Taxele și impozitele locale, la nivelul municipiului Reghin

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, impozitele locale pentru anul 2022 au fost menținute la nivelul anului 2021, respectiv 2020. Începând cu data de 5 ianuarie, reghinenii își pot plăti taxele și impozitele locale pentru anul în curs. Acestea pot fi achitate la casieria municipiului Reghin, camera 2.

Totodată pentru achitarea impozitelor și taxelor se pot utiliza mijloace de plată electronice, prin intermediul platformelor www.ghiseul.rowww.globalpay.ro sau plata cu cardul bancar la POS instalate la casieria instituției. Nivelurile impozitelor și taxelor pentru anul 2022 sunt stabilite prin Hotărârea de Consiliu Local  nr. 277 din 16 decembrie 2021.

Plata impozitului și taxelor până în data de 31 martie, aduce cu sine o bonificație de 10% acordată persoanelor fizice care achită integral impozitul pe clădiri, teren, autovehicule. ,,De asemenea pentru sprijinirea agenților economici și respectarea principiului predictibilității fiscale se menține bonificația la plata integrală până la data de 31 martie 2022 a impozitului pe clădiri, terenuri și mijloace de transport aparținând persoanelor juridice, în cuantum de 10%” se arată în materialul de ședință.

Impozitul și taxele pe clădiri

În ceea ce privește impozitul și taxele pe clădiri, aici valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcție de anul terminării acesteia, astfel:

-cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă;
-cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă;
-cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

Impozitul pe clădiri rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se majorează cu 50%, în situația nedeținerii unui contract de furnizare a serviciilor de canalizare menajeră, acolo unde există rețea publică, iar descărcarea apelor uzate se poate realiza gravitațional, fără efectuarea unor intervenții de către proprietar.

Impozitul pe mijloacele de transport

Impozitul pe mijloacele de transport se calculează în funcție de tipul mijlocului de transport, în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc.

În cazul impozitului pentru mijloacele de transport hibride, aici putem vorbi de o reducere de 95% pentru cei care dețin astfel de mașini. La nivelul municipiului Reghin sunt înregistrate 5 mașini electrice și 57 de mașini hibrid.

Până în acest moment, în urma consultării hărții cu stațiile de încărcare a mașinilor electrice din România, reiese faptul că la nivelul municipiului Reghin există o singură stație electrică amplasată pe strada Iernuțeni nr. 159a, la benzinăria RO Dominic Oil. Este vorba despre o stație de 22kw, având conector de tip 2 și mufă Mennekes. Stația est marcată cu verde și semnul specific, iar prețul pentu încărcare este de 1,15 ron kwh.

Totuși, recent o stație de încărcare pentru mașinile electrice a fost amplasată și în parcarea magazinului Kaufland. Aici încărcarea mașinii electrice este gratuită. Potrivit informațiilor postate pe site-ul magazinului ,,Stațiile deservesc toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in, atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de maxim 50kW, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22kWh”.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*