Ziua mondială a asistenței sociale marcată la Harghita
Un număr de aproape 60 de asistenți sociali și specialiști implicați în serviciile de asistență socială din județul Harghita – reprezentanți ai primăriilor, spitalelor, penitenciarului, ONG-urilor și ai DGASPC – au dat curs invitației Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, pentru marca împreună Ziua mondială a asistenței sociale. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Amfiteatru a Consiliului Județean Harghita.
Asistentul social Păncescu Matild, șeful Serviciul pentru îngrijire de tip rezidențial, de tip familial și comunitar adulți. Management de caz din cadrul DGASPC Harghita a salutat cu drag „marea familie a asistenților sociali și a persoanelor cu atribuții de asistent social”.
„Am dorit să ne întâlnim azi aici, ca o mare familie, asistenți sociali și persoane cu atribuții de asistent social, ca împreună să fim mâna de ajutor întinsă celor care nu au un alt sprijin: familii cu copii, aflate în situații extreme; persoane vârstnice singure, persoane cu dizabilități, persoane supuse abuzului, persoane fără adăpost, bolnavi cronici, persoane aflate în detenție, oameni care trăiesc la limita subzistenței și mai nou, oameni de lângă noi care trăiesc adevărate drame, care au suferit pierderi de neimaginat din cauza războiului din Ucraina și au nevoie de suport”, a afirmat Păncescu Matild.
Ea a descris, cum nu se poate mai bine că „asistența socială e lupta cu imposibilul, cu nepăsarea și biruința în fața neputinței. E dedicarea, e arta de a face bine cu o pasiune ce pentru unii pare o nebunie”.
Directorul DGASPC Harghita le-a mulțumit asistenților sociali că au dat curs invitației instituției, și a afirmat că se simte onorat că se află printre ei și le poate vorbi, fiindcă are o recunoștință deosebită pentru această breaslă. Directorul a punctat că meseria de asistent social este din ce în ce mai apreciată și recunoscută, acest lucru datorându-se și faptului că în ultimii ani societatea trece dintr-o criză în alta. „În ultimii doi ani pandemia a schimbat lumea, iar noi am fost în primele rânduri, am asigurat permanența în instituții, guvernanții aveau așteptări foarte mari de la noi, de la cei care lucrează în asistență socială și cred că am și răspuns acestei așteptări. Nu departe de noi, aici în oraș am avut o criză umanitara – pot să spun așa – s-a declanșat incendiul de la Șumuleu, iar primii care au fost prezenți au fost asistenții sociali. Acum asistăm la o altă criză, de foarte mari proporții, criza refugiaților din Ucraina, unde din nou, asistenții sociali sunt la graniță și lucrează. Sper că toate aceste prezențe ale asistenților sociali o să contribuie la creșterea prestigiului acestei meserii”, a spus Elekes Zoltán. Potrivit acestuia, asistenții sociali sunt, în general, oameni modești, care nu se laudă cu realizările și cu profesionalismul lor, dar este important, totuși, să fie recunoscuți, să fie apreciați la nivelul societății, la nivel politic, la nivelul decidenților, fiindcă trebuie să fie priviți altfel față de cum au fost până acum: un domeniu care cheltuie banii, fără a contribui major la bunăstarea societății. „Noi știm foarte bine că bunăstarea, pe lângă veniturile în bani, înseamnă și o stare de bine din punct de vedere sufletesc, o stare de integrare în comunitate, ceea ce nu poate fi asigurată doar cu mijloace economice”, a conchis directorul general al DGASPC Harghita.
Șeful Complexului de Servicii Miercurea Ciuc din cadrul DGASPC Harghita, Dászkel Ildikó a făcut un scurt rezumat al anii copilăriei și a tinereții ei, precum și motivul care a determinat-o să aleagă meseria de asistent social. „Munca de asistent social înseamnă pentru mine smerenie și omenie. Am fost conștientă dintotdeauna de situația privilegiată în care m-am aflat, pentru că am avut șansa să cresc într-o familie iubitoare, am avut posibilitate, dar și voință de a învăța, iar dacă altor persoane nu li s-a dat să aibă parte de aceste privilegii, atunci eu am acea datorie morală, de a-i ajuta acolo, unde pot”, a spus Dászkel Ildikó. Ea a mai spus: „Adaugă o plusvaloare vieții mele faptul că existența mea aduce valoare în viața altora”.
