Verde la compost

Dintotdeauna am avut o admirație aparte pentru toamnă, comparativ cu celelalte anotimpuri, asta deoarece e precum o doamnă în etate care se remarcă printr-o alunecare plină de înțelesuri.

Inițial, preia din seva crudă a primăverii pe care o transformă în nectarul expus al verii din care desprinde, mai apoi, lăsându-se purtată prin soare, vânt și ploi, către pământul din care naște culoare, miresme și rod. Creează, astfel, noi conținuturi de materie și energie, iar cu desaga plină, ne așază confortabil în aparenta veșnicie a zgârcitei ierni.

Mi-e greu să mă abțin să nu devin nostalgică, atunci când compar acest ciclu firesc al naturii, cu un nechibzuit obicei de-al nostru care, din comoditatea specifică vremurilor, este ridicat la rang de simbol. Mă refer aici la tendința generală de a ne descotorosi cu ușurință de lucruri vechi (sau noi), ori chiar și de cele pe care nu le mai putem folosi sub formă directă. Mai pe șleau spus, am ajuns să aruncăm într-un (prost) stil mare, pe când, iată, natura ne învață despre entuziasmul de a continua sau chiar despre frumusețea de a o lua de la capăt, folosindu-ne de beneficiile bagajului deja existent.

Scriind despre obiceiuri, mi se rostogolește în gând o vorbă de-a lui Mark Twain care, firește, are o cuprindere mult mai vastă decât subiectul prezentului articol, sunând cam așa: “Cu cât e mai greu de justificat un obicei, cu atât e mai greu să scăpăm de el”. Dacă ar fi să evaluăm cele spuse, funcție de contextul în care ne aflăm, n-ar strica să recunoaștem că motorul care a declanșat tendința generală de a arunca în exces este puternic angrenat în nevoile pe care fiecare dintre noi încercăm să le satisfacem impulsiv și cu asupra de măsură. Cel mai probabil, acest instinct a derivat din lipsa unei securități și a unei siguranțe după care mulți tânjeau cu 30 de ani în urmă. În pofida aspectelor relatate, fără îndoială, trăsăturile definitorii ne sunt date din strămoși și ar trebui să fie legate de bunele tradiții, nu de proastele obiceiuri, astfel că ne-ar prinde bine dacă am (re)începe să le practicăm. Măcar din curiozitate, pentru început, asta deoarece timpul demonstrează cum lipsa noastră de conștiință, privind mediul înconjurător, o vom plăti cu efort și cu asupra de nevoie.

Așa stând lucrurile, cu toții am constatat, deloc surprinzător, că deșeurile generate se apropie destul de mult de cantitățile bunurilor achiziționate, indiferent că vorbim aici de hrană, textile, electrocasnice sau mobilier; și câte și mai câte. Lucrul cel mai cuprinzător pe care îl putem realiza este acela prin care ne scuturăm de comoditate, trecând la acțiune.

Cu ce începem? Cu toate precauțiile luate în ceea ce privește hazardul cumpărăturilor. Apoi, îmbrățișând o activitate pe care fiecare dintre noi o poate realiza la el acasă, implicându-se voluntar în scăderea cantităților de deșeu direcționate înspre depozitare, și anume: COMPOSTAREA.

Așadar, ce este compostul? În primul rând, este o tradiție la care s-ar putea apleca și cei tineri. La ce ne-ajută? Din ce anume îl realizăm și care sunt pașii de parcurs pentru a-l produce? Pentru cei care nu au specializări în horticultură și nici nu-și planifică să aloce timp studiului acestui domeniu vast, noi, cei din echipa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș, am realizat o mică sinteză referitoare la cele mai importante aspecte ce susțin îndemnul Compostează la tine acasă!

În timpul de față, în urma parcurgerii informațiilor de mai sus, ați devenit cumva tentați să vedeți ce rezultate ați avea, dacă le-ați pune în aplicare? Sau, din contră, se poate ca o parte dintre voi să aveți într-atât de multă experiență, încât ați adăuga chestiuni pe care le considerați esențiale pentru o rețetă de compost finalizată cu succes.  Indiferent în care dintre aceste două categorii vă aflați, Asociația Ecolect Mureș vă anunță, cu bucurie, despre faptul că, începând cu data de 6 iulie și până la data de 10 septembrie 2021, vă așteaptă să vă înscrieți la concurs!

Astfel că, sub logo-ul “COMPOSTEAZĂ LA TINE ACASĂ!” se dorește premierea celor mai creative prezentări, realizate începând cu sezonul de primăvară – vară și până-n toamnă târzie, asta deoarece nici iarna nu mai e ce a fost pe vremuri.

