiziția terenului și din primele discuții la 200 de metri pătrați avem nevoie de aproximativ 2 milioane de euro. Fără falsă modestie, dar eu voi da drumul la SF în acest an pentru că am și cuprins în buget finanțarea acestuia, urmând ca în anii care vin să fie gata.

Parc de aventură

Rep.: De ce parc de aventură?

I.C.B.: Un parc de aventură pentru că accesul la pădure este pe drum asfaltat și foarte mulți tineri doresc să aibă activitate la sfârșit de săptămână. Ne-am propus aproximativ  20 de ateliere, cățărare, pistă de tubing, trei tiroliene, chiar dacă vor fi pe o distanță mai mică. De asemenea, ne gândim la trasee pentru cei care doresc să iasă cu bicicleta. Suntem în faza de întăbulare a terenului, urmând să ne întâlnim cu un arhitect și proiectant pentru a vedea ce idei mai putem pune în practică pe lângă cele avute de noi.

Președintele Satelor Unite

Rep: Vă mai gândiți la un alt mandat? Vă vedeți ieșit la pensie?

I.C.B.: Nu știu dacă o să mai candidez. Am o vârstă. Dar totuși, eu mă simt în putere. Și dacă e să ne gândim la președintele Statelor Unite ale Americii care are 78 de ani, Chiș are 68 de ani și este președintele Satelor Unite. Am discutat și despre perioada de pensie. Pentru mine este foarte complicat să mă gândesc la asta. Ar trebui să-mi găsesc neapărat ceva de lucru, care să mă țină activ. Chiar avusesem o discuție cu unul dintre copii, care mi-a spus ,,tată, tu ești o persoană hiperactivă. Dacă nu ai activitate, într-un an de zile ești terminat”. Și-atunci am zis că dacă  merge motorul (inima n.r.), creierul și mă țin picioarele continui să îmi fac treaba cu seriozitate.

Rep.: După o perioadă de pauză din pricina pandemiei, urmează Târgul de Rusalii, în perioada 11 – 12 iunie!

I.C.B.: În ultimii doi ani, fiind pandemie nu ne-am permis să respectăm tradiția de Rusalii prin organizarea unui eveniment de amploare în comună. Dar în acest an ne vom revanșa, avem deja programul creionat pentru că ne dorim să îl organizăm. Va fi un program diversificat pe durata a două zile.   Vor fi invitați de seamă, nume sonore atât pe partea de muzică populară cât și pe partea de muzică ușoară. Ne vor fi alături Junii Sibiului, Mariana Anghel, Ciprian Istrate, Ciprian Picovici, Paul Ananie, Robert Pumnea. Sâmbătă va urca pe scenă Bosquito, iar duminică Direcția 5, urmat de un foc de artificii. Pentru acest eveniment am alocat din bugetul local suma de 200 de mii de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*