Invitatul special al evenimentului, asistentul principal Daniela Doinița Lupu a prezentat ariile în care asistentul social poate profesa și progresa. Ea a transmis un mesaj de promovare a profesiei de asistent social și i-a îndemnat pe cei prezenți, ca în orice situație dificilă s-ar afla în exercitarea profesiei, să nu renunțe la ea.
Specialistul a pus accent pe necesitatea angajării asistenților sociali, arătând că este o lipsă acuta a lor în serviciile sociale. Totodată, a transmis un mesaj de îmbărbătare asistenților sociali, pentru a avea curajul să facă schimbare în comunitățile în care lucrează.
„Schimbarea mult dorită nu va veni singură, dacă așteptăm ca altcineva să facă primul pas, dacă așteptăm colegiul, primarul sau directorul DGASPC să o facă, așteptăm o altă ocazie în care să aducem schimbare.”, a spus Daniela Doinița Lupu.
Ea a făcut referire și la situația critică în care ne aflăm, care trebuie gestionată. „Avem o pandemie și acum un război, care amplifică pe zi ce trece fragilitatea socială pe care trebuie o gestionăm cu o viteză amețitoare! Iată, asistenții sociali își dovedesc utilitatea, mai ales în aceste vremuri grele!”, a subliniat asistentul social.
Daniela Doinița Lupu a primit Premiul național al „Asistentului social al anului” – 2018, care este „Oscarul” în asistență socială – premiu câștigat în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, găzduită la Ateneul Român din București – în anul 2019, premiu oferit de Președintele CNASR Doru Buzducea și Andreea Marin.
Acum, „după doi ani de pandemie și un început de război” Daniela Doinița Lupu a creat și a lansat, chiar de Ziua mondială a asistenței sociale, Jurământul asistentului social.
În cadrul întâlnirii de la Miercurea-Ciuc, ea a prezentat un scurtmetraj realizat la Brașov, cu rostirea pentru prima dată în România a Jurământului asistentului social.
„Așa cum alte profesii, medici, avocați, teologi au un jurământ al profesiei lor, propun să lansăm astăzi, de Ziua mondială a asistenței sociale, Jurământul asistentului social, pe care îl voi rosti pentru prima dată în România! De ce un jurământ al asistentului social? Pentru că de la Noi pleacă schimbarea pe care o căutăm în lume!”, a afirmat Daniela Doinița Lupu, apoi a rostit jurământul:
Mă angajez solemn să-mi dedic viața în slujba comunității și a umanității;
Voi exercita profesia de asistent social cu profesionalism, conștiință și demnitate;
Creșterea calității vieții beneficiarilor va fi pentru mine obligație și prioritate;
Voi păstra confidențialitatea și secretele încredințate de beneficiari chiar și după decesul acestora;
Asistentul social este acea forță publică care veghează la respectarea drepturilor beneficiarilor iar această responsabilitate pe care o am, o voi folosi in avantajul tuturor și nu în interes personal;
În orice comunitate și casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea beneficiarilor și mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare;
Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, evaluările mele vor fi făcute numai spre folosul și bunăstarea beneficiarilor, să-i feresc de orice daună sau violență;
Voi păstra profesorilor și mentorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate;
Colegii mei asistenți sociali vor fi frații mei;
Voi menține și promova prin toate mijloacele, onoarea nobilei profesii de asistent social;
Mă angajez să transmit mai departe învățăturile acestei profesii viitorilor asistenți sociali;
Nu voi îngădui să se interpună între misiunea mea și beneficiari, considerații de naționalitate, rasă, religie, orientare sexuală, opțiune politică sau stare socială;
Voi păstra respectul deplin pentru viața umană chiar sub amenințare şi nu voi utiliza cunoștințele mele din domeniul social contrar legilor umanității.
Voi respecta statutul asistentului social si codul deontologic al profesiei;
Voi respecta acest legământ și nu îl voi încălca, pentru ca viața și profesia mea de asistent social să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor;
Fac acest jurământ în mod solemn, liber și cu toată responsabilitatea!
Marcarea Zilei mondiale a asistenței sociale a fost lansată de Federația Internațională a Asistenților Sociali în anul 1983 și ulterior de organizații precum Asociația Internațională a Școlilor de Asistenți Sociali. Această zi este celebrată anual în cea de-a treia zi de marți a lunii martie. Organizațiile de profil din întreaga lume marchează această zi prin diferite manifestări menite să crească gradul de conștientizare la nivelul guvernelor, comunităților și grupurilor profesionale asupra contribuțiilor unice și semnificative ale profesiei de asistent social.