Istoria nescrisă în cărți, este înscrisă în cimitire

”Personalități marcante din centrul Transilvaniei, care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române  ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș”

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin  în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului (SGG) și Serviciul de Dezvoltare Comunitară, Primăria Municipiului Reghin, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, Protopopiatul Ortodox Român Reghin; Parohia Ortodoxă Română ”Sfânta Treime” –  Reghin,  demarează proiectul cultural ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE ”Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române  ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș”.

Anul 2021 a fost declarat de către Patriarhia Română “Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și “Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.”

Prin aceste două teme generoase, Biserica noastră își arată grija pastorală față de fiii ei care, trăiesc în diferite țări de pe întreg globul pământesc și, totodată, cultivă memoria liturgică pentru cei care s-au mutat la Domnul. Între cele două teme enunțate, am putea stabili un punct de legătură, care se bazează pe semantica cuvântului patrie, ca fiind țara părinților, a înaintașilor noștri, locul nostru de origine. În acest pământ străbun, își dorm somnul de veci moșii și strămoșii nostri față de care avem o datorie morală, aceea de a onora moștenirea materială și spirituală pe care ei ne-au lăsat-o, ca pe o zestre de mare preț.

Misiunea acestui proiect este de a face cunoscut patrimoniul (istoric și spiritual) local și national și, de a aduce la lumină personalitățile care și-au lăsat amprenta asupra comunității noastre și totodată de a le onora memoria.

Prin acest proiect intenționăm:

  1.  Să conservăm şi restaurăm mormintele,  crucile unor personalităților istorice, politice şi culturale care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii ortodoxe române  ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș.
  2. Să publicăm cartea  ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE ”Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române  ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș”,   un studiu legat de istoricul locului, a Bisericii ortodoxe române  ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș și a personalităților care își dorm somnul de veci în cimitirul parohiei.
  3. Să construim un web-site, prin care să digitalizăm istoria cimitirului şi să promovăm toate personalitățile istorice, politice şi culturale ce își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii ortodoxe române  ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș și să  includem cimitirul într-un circuit turistic.
  4. Să construim o hartă  cu prescurtările şi simbolurile specifice explicate într-o legendă, a cimitirului și a personalităților marcante care sunt îngropate aici.
  5. Să organizăm un simpozion care să încununeze acest proiect și care poate deveni un eveniment anual, care să crească în prestigiu şi popularitate de la o ediţie la alta. 
  6. Să facem un prim pas pentru ca cimitirul Bisericii Ortodoxe Române  ”Sfânta Treime” din Reghin să poată fi considerat “Muzeu Naţional”, datorită valorii monumentelor funerare, a personalităţilor înmormântate şi a epitafurilor rarisime de aici. 

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin

Președinte

Pr. Dimitrie Gherman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*