Vernisajul Galeriei de Artă Maghiară

Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă ne invită vineri 21 ianuarie, de la ora 17.00, la vernisajul Galeriei de Artă Maghiară (1850–1920), galerie permanentă, din Palatul Culturii, aripa stângă, etaj III. Vernisajul va fi urmat de concertul trupei Koszika, începând cu ora 18:00.

Pinacoteca a fost înființată în 1913 și deschisă odată cu inaugurarea somptuosului Palat al Culturii, clădire emblematică, istorică şi de referinţă a orașului.

Galeria de Artă Maghiară (1850–1920) e redeschisă acum într-o nouă amenajare a spațiului expozițional, îndrăzneață prin cromatică, expunere și iluminare. Ea cuprinde o mare parte a lucrărilor de început a pinacotecii. Lor li se adaugă două achiziții recente, lucrări reprezentative ale artiștilor: Körösfői-Kriesch Aladár– Trei copii și Hegedűs László – Alegerea lui Hercule și alte lucrări neexpuse de mult timp: Kárpáthy Rezső – Dimineață la Budapesta, Hollósy Simon – Portret de bărbat și Portret de femeie, Eisenhut Ferenc – Atacul lui Hunyadi, Csánky Dénes – Carieră de piatră, Edvi Illés Aladár – Căratul grâului, pentru a enumera câteva. În total, aproape 80 de piese.

Nucleul de la care a pornit Pinacoteca în 1913 era alcătuit din 68 de lucrări primite în custodie de la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. Lor li s-au adăugat alte 15 piese alese cu mult discernământ de primarul iubitor de artă, Bernády György și cumpărate din banii comunităţii oraşului. Acesta a fost punctul de plecare în devenirea ulterioară a colecției, lucru pus în evidență de noul parcurs de expunere. Spațiul vechii Pinacoteci s-a reamenajat și partea spectaculoasă constă în cromatica aleasă în consonanță și rezonanță cu ansamblul interiorului Palatului.

Noul concept de expunere din galerie este axat atât pe nuclee de afinități stilistice și tematice, de apartenențe la anumite centre/școli artistice importante cât și pe tendințe artistice. De la Romantism la Istorism, Simbolistica morții și a macabrului, Compoziții biblice, Peisaje, Pictura de salon și imaginea secessionistă a femeii, Barbizon-Paris-Szolnok, Colonia de artiști de la Baia Mare, Orientalism și pictură istorică sunt câteva dintre nucleele propuse în expunere. Câțiva dintre artiștii reprezentativi sunt: Munkácsy Mihály, Paál László, Wágner Sándor, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Demeter Róbert, Barabás Miklós, Vida Árpád, pentru a enumera doar câțiva.

Având în vedere contextul actual al restricțiilor datorate pandemiei, accesul la eveniment se va face doar pe bază de  rezervare în prealabil la pr@muzeulmures.ro, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii). Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Pe toată durata evenimentelor purtarea măștii este obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*