Înscrierea la concurs se va realiza din momentul în care te hotărăști să participi, dar nu mai târziu de 10 septembrie 2021!

Ce ai de făcut? Parcurge următorii pași:

–              Începe să compostezi!

–              Pentru a te înscrie în concurs: Pregătește o scurtă prezentare care să cuprindă și câteva fotografii ale materialului biodegradabil pe care îl vei utiliza în realizarea compostului și trimite-le la adresa de e-mail concurs@adiecolectms.ro până la data de 10 septembrie 2021!

–              Pentru a putea câștiga: Fotografiază stadiile compostului realizat și trimite aceste materiale la adresa de e-mail menționată mai sus până la data de 01.11.2021.

Ce vom face noi?

–              Îți vom sta la dispoziție cu informații ori de câte ori ni le vei solicita.

–              Te premiem cu unelte și alte articole necesare în activitatea ta proprie de grădinărit.

Ca urmare a înregistrării tale în concurs, te îndemnăm să urmărești site-ul www.adiecolectms.ro, precum și pagina Facebook a Asociației (ADI Ecolect Mureș), pentru a fi la curent permanent cu alte detalii, inclusiv cu cele referitoare la Regulamentul prezentului concurs.

Concursul pe care l-am adus în atenția dumneavoastră nu este un final de proces, ci servește ca supliment al proiectului – pilot pe care îl desfășurăm, din iunie și până în decembrie a.c., în colaborare cu Asociația Focus Eco Center și cu sprijinul neîntârziat și esențial al Primăriilor partenere, aferente unităților administrativ teritoriale Bălăușeri, Brâncovenești, Daneș, Gălești, Gănești și Râciu. Până la ora actuală, sub îndrumarea temei alese: CULTIVĂ. HRĂNEȘTE-TE. COMPOSTEAZĂ. REPETĂ, au fost organizate și desfășurate primele acțiuni de conștientizare în perimetrul comunelor menționate, astfel că, în luna iulie, caravana ADI Ecolect Mureș a ajuns în Gănești, Râciu și Brâncovenești, iar în luna august am interacționat cu o parte din localnicii interesați, stabiliți în comunele Gălești și Bălăușeri. La solicitarea UAT-urilor, precum și la imboldul colaboratorilor noștri din cadrul Asociației Focus Eco Center, vor avea loc în viitor alte acțiuni de conștientizare similare, planificate concomitent cu perioada desfășurării târgurilor locale sezoniere, evenimente la care vor participa într-un număr semnificativ atât localnici, cât și turiști interesați în a achiziționa produse comercializate cu aceste ocazii.

Acțiunile pe care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș a decis să le demareze în această direcție, privesc necesitatea de aliniere la normele europene vizavi de atingerea obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare.  Pornind de la implementarea unor metode de redirecționare de la depozitare a deșeurilor biodegradabile generate în mediul rural, având la bază dezvoltarea unor activități de informare și conștientizare a populației privind importanța colectării separate a deșeurile biodegradabile, dorim să marșăm asupra beneficiilor transformării acestora în îngrășământ natural.

Fie că apelăm la ajutorul containerelor individuale speciale pentru compostarea deșeuri biodegradabile (acordate cu titlu gratuit, prin intermediul proiectului SMIDS Mureș, unui procent de aproximativ 50% din totalul utilizatorilor serviciului de salubrizare aferent mediului rural), ori la utilizarea lăzilor de compost ce pot fi confecționate din material lemnos, într-un mod simplist și ieftin, rezultatul va fi același: vom face posibilă reîntoarcerea compostului acasă!

Cum putem vorbi despre sustenabilitate, atunci când cultura ce ne-o inoculează vremurile prezente este cea a consumerismului necugetat? Prin ce maniere am putea atinge o reducere semnificativă a cantităților deșeurilor generate, cu asumarea evidentă a bătăilor de cap suplimentare, fără ca încă să fim forțați? Sunt doar două dintre întrebările ușoare ale căror răspunsuri nu vor fi ușor de implementat.

Poate că această ultimă opinie este nepopulară, însă experiența celorlalte state europene a tras deja un serios semnal de alarmă asupra României, prin care noi, cei care o locuim, am fost drastic atenționați asupra faptului că, dacă nu ne vom schimba curând atitudinea ca urmare a bunătății sufletului nostru, atunci comportamentele abuzive și iresponsabile vor fi trase la răspundere prin…lege. Desigur, ne referim aici la sancțiunile financiare pe care vom fi nevoiți să le plătim, inițial, „mână cu mână” și, mai apoi, cumsecade, fiecare pentru cât aruncă.

Până la o proximă întâlnire, colectivul ADI Ecolect Mureș vă dă verde la compost, vă urează spor și, nu în ultimul rând, succes la concurs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*