Arta Tatuajului – Andrei Suciu ,,Ai nevoie de pasiune, profesionalism și dedicare”

Astăzi vorbim despre Andrei. Andrei Suciu! Dacă numele nu vă spune nimic, cu siguranță porecla lui vă aprinde memoria. Și-atunci zic asa: El e Tsoie! Un tânăr super talentat, cunoscut pentru talentul său în arta tatuajului. El e Tsoie, câștigător de premii naționale și internaționale la diferite convenții de tatuaje.

În această meserie nu e suficient să-ți placă ceea ce faci, ci e nevoie și de talent, mai ales pe partea de desen. Așa se face că Tsoie cochetează cu desenul de mic copil, iar tatuajele le-a descoperit pe când avea doar 11 ani, odată cu primul tatuaj făcut de el. ,,Tatuajele le-am început în 2011 împins să zic așa de direcția mea către desen. Primul tatuaj l-am făcut unui prieten din cartierul în care am copilarit, Rodnei, tatuajul fiind un ochi cu niște gheare 3D” spune Andrei Suciu.

Dar totuși, de unde vine porecla? ,,Porecla de Tsoie vine de la fratele meu mijlociu, el având practic porecla de Tsoie, iar mie în cartier la început mi se spunea Tsoie mic. Și de acolo am rămas cu porecla asta, care îmi poarta și numele salonului” mi-a mărturisit Andrei.

Andrei nu s-a oprit doar la a avea o pasiune, ci și-a dorit să o ducă la un alt nivel, iar pentru asta avea nevoie de perfecționare. ,,Despre perfecționarea mea pot spune că mai am foarte mult de muncă pentru că e un job în care ai de învățat zi de zi ceva nou . Ceea ce știu pot spune că am învățat singur, dar și din YouTube și sfaturi de la colegi. Pentru a fi un bun tatuator, în primul rând îți trebuie pasiune, profesionalism și dedicare. Acestea sunt lucrurile pe care eu mă bazez în fiecare zi” spune Andrei Suciu.

Când vine vorba de clienți, primul lucru pe care-l face e o discuție cu acesta pentru a pune la punct anumite detalii. ,,Prima dată trebuie să am o discuție cu clientul, să văd ce idee are, dacă e stilul pe care eu îl practic, iar de acolo, dacă suntem pe aceeași undă, eu îl ajut cu un proiect 100% personalizat pentru el .În ziua ședinței se realizează proiectul pe un indigo, iar cu o soluție specială se aplică modelul pe piele, iar apoi începe distracția” spune Andrei.

Clientela lui nu se limitează doar la județul nostru, ci  are mereu contracte în străinătate, în țări precum Danemarca, Belgia, Germania, Olanda, Austria. Totodată, are clienți care călătoresc până la Reghin pentru un tatuaj realizat de el, semn că Andrei e cu adevărat apreciat pentru ceea ce face.

Cei care doresc să își facă un tatuaj la Andrei trebuie să fie atenți la câteva aspecte. ,,Clientul trebuie să fie foarte atent când deschid agenda pentru că lucrând foarte mult și în alte țări ca și guest artist, locurile în țară sunt mereu foarte limitate. După care, recomand ca fiecare client să își caute artistul după stilul pe care ei îl doresc. În cazul de față, eu lucrez 99% Black and gray, portrete și foto-realism” adaugă Andrei.

Se întâmplă adesea ca Andrei să refuze clienți în momentul în care deschide agenda. Asta se întâmplă pentru că de multe ori are cereri de proiecte care nu se potrivesc cu stilul său de lucru. ,,În astfel de cazuri, aleg să îi refuz deoarece nu pot începe un proiect cu un client și să lucrez în „scârbă” sau cum se mai zice doar pentru bani. Nu îmi place să realizez tatuajele comerciale cum ar fi ceasuri, lei, scrisuri, inimioare și altele” precizează Andrei.

Fiecare tatuaj realizat de Andrei are ceva special, dar are unul de care e tare mândru. ,,Tatuajul cu care mă mândresc a fost realizat la unul din cele mai mari concursuri ,,Brusells tattoo convention” în anul 2017 unde am luat Locul 1 la categoria ,,Best big black and gray”. Proiectul a fost un full leg în colaborare cu un coleg din Belgia, la care am lucrat amândoi în același timp, pe același picior, același client”.

Andrei are peste 20 de tatuaje, toate având o semnificație aparte pentru el. Un exemplu ar fi chiar trofeul pe care l-a câștigat la Bruxelles, inițiala băiatului său ori o mașină de tatuat cu care a lucrat peste 5 ani.  

Dacă ar fi să ne referim la cele mai cerute modele cerute de clienți și pe care Andrei acceptă să le facă, potrivite stilului său sunt portretele, membrii de familie. În ceea ce privește ponderea dintre bărbați și femei, prezenți în studioul lui, Andrei spune că ,,95% în România sunt bărbații, iar în străinătate tot bărbații sunt cei mai mulți, undeva la 65%, iar 35% femei. Asta poate și pentru faptul că lucrez doar proiecte mari și foarte mari”.

Fiecare meserie, fiecare pasiune are plusurile și minusurile ei. Pentru Andrei, cel mai mare minus în această meserie este distanța față de familie când e nevoit să facă deplasări în străinătate pentru a onora contracte. ,,Ca și plusuri există multe. Pot să călătoresc foarte mult, vizitez multe țări, îmi fac mulți prieteni noi, cunosc și mă împrietenesc cu clienți noi în fiecare zi” spune Andrei.

Fie că sunt alb-negru sau color, cele mai dese motive întâlnite de Andrei pentru care oamenii aleg să-și facă un tatuaj sunt din dorința de a-și pune amintirile și trăirile pe piele și, de ce nu, pentru a fi cool. Cert este că Andrei ne sfătuiește să nu căutăm tatuaje ieftine pentru că ,,tatuajul este și va fi imprimat pe piele pentru totdeauna”.

Cea mai impresionantă poveste pe care Andrei a pus-o într-un tatuaj s-a întâmplat anul trecut. ,,Am avut la salonul meu din Reghin un client din Olanda pentru care am avut de realizat un proiect în memoria fiicei lui, care a decedat cu 6-8 luni înainte la o vârstă fragedă, de doar 13 luni. Pot spune că a fost un proiect foarte emoționant, dar de fiecare dată trebuie să îmi fac treaba la maxim, deși de multe ori am proiecte care mă emoționează tare”.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*