Dragoș Pui: ,,E important să dăm dovadă de responsabilitate și dincolo de culoarea politică,,

A trecut un an de când actualii aleși locali și-au început mandatul. Pentru a vedea cum a decurs acest an, cu bune, cu rele, l-am invitat pe Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin la un dialog. 

Rep.: S-a  scurs un an de mandat! Cum a trecut pentru viceprimarul municipiului Reghin această perioadă? S-a simțit presiunea vremurilor actuale, care nu v-au lăsat poate să vă desfășurați, să faceți ceea ce ați plănuit la preluarea mandatului?

Dragoș Pui: A fost un an plin de provocări. Un an nu tocmai ușor în administrație. Chiar dacă știam în mare parte ”cu ce se mănâncă” administrația, fiind consilier local timp de 4 ani, a fost un an în care am învățat mult, un an în care am încercat să ascult doleanțele cetățenilor și să caut soluții pentru rezolvarea problemelor.

Rep.: Dacă ar fi să faceți un raport al acestui an, cum ar arăta acesta?

Dragoș Pui: Încerc să sintetizez răspunsul, atribuțiile viceprimarului fiind multiple. Pe parte de  Direcția Asistență Socială am avut un an destul de greu, problemele fiind multiple, existând o categorie socială vulnerabilă, pentru care trebuie să găsești soluții. Imediat de o lună, colegii mei se ocupă zilnic de primirea dosarelor pentru ajutorul de încălzire, am extins programul și ne-am organizat în așa fel încât să reușim și respectarea regulilor privind pandemia, dar și să fim la dispoziția cetățenilor până seara, ca nimeni să nu rămână cu dosarul nedepus.

Pe partea de coordonare locală a situațiilor de urgență nu am întâmpinat nicio problemă deosebită, colegii mei au gestionat situația în mod profesionist, vaccinarea a decurs fără probleme. Am avut câteva evenimente culturale, desigur, nu atât de multe cum ne-am fi dorit, dar atât ne-au permis vremurile.

În ceea ce privește ordinea publică, în acest an am încercat pe cât posibil să mergem pe partea de prevenție. Consider că este mult mai importantă decât pedepsirea, amenda. Desigur, sunt situații când numai prin amendă se pot rezolva problemele. Cetățenii trebuie să înțeleagă că ordinea și disciplina din oraș, și aici mă refer atât la ordinea din trafic, parcări, cât și la curățenie, depozitarea și colectarea deșeurilor, aruncarea lor în locuri nepermise etc. se vor pedepsi conform legilor în vigoare. Monitorizăm zonele publice ale orașului prin sistem de supraveghere video, sistem pe care îl extindem continuu.

Rep.: Care e relația cu primarul municipiului Reghin, Mark Endre? Reușiți să faceți echipă, deși e vorba de partide politice diferite?

Dragoș Pui: E important să dăm dovadă de responsabilitate și dincolo de culoarea politică trebuie să primeze buna administrare a municipiului, nevoia cetățeanului. Colaborarea noastră este foarte bună. Pentru a obține rezultate trebuie parcurse câteva etape firești, iar primul pas spre rezolvarea problemelor este întotdeauna dialogul, comunicarea și abia apoi acțiunea propriu-zisă. Iar dacă dialogul funcționează bine, problemele se pot rezolva.

Rep.: Din păcate, pandemia a lovit și în organizarea evenimentelor culturale. Totuși s-a reușit în acest an organizarea unor evenimente de bun gust, în municipiul Reghin, evenimente care au demonstrat că reghinenii pot să fie fericiți și cu un minim de efort și buget, să zic așa.

