Anabella Holircă ,,pasiunea și dedicarea există și în politică, dacă găsești echipa potrivită”

Anabella Holircă e mai întâi de toate mamă de trei, apoi cadru didactic, iar recent a intrat în politică. Începând cu mandatul 2020 – 2024 este consilier local din partea Partidului Național Liberal, în cadrul Consiliului Local al Primăriei Municipiului Reghin. Am invitat-o la un interviu din dorința de a descoperi atât omul din spatele consilierului local, cât și câteva lucruri legate despre implicarea ei în viața politică.

Rep.: Pentru cei care nu te cunosc… Câteva cuvinte despre tine!

Anabella Holircă: Sunt soție, mamă de fete și educatoare. Cred că sunt cuvintele ce mă caracterizează cel mai bine. Viața mea s-a schimbat odată ce a intrat Claudiu în ea, lucrurile au început să se așeze și să devină clare. Ne-am dorit din prima clipă copii, eu mi-am dorit o familie numeroasă spunând mereu că voi putea avea carieră atunci când copiii vor fi mari.

Am fost elevă a Liceului Pedagogic ”Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, acolo unde am prins drag de această meserie datorită dascălilor pasionați pe care i-am avut. Ulterior am studiat pedagogia învățământului primar și preșcolar în limba germană, la Sibiu, susținută de soț și de cele două fete mari pe care le luam cu mine la cursuri și examene de cele mai multe ori. A fost o experiență unică din care am avut foarte multe de învățat, și aici mă refer nu doar la cursurile predate de foarte mulți profesori veniți din Germania, Austria și Elveția ce au cu ei ideile inovative, metode diferite de predare și foarte multă pasiune.

Rep.: Intrarea ta în politică a fost o decizie importantă…. Cum ai ajuns la această decizie?

Anabella Holircă: Cândva jurasem că niciodată nu mă voi ”băga” în politică!….Ei bine, atunci nu mă gândeam că în politică pot fi și oameni faini, implicați în comunitate și dornici să schimbe ceva. Gabriel Toncean m-a făcut să îmi schimb părerea și echipa ce o construia în jurul său. Atunci am realizat că politica poate fi cu și despre oameni, că pasiunea și dedicarea există și în politică, dacă găsești echipa potrivită.

Decizia extrem de importantă am putut să o iau având susținerea necondiționată a soțului meu, dar și a fetelor mari, ele fiind deja la vârsta la care să înțeleagă ce va presupune această schimbare.

Rep.: Primul mandat de consilier… Ce ți-ai propus la debutul tău în politică? Ce ai dorit să faci, să schimbi?

A.H.: Am vrut să schimb lumea! Mă simțeam un fel de Femeia Fantastică… Însă realitatea este că pașii mici sunt esențiali, a trebuit și încă învăț cum pot face acest lucru.

În primul rând mi-am propus ca să aduc o îmbunătățire a tot ce înseamnă sistemul de învățământ pe plan local, să oferim copiilor condiții mai bune de învățare, spații de joacă, locuri de recreere. Lucrurile însă nu pot fi schimbate peste noapte și este nevoie de timp pentru a găsi soluțiile cele mai bune și modalitățile de realizare.

Rep.: Ai reușit până acum ceva din cele propuse?

A.H.: Dacă pe plan local nu am reușit încă să aduc acele schimbări, nu la scară mare cel puțin, am reuși în grădinița unde lucrez să implementez proiectul ”Școala din Grădină” după modelul celor din Cluj, inspirată fiind de învățătoarea Smaranda Pușcaș ce are deja experiență cu grădina din școala ei. Îmi doresc ca astfel de grădini de învățare să apară în cât mai multe instituții de învățământ din municipiu. Este un prilej fantastic de a aduce natura mai aproape de copii și de a-i învăța folosind o metodă alternativă.

Rep.: Cum se îmbină toate: meseria de învățător, să zicem ,,meseria” de mamă și soție cu politica?

A.H: Secretul stă în organizare și sprijinul pe care îl am din partea familiei. Dacă la început, când fetele erau mici, tot visam să îmi crească încă două mâini ca să le pot face pe toate, acum mi-au crescut chiar două perechi. Fetele mă ajută atunci când vine vorba de casă, au fiecare responsabilitățile lor, sunt extrem de independente ca și eleve și temele sunt sarcina lor exclusivă, micuța are grijă să ne dea peste cap toată organizarea ca să simțim puțină adrenalină și Claudiu are grijă de noi, fiind cel ce aprovizionează casa. Totul constă într-o clară împărțire a sarcinilor și totul merge ca pe roate.

În ceea ce privește meseria de educator și politica pot spune doar… că nopțile au și ele rostul lor atunci când ziua nu este suficient de lungă.

Rep.: Care sunt problemele pe care le aduc cetățenii în fața ta?

A.H: Problemele cetățenilor sunt cele mai importante pentru ei! Chiar dacă în aparență nu pare a fi ceva grav sau complicat, fiecare își vede problema ca fiind una ce trebuie rezolvată.

Îmi vin în minte câteva exemple, ca o serie de tufișuri din scuarurile dintre sensurile de mers ce deranjau vizibilitatea (între timp au fost îndepărtate), autoturisme parcate fie pe trotuare înguste, fie chiar pe trecerea de pietoni, neridicarea la timp sau conform graficului a gunoiului selectat, lipsa spațiilor de joacă pentru copii sau defectarea acestora.

Rep.: Ce face un consilier local în viața de zi cu zi? Pe lângă a participa la ședintele de Consiliu Local?

A.H: Participarea la ședință este punctul culminant după ce ai petrecut câteva ore bune pentru a studia materialele transmise. Fiind la început, aproape de fiecare dată caut răspunsuri la întrebările ce le am la cei ce au realizat documentația.

În afară de asta îmi place să observ ce se întâmplă în oraș pentru a vedea eventuale situații ce pot fi remediate ușor, sunt deschisă la dialog cu cetățenii și încerc, atât cât ține de mine să îi ajut în relația lor cu administrația locală.

Rep.: Faci parte din comisia pentru învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societate civilă, sănătate, muncă și protecție socială. Care este rolul acestei comisii?

A.H: Această comisie, așa cum îi spune și lunga denumire are în atribuțiile sale analizarea proiectelor de hotărâre ce țin de aceste aspecte.

Înainte de fiecare ședință de consiliu local, comisia se întrunește pentru a discuta și analiza proiectele, iar dacă identificăm modalități de a le îmbunătăți aducem acest aspect în vedere și colegilor, în ședință.

Rep.: Ce poți să-mi spui despre proiectele de hotărâre depuse de tine și aprobate în consiliul local?

A.H: Dacă la început aveam sentimentul că a scrie și depune un proiect este ușor, pe măsură ce le pregăteam am realizat că nu este atât de simplu. Îmi doresc să aduc o schimbare în bine, să implementez cât mai multe proiecte, însă vreau ca acestea să aibă impactul dorit, să fie ceea ce comunitatea și municipiul nostru chiar are nevoie, nu doar să bifez faptul că am depus un număr x de proiecte, fără un impact semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*