„Povești pictate cu acul” la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș

În perioada 13 – 31 august 2021, la etajul 1 al Secției de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș va avea loc expoziția personală de artă naivă Orbán Irén, intitulată  „Povești pictate cu acul”.

Expoziția va fi amplasată în continuarea expoziției permanente „Târgurile mureșene și lumea rurală”.

Despre autor și expoziție

Orbán Irén s-a născut în satul Văleni, județul Mureș, în data de 7 ianuarie, 1933. S-a mutat în orașul Târgu Mureș în 1968, unde a lucrat la Muzeul Județean Mureș ca supraveghetor. A început să brodeze la începutul anilor 70, având ca instructor pe Bandi Dezső, un artist plastic, instructor de artă populară recunoscut pentru activitatea depusă.

Artista Orbán Irén a abordat arta ei în două tehnici: pictura în ulei şi a tapiseriei prin coasere. A fost distinsă cu premiul EMKE, și premiul Vámszer Géza, este membru al școlii de pictură Tokaj și al Asociației de Artă Populară Duna-Tisza köz. Temele abordate: mersul la biserică, munca la câmp, descălecarea Regelui şi momentul creştinării.

Prin lucrările ei putem cunoaște lumea satului și obiceiurile populare pe Valea Nirajului. Lucrările ei sunt compuse în 4-5 registre, lucrate cu multă ştiinţă. A tratat nunta şi momentul trist de trecere în altă lume. În lucrările ei, bine gândite şi realizate, apare și  munca pe câmp, cositul, adunatul fânului şi transportul lui. De asemenea sărbătorile sunt bine reprezentate cu jocul, masa festivă și muzicanţii. Artista este una din cele mai importante din domeniu, lucrează cu multă expresivitate şi cunoaştere. Orbán Irén folosește acul, firul de lână și pânza pentru a crea covoarele ei, care ne povestesc despre lumea satului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*