Dragoș Pui: Aveam stabilit un program pentru fiecare lună din acest an, drept urmare am fost constrânși să regândim posibilitățile de o organiza evenimente culturale. Unele parteneriate nu s-au putut desfășura în formatul fizic, astfel am reorganizat evenimentele din acest an. Cu toate acestea, atât Muzeul Etnografic ”Anton Badea” cât și Casa Municipală de Cultură ”Dr.Eugen Nicoară” a organizat evenimente inedite, cu respectarea normelor în vigoare. Biblioteca Municipală ”Petru Maior” a găsit variante să nu îndepărteze iubitorii de lectură, chiar dacă erau în toiul inventarului. Utilizatorii au fost serviți în toată această perioadă, iar acum, după finalizarea inventarierii tuturor cărților, a publicațiilor, vor reveni la vechiul program de funcționare. Aș vrea să amintesc de toate activitățile care s-au desfășurat pe perioada primăverii și a verii, în aproape fiecare duminică. Activități adresate în special copiilor, dar și familiilor. Nu aș vrea să uit de evenimentul organizat cu ocazia Zilei de 1 Iunie, un real succes, de cel de la Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, de Festivalul #LOVEREGHIN Day&Night de la Pădurea Rotundă, de Street Food&Music Festival. Toate evenimentele sus menționate au avut o altă direcție, au fost ceva nou și inedit pentru reghineni. Nu au fost evenimente ușor de organizat, bugetul a fost mult mai limitat, dar nu s-a făcut rabat de la calitatea manifestărilor. Ne-am propus încă 2 evenimente pe final de an: unul ca ocazie Zilei Naționale a României și altul cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Eficiența camerelor de supraveghere

Rep.: Să trecem la ordine și liniște publică. Cum stăm la acest capitol? Cât de mult ajută monitorizarea video în municipiul nostru? Câte camere video sunt pe raza municipiului?

Dragoș Pui: Camerele de supraveghere își dovedesc pe zi ce trece utilitatea. Odată cu utilizarea camerelor de supraveghere a scăzut infracţionalitatea stradală, faptele cu violenţă petrecute în stradă, dar şi distrugerile şi furturile de pe domeniul public. Etapizat, încercăm să acoperim cam toate punctele principale din domeniul public ca și siguranță. Momentan avem 102 camere de supraveghere, acestea monitorizează non-stop străzi, parcuri, piețe și parcări.

Rep.: Că tot vorbim depre asta… Știm cu toții care e situația gunoaielor aruncate la voia întâmplării, referindu-ne aici în zone precum malul Mureșului, liziera pădurilor. Știu că acest subiect a fost în vizorul autorităților locale… S-a făcut ceva în acest sens?

Dragoș Pui: Toleranță ZERO față de cei care aruncă gunoiul pe domeniul public! Nu vrem gunoaie pe străzi, dar unii încă ignoră cu bună știință prevederile legale în privința gestionării deșeurilor și aruncăm peste tot orice: gunoi menajer, mobilier, electrocasnice, haine vechi sau materiale de construcții. Nu vom ierta aceste derapaje, sancțiunile sunt aplicate de Poliția Locală.

Rep.: Pe partea sportivă, municipiul Reghin finanțează modernizarea stadionului Metalul. În ce stadiu sunt lucrările?

Dragoș Pui: Aproximativ 85% din lucrările de la stadionul ”Metalul” sunt finalizate. Urmează să cerem sistarea lucrărilor și prelungirea contractului până în luna martie (estimativ), deoarece FRF doar atunci ne va pune la dispoziție gazonul. Menționez că acest gazon sintetic este asigurat de FRF.

Rep.: Vorbind despre stadionul „Metalul„, nu pot să nu mă gândesc și la stadionul „Avântul„. Aici cum stau lucrurile cu reabilitarea? În ideea în care acest teren benecifiază și de acea pistă de alergare, care ar fi ideală chiar și pentru reghinenii care doresc să alerge în siguranță. Există vreo posibilitate de a fi pus la punct în viitorul apropiat și acest stadion?

Dragoș Pui: Pentru viitor avem în vedere modernizarea întregii baze sportive, cât și a Parcului Tineretului și a ștrandului. Modernizarea bazei sportive va reprezenta o oportunitate pentru toți locuitorii orașului, dar mai ales pentru copii și tineri, care ar putea să practice și mai mult sport. Conștientizăm că modernizarea bazei sportive este un proiect de amploare, care necesită resurse financiare importante, însă beneficiile pentru toți reghinenii sunt de necontestat. Așa că, vom face toate demersurile pentru realizarea acestui obiectiv. Este important ca tinerii să aibă alternative de petrecere a timpului liber și să le oferim condiții pentru a practica diverse sporturi, iar pentru aceasta este necesară modernizarea, regândirea Parcului Tineretului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*