Balul Strugurilor pentru persoanele cu dizabilități

În urmă cu mai bine de 30 de ani lua viață Asociația Persoanelor cu Dizabilități Locomotorii din județul Mureș, asociația unde sunt înregistrați în momentul de față, 400 de membri, dar numărul lor real în județ e mult mai mare, după cum susține, chiar președintele asociației. Cea care se ocupă de bunul mers al lucrurilor este Szabo Eniko, care este președintele asociației din 2013.

,,Trăiesc și simt alături de ei pentru că soțul meu timp de 25 de ani a avut amputație bilaterală, în așa fel încât de la o vârstă foarte tânără am trecut prin toate etapele prin care se poate trece lângă o persoană cu handicap. În anii 90 nu aveai de unde procura un cărucior, nu aveai nimic și nici asociații care să te îndrume. Și-atunci am zis că trebuie să facem ceva ca alții să nu aibă soarta noastră și să primească sprijin” spune Szabo Eniko.

Asociația are o colaborare foarte bună cu ONG-uri din Elveția și Germania, prin intermediul cărora reușesc să aducă cărucioare, cârje, paturi de spital. ,,Când am intrat în UE am crezut că nu va mai fi nevoie de noi. Însă, din păcate, nu am ajuns la un nivel precum în occident unde autoritățile lucrează împreună. Aici te poartă din stânga în dreapta, este haos și mulți nu își cunosc drepturile. Avem colaborări cu medici cu suflet mare care merg acasă, la domiciliul pacientului pentru a face referatul medical, întocmind dosarul pentru handicap, iar eu depun actele și duc persoana la comisie. M-am gândit că primul lucru este ca persoana să reușească să primească niște bani și după aceea îi putem oferi și alt ajutor pentru a beneficia de un trai cât de cât decent. Cel mai dureros e atunci când ai un copil cu handicap. E foarte dureros pentru un părinte. Dar per ansamblu ei sunt niște oameni minunați, cu suflet mare. Foarte mult primesc și eu de la ei și aici nu mă refer la lucruri materiale. Ei pot oferi altfel dragostea lor și se bucură de orice gest mic. Acum trăim vremuri în care un copil sănătos, are jucării peste jucării și nu se mai bucură cu adevărat de altele noi, dar aici, în cazul copiilor cu dizabilități, dacă primesc ceva se bucură de fiecare dată” spune Szabo Eniko.

Până nu de mult, să zicem în urmă cu câțiva ani, era o rușine să ai un copil cu handicap. Acesta era ținut mai mult în casă, ascuns de ochii lumii, dar ,,acum noi mergem peste tot, mergem la ștrand, în parc, la diferite evenimente și încet reușesc să se integreze în societate și să fie acceptați. Până la urmă sunt și ei un suflet, sunt oameni” spune Szaba Eniko.

Având în vedere că trecem prin vremuri tulburi, lipsa de socializare, de apropiere s-a simțit și în rândul persoanelor cu dizabilități. Pentru a petrece câteva ore împreună, pentru a schimba impresii și a se desprinde de problemele zilnice, de câțiva ani se organizează la Reghin ,,Balul Strugurilor”. Un eveniment organizat și în această toamnă, la început de octombrie, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Reghin, care a reunit membrii Asociației Persoanelor cu Dizabilități Locomotorii din județul Mureș.

Alături de aceștia s-a aflat, pe lângă președintele asociației Szaba Eniko, primarul comunei Voivodeni și primarul municipiului Reghin, Mark Endre. ,,Aceste persoane, care se află în jurul meu sunt persoane cu suflet mare, oameni care gândesc și simt la fel ca noi. Ceea ce face Eniko este un lucru pe care puțini dintre noi l-ar putea face. Este zi și noapte printre acești copii, alături de acești oameni care au nevoie de sprijin” a spus Mark Endre, primarul lamunicipiului Reghin, la evenimentul dedicat persoanelor cu dizabilități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*