Peste 70 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” învață limba chineză
Miercuri, 20 octombrie, s-a dat startul noului proiect demarat în cadrul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din Reghin, un eveniment adresat elevilor, fiind vorba despre cursurile de chineză, cursuri realizate în premieră într-o instituție de învățământ din municipiu.
Din pricina pandemiei de coronavirus, evenimentul de deschidere a debutat în online, pe platforma Zoom, cu o scurtă prezentare a evenimentului și detalii despre colaborarea cu Ambasada Chinei din partea profesorului Reichenberger Iringo, coordonator de proiect.
Au răspuns prezent, reprezentantul Ambasadei Chinei, secția educație – Li Zhengbo, prof. Adriana Loredana Dan, inspector școlar limbi moderne ISJ Mureș, prof. Anca Turc, inspector școlar – IPT, directorii Institutului Confucius – Feng Shaozhong și Nicolae Șera, project manager – Smaranda Moldovan, Institutul Confucius, Andreea Dumitrache – director Liceul Lucian Blaga, Najjar Amira, vicepreședintele Consiliului Elevilor.
,,Primăvara acestui an, în luna aprilie, ne-a adus o nouă provocare în cadrul școlii noastre, mai exact aceea de a preda ore de limba chineză la liceul nostru. Așa am luat legătura cu Ambasada Chinei din România. A fost o bucurie imensă să vedem deschiderea Ambasadei Chinei vis-a-vis de ideea noastră. Profesionalismul, punctualitatea și dăruința echipei Institutului Confucius de la Cluj Napoca ne-a confirmat faptul că a fost o decizie bună alegerea limbii chineze, fapt pentru care le mulțumim. Iată-ne astăzi, la deschiderea oficială a cursului de limba chineză, unde peste 70 de elevi ai Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” au decis să se înscrie la acest curs, având astfel posibilitatea ca la sfârșitul acestuia să obțină certificatul internațional de competență lingvistică HSK –începători. Doresc să mulțumesc tuturor persoanelor care au contribuit la realizarea acestui proiect, directorii instituției noastre, prof. Andreea Dumitrache și prof. Nagy Imre Laszlo pentru deschiderea față de acest proiect. Totodată, mulțumesc colegilor pentru susținerea și ajutorul în realizarea ideii, precum și fostei conduceri a școlii, prof. Costel Ababei și prof. Szilagy Lucian pentru aportul adus în demararea proiectului și de asemenea, vreau să mulțumesc și elevilor pentru faptul că sunt deschiși față de ceva nou” spune Reichenberger Iringo, coordonator de proiect.
,,Învăţarea unei limbi străine deschide fereastra către lume. Acest proiect, cursul de limba chineză, răspunde curiozităţii elevilor noştri spre cunoştere şi prin această modalitate. În spiritul culturii chineze, învăţarea presupune atât a studia cât şi a pune întrebări. Astfel, elevii Liceului Teoretic Lucian Blaga, prin prof. Reichenberger Iringo, vor avea acces la valorile şi cutura chineză prin studierea limbii străine” a declarat Andreea Dumitrache, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin.
„Municipiul Reghin ne-a oferit de-a lungul timpului numeroase bucurii, în multe domenii. Acest eveniment îmbrățișează intenția Inspectoratului Școlar Județean Mureș, departamentul Limbi Moderne, de a introduce limba chineză la nivelul județului Mureș, pentru că limba chineză și limba rusă sunt cele care lipsesc din paleta specifică a capitalei București. Nu neapărat ne dorim să ajungem la un astfel de target, dar cred că este principiul pe care trebuie să-l urmăm, și anume să oferim o ofertă diversificată elevilor noștri. Ziua de astăzi îmi provoacă bucurie, venind în completare cu parteneriatul care-l avem cu Institutul Confucius din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Astfel încât cei 72 de elevi ai dumneavoastră, care participă la acest curs vor fi colegi în ceea ce privește învățarea limbii chineze cu elevii Colegiului Național ”Al. Papiu Ilarian” și Colegiul Național „Unirea”. Trebuie să recunosc că această inițiativă creează un ecou de efect, pentru că reușiți să creați, aici la ,”Lucian Blaga” ceva nou, dar și să deschideți o poartă a noutății, a modernului pentru elevii dumneavoastră” a declarat prof. Adriana Loredana Dan, inspector școlar limbi moderne în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
Feng Shaozhong, directorul chinez al Institutului Confucius din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca a precizat că pe lângă Cluj, în România mai există trei Institute Confucius, mai precis, la București, Sibiu și Brașov. Din pricina pandemiei, cursurile de chineză se vor desfășura online. „Institutul Confucius a fost înființat la Cluj, în anul 2009 și are cinci centre de predare, în Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Arad, Maramureș și Bihor. Scopul Institutului Confucius este promovarea culturii chineze prin organizarea de cursuri precum cele de limba chineză, caligrafie sau muzică. Mai mult, organizăm activități culturale precum școli de vară, seminarii, festivaluri, vizionări de filme, expoziții sau concursuri. În cei 12 ani de activitate, peste 12.000 de persoane au urmat cursurile noastre, peste 80.000 de persoane au luat parte la activitățile culturale organizate, iar peste 500 de persoane au vizitat China prin intermediul nostru. Institutul Confucius are încheiate parteneriate cu peste 40 de școli din șase județe din România. În județul Maramureș chiar am introdus în programa școlară limba chineză, ca limba a doua. Evenimentul de astăzi marchează începutul cursurilor de limba chineză organizate de Institutul Confucius, la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin. Sunt primele cursuri organizate la Reghin, și ne bucură numărul mare de elevi care și-au arătat interesul de a studia limba chineză. Sperăm ca situația să ne permită cât mai curând detașarea unui profesor chinez la Reghin” a declarat Feng Shaozhong.