Cum a fost la Street Food & Music Festival ?
Timp de trei zile, în centrul municipiului Reghin a fost altfel de sărbătoare. O sărbătoare a reghinenilor, în familie. Și nu, nu e deloc exagerat când vorbesc despre asta pentru că până acum nu mi-a fost dat să văd și să trăiesc pe viu un astfel de eveniment. E drept că proiectul, fiind aprobat abia miercuri, iar evenimentul fiind mediatizat tot de atunci, nu mulți au avut habar despre organizarea acestuia.
Dar pentru prima ediție, nici nu a fost nevoie de mai mult. A fost exact de ce aveam nevoie în vremurile astea tulburi, fiind mai de grabă o atmosferă familială, aproape intimă.
Nu a fost deloc vorba de balauri pe coclauri ori despre mare tamtam în organizare. Nu a răsunat muzica din boxe pentru întregul oraș. A fost vorba despre lucruri simple, care puse cap la cap au dat viață unui întreg de bun gust. Și nu! N-am de gând prin asta să periez administrația locală, dacă asta vă las impresia la prima vedere, ci despre cum am simțit eu aceste zile, ca parte a acestui eveniment, în calitate de artizan, de această dată.
Street Food & Music Festival la Reghin
Așa cum spuneam, primul eveniment de acest gen organizat în urbea noastră. Vineri însă, vremea a fost capricioasă, ploaie și răcoare, fapt ce a ținut reghinenii mai mult prin casă. Nu ne-a rămas decât să sperăm că următoarele zile vor aduce cu ele soare, ceea ce de altfel, spre bucuria tuturor s-a și întâmplat.
Câteva rulote cu mâncare, pe care reghinenii au putut să o servească în cele trei zile. Muzică faină, cu artiști de-ai noștri, locali ori din apropiere, nu departe de granița județului, teatru de păpuși, pictură pe față, degustare de vin, brânză și zacuscă. La lăsarea întunericului, și-a făcut loc printre vizitatori spectacolul de lumini și foc. Cumulat cu acest eveniment a fost Târgul Producătorilor Locali, care a oferit reghinenilor diverse produse gastronomice, cât și de artizanat.
Nu pot să uit de aleea din zona fântânii arteziene, acoperită de zeci de umbrele colorate, care a devenit unul din locurile de atracție pentru fotografii reușite.
Surprinzător ori nu, reghinenii nu au lăsat atât de mult ,,balamuc” în urma lor, pentru că au lăsat ,,suvenir” zonelor verzi din parc câte un pahar de plastic în stânga și în dreapta, pentru care clar că-s de tras de mânecă. Dar de apreciat au fost cei de la salubritate, care la primele ore ale dimineții erau deja cu mătura în mână, la datorie.
Gangul transformat în artă stradală
Altă zonă a parcului, altă imagine, la fel de colorată, dar cu alt subiect. De această dată Gangul de la intrarea în cartierul Rodnei a fost subiectul principal, transformându-se într-un punct atractiv al orașului, datorită artei graffiti-ului.
Timea Kalaber și Petru Mărginean, doi reghineni talentați au făcut față provocării, colorând un perete, astfel încât de acum înainte lucrarea lor va bucura ochiul provitorului trecător prin acest gang.
Petru Mărginean s-a lăsat condus de ,,Nu am gândit nicio schiță, dar o să fie ceva temă muzicală, ceva decorațiuni. Nici când am ajuns cu mașina cu uneltele necesare nu știam ce fac. Afară se practică de mult graffiti și chiar se investesc din partea primăriilor pentru panotajul stradal o grămadă de bani, inclusiv blocuri, fațadele caselor. Decât niște pereți netencuiți, mai bine piscăliți” a precizat Petru Mărginean.
Strângere de fonduri pentru un Centru Modern destinat copiilor cu nevoi speciale
Un loc de atracție pentru cei mici au fost activitățile organizate de Asociația Zori Kids din Reghin, prin intermediul cărora copiii prezenți au luat parte activ, la jocuri care le-au provocat bucurie. Activitățile au avut ca scop strângerea de fonduri pentru un centru modern destinat copiilor cu dizabilități și nu numai. Un centru de furnizare a serviciilor de terapii inovative și psihoterapii pentru copiii și adolescenții cu tulburări de neurodezvoltare, cu nevoi speciale, cu dificultăți de adaptare și gestionare a emoțiilor.
,,Pentru noi și pentru copilași a fost o experiență frumoasă, plină de activități educaționale, sportive și artistice. Sâmbătă am avut prima noastră campanie de strângere de fonduri pentru a începe construcția unui Centru Modern pentru toți copiii cu dizabilități și nu numai. Am început această campanie prin sărbătorirea toamnei cu o serie de activități artistice, educative și sportive. Am adus puțin din ceea ce facem zilnic în cadrul asociației, tuturor copilașilor. Duminică a fost prima serie din programul educațional „Da, poți!” unde am vorbit despre încredere. Acest program va continua sâmbăta în data de 2 octombrie 2021, în cadrul asociației unde așteptăm toți copilașii cu mult drag. Ne bucurăm că cei mici au avut parte de această experiență frumoasă și plină de activități. Am avut alături, pe lângă specialiștii asociației, și părinții, care ne-au ajutat în organizarea tuturor activităților, precum și copiii care au fost foarte încântați să le arate tuturor ce activități frumoase fac ei la Zori Kids” spune psihologul Alina Farkas, coordonatorul Asociației Zori Kids.