Mădălina Anda Cîmpian ,,Tehnica dentară este un domeniu de dezvoltare continuă,,

Meseria de tehnician dentar este una dintre cele mai apreciate și căutate meserii. Mi-am dorit să aflu mai multe lucruri despre această meserie și despre tainele ei, motiv pentru care am invitat-o pe Mădălina Anda Cîmpian la un scurt dialog. Aceasta este tehnician dentar de șase ani despre care spune că nu este doar meseria, ci și pasiunea ei. Mădălina se caracterizează ca fiind o persoană veselă, optimistă, încrezătoare.

Rep.: Cum ai ales această meserie?

M.A.C.: Mi-am ales această meserie de tehnican dentar, datorită faptului că îmi place să creez și mereu m-a pasionat lucrul manual. Creativitatea în acest domeniu e unul dintre punctele cheie, despre cum să redai zâmbete, cum să realizezi dinți frumoși.

Rep.: De ce tehnician și nu dentist?

M.A.C.: Tehnicianul dentar e artistul din spatele zâmbetelor redate prin lucrările protetice. Acesta e motivul pentru care am ales să fiu tehnician dentar și nu dentist. Îmi place ceea ce fac și mă regăsesc în această meserie. Merg în laborator cu drag, să realizez lucrări frumoase. Tehnician dentar e un mod de viață, nu e doar o meserie.

Rep.: Dacă ar fi să vorbim despre responsabilitate… Care este responsabilitatea unui tehnician dentar?

M.A.C.: Responsabilitatea tehnicianul dentar este una destul de mare, chiar dacă nu lucrăm în cavitatea bucală a pacientului, suntem direct răspunzători de lucrările pe care le facem.

Rep.: Care sunt produsele pe care le realizezi?

M.A.C.: Produsele pe care le realizez sunt lucrări protetice fixe precum lucrări provizorii din acrilat, lucrări provizorii metalo-acrilice, lucrări metalo-ceramice. Pe parte de ortodonție realizez modele de studiu și gutiere de contenție. La partea de gutiere, realizez atât gutiere pentru albire, cât și pentru bruxism.

Rep.: S-a întâmplat să dai și rateuri în realizarea anumitor lucrări?

M.A.C.: Având în vedere că muncesc de 6 ani în acest domeniu, la început normal că s-a întâmplat și acest lucru. Din greșeli învățăm, iar rezultatul este unul bun după refacerea unei lucrări.

Rep.: Învățarea se termină odată cu terminarea facultații ori urmează diferite cursuri de perfecționare și de aflare a noilor tendințe și materiale folosite în domeniu?

M.A.C.: Tehnica dentară este un domeniu de dezvoltare continuă. Nu se termină învățarea odată cu terminarea facultății. Eu, de exemplu, am urmat cursuri de perfecționare pentru partea de protetică, de structurare a ceramicii, pentru lucrările metalo-ceramice. Este o sete de continuă cunoaștere, pentru a ține pasul cu noile tehnologii, avem nevoie de dezvoltare continuă.

Rep.: Să vorbim puțin despre tehnologia analogică și digitală. S-ar spune că încet, încet, odată cu apariția tehnologiei, tehnicienii dentari vor disparea pentru că nimic nu s-ar compara cu o lucrare făcută de precizia unui computer. Cum vezi aceste afirmații?

M.A.C.: În laboratorul unde lucrez eu, folosim atât tehnologia analogică, cât și digitală. E adevărat faptul că tehnologia ne ajută mult, prin precizia computerelor și a mașinilor de frezat, sintetizat, dar factorul uman nu o să poată fi înlocuit în următorii ani. Combinația perfectă este între uman și crearea de detalii și precizia computerelor și aparaturii de ultimă generație.

Rep.: Care sunt cele mai aglomerate perioade din an?

M.A.C.: Cele mai aglomerate perioade din an, de obicei sunt lunile iulie-august, deoarece e perioada concediilor, iar majoritatea pacienților își alocă timp pentru lucrări. Lucrările necesită timp pentru realizarea lor, în jur de 10-14 zile, de la amprentă până la cimentarea lucrării.

Rep.: Dar perioada așa zis ,,moartă?

M.A.C.: Perioada „moartă” în acest domeniu e de obicei la începutul anului, lunile ianuarie-februarie când lumea e focusată din punct de vedere financiar pe taxe impozite și gestionarea cheltuielilor de început de an.

Rep.: Putem vorbi despre talent în această meserie? Care este de fapt ,,bagajulnecesar, să îi zic așa, pentru un bun tehnician dentar?

M.A.C.: Cu siguranță în această meserie e vorba și de talent, dacă ai înclinații artistice, ești creativ, ai răbdare, ești perseverent, vei ajunge un bun tehnician dentar. Bagajul din spatele unui tehnician dentar, este în special timpul petrecut în laboratorul de tehnică dentară, de exercițiu, de ambiție și progres.

Rep.: Care e visul tău, dorința ta, referindu-ne aici la această meserie?

M.A.C.: Visul meu în această meserie de tehnician dentar este acela de a crea dinți frumoși, de a readuce multe zâmbete, pentru ca pacienții să fie fericiți! Zâmbind vom cuceri lumea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*