A început Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România

Ieri, 1 februarie a început Recensământul Populației și Locuințelor din România. În acest an recensământul vine cu o noutate și anume, posibilitatea autorecenzării online, astfel fiecare persoană care se va autorecenza folosind un smartphone, tabletă, laptop sau PC va beneficia de o zi liberă plătită de angajator, indiferent dacă este angajat la stat sau în sectorul privat.

Etapele recensământului sunt următoarele:
– 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative (este o etapă premergătoare contactului populației cu recensământul propriu-zis. În această etapă, Institutul Naţional de Statistică va prelua baze de date de la celelalte instituţii ale statului);
– 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (etapa în care persoanele au posibilitatea să se autorecenzeze, folosind orice dispozitiv de tip smartphone, tabletă, laptop sau PC);
– 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă. Colectarea se va face la adresele care nu s-au autorecenzat (în această etapă, înregistrarea datelor se face de către recenzori în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Chestionarul pentru autorecenzare va fi disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză. 

Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.
Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare.


În România, Recensământul populației și locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*