Despre efectele dispariției insectelor cu prof. ing. Laszlo Levente
Laszlo Levente e pasionat de natură, de frumos, având drag de tot ce înseamnă flori și fluturi. Pasiunea pentru flori este moștenită de la părinți și este strâns legată și de pasiunea pentru fluturi. ,,Întotdeauna florile împreună cu fluturii ne indică frumusețea naturii și sunt într-o legătură” spune Laszlo Levente.
Este tot mai vizibilă în ultima perioadă dispariția anumitor insecte și în special dispariția fluturilor. Oamenii de știință au făcut anumite avertizări legate de impactul pe care l-ar avea dispariția anumitor specii de insecte. În ultimii ani, folosirea pesticidelor care distrug insectele și dăunătorii a crescut. Despre acest subiect am vorbit cu inginerul horticol Laszlo Levente, profesor la Liceul Silvic din Gurghiu.
Pe lângă flori, Laszlo Levente organizează expoziții de fluturi exotici datorită dorinței de a arăta nu doar farmecul florilor, ci și frumusețea fluturilor. ,,Fac asta pentru a încerca să conștientizăm importanța acestor insecte, care poate la prima imagine nu ne spun nimic. Fluturii, moliile sunt în număr de aproximativ 250 de mii de specii, care au un rol important în biodiversitate, în polenizare.
Dacă ne gândim la molii, care sunt de fapt tot fluturi, dar ele zboară noaptea și le vedem mai puțin, ele sunt foarte importante pentru polenizare, care astăzi din păcate suferă niște schimbări dramatice. Consumul excesiv de pesticide pe care omenirea îl folosește, face să dispară segmente largi de insecte polenizatoare printre care și fluturii. Aceste lucruri ducând la niște discrepanțe uriașe, la probleme economice și putem spune chiar la distrugerea ecosistemului, ajungând să perturbe viața noastră de zi cu zi” spune Laszlo Levente.
Așadar, folosirea de pesticide și tendința noastră de a optimiza culturile agricole au un impact major. ,,Acest lucru face să nu mai existe habitate naturale prielnice dezvoltării. În același timp mă gândesc inclusiv la cositul ierbii. Mare parte din fluturii pe care-i avem în țară își depun ouăle pe anumite ierburi, pe anumite flori, care în cultura asta intensivă, de creștere a animalelor, nu mai au habitat unde să-și depună ouăle. Dacă nu mai au habitat nu se pot dezvolta, nu mai apare larva, drept urmare se oprește un ciclu de dezvoltare, practic dispar. Și atunci ajungem să ne mirăm de ce nu mai sunt fluturi” precizează Laszlo Levente.
Laszlo Levente explică faptul că totuși ,,mai sunt oameni conștienți de acest lucru nociv a culturilor agricole intensive, ajungându-se la o înțelegere, un așa-zis compromis, astfel încât la 4 – 5 hectare de teren agricol să se creeze niște enclave de jumătate de hectar unde să se lase plantele specifice zonei respective. Să fie un așa-zis adăpost al insectelor benefice, al fluturilor. Toate acestea își au rolul lor în echilibru, de a fi sursă de hrană pentru păsări. În aceste habitate ele se pot dezvolta”.
Ce se întâmplă dacă dispar complet?
Laszlo Levente: Dispariția, de exemplu a albinelor europene, duce la dispariția fructelor. Nu o să mai avem cireșe, grâu, porumb, nu o să mai avem nimic. Un studiu amplu spune că dispariția polenizatorilor ar duce la blocarea omenirii în câțiva ani.
Ce ar trebui să facem?
Laszlo Levente: Ar trebui să fim corecți. Dacă am respecta reguli elementare nu am ajunge în astfel de situații. Și ar trebui să nu ne gândim doar la profit. De ce să stropesc culturile ca să am recoltă mare, iar vecinul să aibă albinele moarte, iar celălalt să nu aibă pomi fructiferi? Trebuie să trăim responsabil și să nu ne ascundem după false motive de autoapărare.
De ani de zile se scot de pe piață anumite produse, anumite pesticide care sunt considerate ca având efecte dăunătoare. Se scoate de pe piață un insecticid cu o anumită denumire, dar apare același insecticid sub altă denumire. De fapt, nu se întâmplă nimic, pentru că interesul producătorilor de pesticide este mare.
Un mare producător de medicamente are și divizie de semințe, dar și o divizie producătoare de pesticide. Altfel spus, dacă cumperi semințele de roșii de la X firmă, pentru a crește mari trebuie să le stropești. Ele cresc mari și frumoase, tu le mănânci și descoperi că te îmbolnăvești. O să mergi tot la divizia de medicamente, practic tot de la ei vei lua și medicamentul adecvat.
Eu, de exemplu, am făcut un test. Am cumpărat un produs, o substanță care se folosește pentru roșii, pentru ardei. Nu am folosit-o la legume, dar am încercat să văd ce efect poate avea asupra florilor. Am folosit produsul la cerceluși, care au făcut trei sepale și o frunză, practic o anomalie. În loc să aibă patru sepale. Dacă a avut efect asupra fuchsiei, asupra cercelușilor, imaginați-vă ce efect poate să aibă asupra omului.
Produsele bio și eticheta
Laszlo Levente: Vedem cât de mult rău fac chimicalele, substanțele care sunt adăugate în alimente, care toate se rezumă la o stare de boală generală: stări de obezitate, probleme de ficat, sistem imunitar. Și-atunci oamenii, pe bună dreptate doresc să se întoarcă spre natură și să încerce să trăiască mai sănătos. Se spune că soluția ar fi reîntoarcerea spre produsele bio.
Dacă am reuși să facem niște bule mari unde să facem culturile în așa fel încât să ținem toate lucrurile sub control, să știm toate sursele pământului, atunci am reuși să facem cu adevărat produse bio. Dacă am respecta și moralitatea de a crește sănătos plante și nu am folosi insecticide, pesticide, îngrășăminte și am trece spre permacultură, ar fi ideal, dar este destul de greu.
Totuși, există o tendință pe piață în care oamenii folosesc îngrășăminte mai puține, mai prietenoase, pentru a produce acest segment de legume, căruia i se atribuie și denumirea de bio pentru a fi mai ușor de vândut, dar bio înseamnă să nu avem poluatori nici în stânga, nici în dreapta. Vorbim de curenți de aer care sunt aduși de peste tot.
Pe de altă parte, sunt comercianți care reușesc să găsească o soluție pentru creșterea vânzărilor. Ș aici mă refer la faptul că nu vând produse bio, dar adaugă în denumirea produsului/firmei această sintagmă. Spre exemplu, scrie mare BIOmorcovi, iar pe etichetă nu are nimic legat de asta.
Viitorul sunt tinerii!?
Laszlo Levente: Cel mai important lucru este să revenim la viața tradițională pe care au trăit-o părinții noștri, bunicii noștri, cu responsabilitate față de semeni, față de familie. Asta ar fi soluția. Și spun asta pentru că dacă mergeți pe malul râului vedeți că e plin de mizerie. Din ce cauză? Pentru că pe copiii noștri nu îi mai învățăm să aibă grijă de natură, să facă curățenie în curtea lor, să nu arunce mizeria la voia întâmplării. Dacă ei nu sunt crescuți în așa fel încât să fie responsabili de faptele lor, să crească într-un mediu în care să vadă că părinții nu aruncă mizeria pe geamul mașinii în trafic etc., nu rezolvăm nimic. Dar nu ajunge ca tinerii să fie soluția, ci noi trebuie să îi învățăm!