O capsulă a timpului a fost găsită în timpul lucrărilor de renovare a Colegiului Reformat din Târgu Mureș

În timpul lucrărilor de renovare a Colegiului Reformat din Târgu Mureș, solicitate de Eparhia Reformată din Ardeal a fost decoperită piatra de temelie a colegiului, depusă la 10 septembrie 1908. La solicitarea Episcopiei piatra de 1 m lungime, 80 cm lățime și 60 cm înălțime, realizată din calcar de Viștea, a fost scoasă din peretele principal central al aripii drepte a clădirii. Săpătura a fost efectuată sub supravegherea profesionistă a unei echipe de la Muzeul Județean Mureș, coordonată de Dr. Csók Zsolt, reprezentant al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, șef al săpăturilor arheologice efectuate în cadrul lucrărilor menționate.

În interiorul pietrei de temelie se afla o capsulă a timpului. Astfel,  luni, 22 noiembrie 2021, la sediul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Medievală a avut loc deschiderea acesteia de restauratorii Muzeului Județean Mureș, sub supravegherea conducătorului Laboratorului de Restaurare și Conservare.

Echipa Laboratorului de Restaurare și Conservare de la Muzeul Județean Mureș a realizat procedura de deschidere a capsulei, identificarea obiectelor și stabilirea gradului de conservare.

,,Obiectele din capsula timpului au fost inițial menționate în procesele verbale ale ședinței magistraților din 1908. Piatra a fost depusă într-un eveniment similar celui de astăzi, într-o zi de miercuri, 10 septembrie 1908, la care toți cei implicați în lucrări au fost menționați în planurile clădirii aflate în capsula de bronz. Planurile clădirii colegiului au fost realizate între 1906 și 1907 de către arhitectul Baumgarten Sándor. La 31 martie 1908, Consiliul Local a aprobat construcția, iar lucrările au fost finalizate la 3 august 1909. Pe lângă aceste planuri de construcție au mai fost identificate: o mostră a ziarelor vremii și monede care atestă contextul istoric al evenimentului. Toate acestea urmează să fie documentate și restaurate de către echipa Laboratorului de Restaurare și Conservare de la Muzeul Județean Mureș.,, se arată într-un comunicat de presă transmis de Muzeul Județean Mureș.

Până în momentul în care piatra de temelie și capsula timpului vor reintra în posesia Eparhiei Reformate din Ardeal și a Colegiului Reformat, obiectele descoperite vor fi expuse în Sala de la parter a Secției Muzeului de Istorie și Arheologie. Mini-expoziția „Piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș” va putea fi vizitată până la finele anului 2021.

(foto: Henn Attila)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*