,,Mureșul creativ și multicultural” la Muzeul Etnografic din Reghin

În perioada 6 – 9 septembrie 2021 Municipiul Reghin și Muzeul Etnografic ”Anton Badea” vor organiza o serie de ateliere creative abordând diverse teme etnografice, sub denumirea ”Mureșul creativ și multicultural”.

,,Prin acest proiect ne propunem să cunoaștem și să facem cunoscut deopotrivă patrimoniul cultural material și spiritual, local dar și din alte județe,  făcând apel la nuclee identitare, care exprimă creativitatea populară a oamenilor de aici, diferențiată  în cadrul unor obiceiuri și a unor grupuri meșteșugărești prin care s-au transmis valori, credințe, tehnici de lucru, motive ornamentale, materii prime, produse, de-a lungul mai multor generații.

Practicarea unor meșteșuguri  are o continuitate îndelungată  în județul Mureș, ca de altfel pe tot  pe teritoriul țării, acestea evoluând în mare parte în legătură cu ocupațiile de bază. Treptat, s-au diferențiat și s-au specializat devenind mărci definitorii ale specificului cultural-etnic, care, acum, ne oferă posibilitatea de a înțelege sufletul, preocupările, ocupațiile, mitologia, universul celor ce au trăit pe aceste locuri.,, a transmis Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic ,,Anton Badea,, din Reghin.

În acest scop sunt invitați meșteșugari din Mureș, din Glodeni, Hodac, Reghin, dar și din județul  Harghita.

Programul cuprinde:

Luni, 6 septembrie – orele 10.00 -13.00 – atelier de împletit coșuri din nuiele, cu meșteșugar din Glodeni       

Marți, 7 septembrie – orele 10.00 -13.00 – atelier de confecționat ceramica la roată, cu meșter olar din Corund

Miercuri, 8 septembrie – orele 10.00 -13.00 – atelier culinar,  specific bucătăria săsească lichiu Hanklich

Joi, 9 septembrie – orele 10.00 -13.00 -demonstrații și atelier de confecționat fluiere, meșter din Hodac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*