Andreea Dumitrache ,,Vrem ca elevii noştri să devină cartea de vizită a acestei instituţii”

De câteva luni, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin are o nouă conducere, director fiind Andreea Dumitrache. În rândurile care urmează, vă invit la un dialog despre ce înseamnă să fii la cârma unei şcoli, mai ales în vremuri tulburi din punct de vedere pandemic.

Rep.: Pentru cei care nu vă cunosc, câteva lucruri despre dumneavoastră.
Andreea Dumitrache:
Mă numesc Andreea Loredana Dumitrache, am 45 de ani. Sunt căsătorită de 21 de ani şi suntem binecuvântaţi cu doi copii minunaţi, Mara şi Matei. Timpul de calitate este acela alături de familia mea. Îmi place să fiu înconjurată de prieteni, să citesc, să ascult muzică, să călătoresc, să văd un film bun. Natura este cea care mă echilibrează.

Rep.: De când lucrați în sistemul de învățământ și cum ați ajuns să practicați în domeniu?
A.D.:
Am absolvit Universitatea Ovidius din Constanţa, specialitatăţile Limba Română şi Limba Engleză, în 1999. Sunt profesor de limba engleză de 22 de ani şi în toată această perioadă am fost privilegiată să fiu alături de elevii mei, învăţând împreună unii de la alţii.

Rep.: Ați preluat funcția în vremuri destul de tulburi, dacă e să ne referim la pandemie…
Cum a fost începutul pe această funcție?
A.D.
: A fost un început greu, cu multe provocări. Nu am fost singură. M-am putut baza pe o echipă extraordinară. A fost ca un rollercoaster de emoţii, situaţii, acţiuni. Am ieşit de mult din zona de confort şi am învăţat că trebuie să ne bucurăm de orice realizare. Un lucru e sigur: totul e adaptare şi ajustare la nevoile şcolii, ale elevilor, profesorilor, părinţilor, păstrând calitatea.

Rep.: Ce înseamnă să conduci o școală? Ce presupune această funcție?
A.D.:
Funcţia aceasta impune o responsabilitate enormă, ca de altfel şi cea de profesor, pentru că în centrul atenţiei este elevul. Este o provocare din toate punctele de vedere. Este o învăţare a unor abilităţi noi, dobândire de cunoştinţe noi, de la legislaţie la management. Dar, în acelaşi timp, această funcţie îmi oferă ocazia de a discuta cu diferite persoane, de a rezolva tot felul de probleme, de a facilita tranziţia spre normalitate, de a fi acolo şi a face o schimbare, de a reprezenta liceul nostru.

Rep.: Cât de mult contează sprijinul colegilor dascăli?
A.D.:
Sprijinul colegilor mei este extrem de important. Suntem o echipă. Este şcoala noastră. Fiecare dintre noi îşi aduce aportul cu ceea ce are mai bun. Ar trebui să amintesc faptul că un profesor are multe roluri: facilitator, educator, manager, mentor, formator, organizator, tutore, evaluator etc. Poate, de aceea, reuşim atât de multe: fiecare cadru didactic este esenţial în rolul său. Şi, astfel, există Comunitatea Blaga, cum ne place să ne spunem.

Rep.: S-a schimbat relația cu elevii după preluarea funcției de director? Cum vă percep elevii?
A.D.:
Consider că cel mai mare neajuns al acestei funcţiei a fost acela că a trebuit să renunţ la dirigenţie şi la clasele la care nu am mai putut preda. Dar, am rămas în continuare Teacher-ul lor. Am aceeaşi disponibilitate în a discuta cu toţi elevii şi mă bucur când putem povesti măcar câteva clipe. Ca director, sper să reuşesc să realizez mai mult pentru fiecare dintre aceştia. Cum mă percep ei? Un zâmbet şi un Hello, teacher! îmi fac ziua mai bună.

Rep.: Ce schimbări ați observat de la o generație la alta pe parcursul anilor, în calitate de cadru didactic?
A.D.:
Schimbările sunt multe. Vorbim despre o generaţie care trăieşte cu masca pe faţă, uneori izolat 14 zile, cu un părinte plecat în străinătate, cu pericole de toate felurile, dar care are putere să o ia de la capăt , să se adapteze tuturor schimbărilor, să caute motivaţia să meargă mai departe, înţelegând că singura constantă este învăţatul.

Rep.: Care sunt planurile de viitor asupra școlii pe care o conduceți?
A.D.:
Planurile sunt foarte multe. Îmi doresc ca elevii care termină la Lucian Blaga să deţină un set de abilităţi şi cunoştinţe solide care îi va ajuta să aleagă corect pentru viitorul lor. În acest sens, procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat să fie din ce în ce mai ridicat, să ajungem la 100%. Vrem să fim Şcoală Europeană, iar elevii noştri să devină cartea de vizită a acestei instituţii şi comunităţi. Un învăţământ de calitate, într-un mediu sigur şi sănătos, cu deschidere către nou şi incluziune, cu valorificarea potenţialului fiecărui participant al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*