Cavaleri și Prințese în Parcul Dendrologic din Gurghiu
Organizat de Asociația Culturală Asserculis, în parteneriat cu Primăria comunei Gurghiu și Consiliul Județean Mureș, Festivalul Medieval de la Gurghiu s-a dovedit a fi un eveniment care poate aduce un plus comunei Gurghiu.
Un eveniment promițător, Festivalul Medieval Gurghiu a oferit duminică, 19 septembrie, un nou suflu Parcului Dendrologic, prinzând parcă viață odată cu prezența publicului numeros și a programului desfășurat în cadrul festivalului.
,,Zona medievală este una foarte permisivă. Ne permite să accesăm o zonă romantică, o zonă unde putem insufla valorile pe care noi dorim să le atingem. Dacă valorile noastre sunt la un anumit nivel, publicul ne va impinge întotdeauna tot mai sus. Zona medievală este atât de frumoasă încât respectăm să ne iubim aproapele, să respectăm femeile, să respectăm colegii, chiar dacă luptăm, nu suntem inamici, suntem doar adversari. Sunt unele din puținele reguli ale Evului Mediu.” spune Francisc Ienei, organizator.
Cavaleri și Domnițe au dat viață parcului, transpunând vizitatorii într-o lume din trecut.
Cu mic, cu mare cei prezenti s-au putut bucura pe parcursul zilei de scenete, piese de teatru sau au participat la ateliere de creație susținute de meșteri populari ori tururi ghidate ale parcului și castelului.
,,Începând cu acest an, primăria a preluat Parcul Dendrologic pentru că starea lui lăsa de dorit. Făcând ordine și curățenie am vrut să redăm parcului ceea ce merită și a fost odată. Am postat pe facebook câteva poze și filmulețe și mulți dintre prietenii mei mi-au recomandat un festivalul medieval sau muzică folk. Am cam lăsat ideea la o parte pentru că sincer stăm destul de rău cu bugetul. Dar băieții din trupa Asserculis au vizitat parcul și apoi au venit la mine cu propunerea de a organiza acest eveniment. Le-am spus da, depinde cât doriți pentru că nu avem bani.,, Ne-am înțeles la o sumă modică să facem acest festival. Este un început și sperăm să ia amploare de la an la an. Este o bogăție ceea ce avem în Gurghiu, acest parc, acest castel pe care mulți ar vrea să îl aibă. Parcul este deschis pentru oricine, se poate vizita. Au fost foarte mulți turiști anul acesta, și am primit doar cuvinte de laudă. Parcul este recunoscut mai ales prin elevii Liceului Silvic care s-au perindat pe aici cu zeci de ani în urmă. Aici își făceau practica, întrețineau parcul, însă din păcate acum nu se mai face pentru că părinții le reproșează profesorilor că le pun copiii la treabă. Și din acest motiv a cam fost lăsat la o parte, așa că am zis că nu se mai poate și trebuie să avem grijă de el, de această bogăție a comunei noastre.,, a precizat Laurențiu Dumitru Boar, primarul comunei Gurghiu.
Mihai Gherghel a fost director al Colegiului Silvic din Gurghiu și locuiește în această localitate de 52 de ani. Prezent la eveniment acesta s-a arătat încântat de ceea ce a văzut în Parcul Dendrologic. ,,Este o idee excepțională. Vreau să îl felicit pe Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu pentru această idee, dar și pe cei care au organizat acest eveniment. Parcul a fost pus la punct, arată minunat. Este inedit, ceva ce nu a mai fost până acum și pune în valoare Parcul Dendrologic.,,
La intrarea în Parcul Dendrologic, vizitatorii au putut admira o expoziție de fotografii vechi.
Seara s-a încheiat în acordurile trupei Focul Viu.
Super eveniment.
Ne vedem la anul !