Seară de muzică clasică în curtea mănăstirii franciscane din Mediaș

Sâmbătă, 17 iulie de la ora 19:30 va avea loc, în curtea interioară a mănăstirii franciscane din Mediaș, un nou concert din stagiunea Quadrato Music Nights.

Al doilea concert din stagiune le are ca invitate pe artistele mureșene KECSKÉS ÁVÉD ERIKA – viola și ÁVÉD ÉVA – pian. Programul este alcatuit din

Robert Schumann (1810 – 1856): Marchenbilder op.113

Johannes Brahms (1833 – 1897): 6 lieduri

Evenimentul include în pauza concertului o degustare de vinuri de la Villa Vinea, în prezența unui oenolog. Biletele se achizitionează online, pe https://bit.ly/2T8OM1V și costă 45 lei/adult și 15 lei/elev, student, iar în ziua concertului vor fi disponibile la intrare cu 55 lei/adult și 20 lei/elev, student.

Seria de evenimente Quadrato Music Nights este sprijinită de: Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția de Cultură, Muzeul Municipiului Mediaș, Biserica Romano – Catolică și Villa Vinea.

**
Ávéd Éva a terminat Conservatorul din Iași (clasa profesorului Mircea Dan Răducanu) și a fost interpretă în Filarmonica din Botoșani.  A avut numeroase concerte ca interpretă de pian alături de Filarmonicile din Târgu Mureș, Iași, Botoșani, Satu Mare, Oradea și a lucrat cu dirijori precum  Gh. Costin, Radu Popa, V. Dumănescu, Ion Baciu, R. Houlihan, B. Schembri, N. Debelic etc. De-a lungul timpului a susținut și concerte de muzică de cameră împreună cu Ştefan Ruha, Máthé Győző (violă), Kozma Peter (violoncel), Helga Hencz și Kadar Istvan (vioară).

A cântat alături de mama sa, pianista Ávéd Silló Éva, dar și alături de surorile sale, Csilla – violoncel și  Erika – vioară.

În afară de România, a concertat în Ungaria, Austria, Suedia, Italia, Republica Moldova. În 2021 a obținut doctoratul în interpretare muzicală iar în prezent este profesoară de pian la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș.

Kecskés Ávéd Erika a început studiul viorii la 6 ani în clasa profesoarei Oláh Mária și a absolvit liceul sub îndrumarea profesorului Fülöp Alajos. Şi-a perfecţionat cunoştinţele muzicale în cadrul cursurilor de măiestrie “Icon Arts Academy”, “Pro musica”, “Academia Sighișoara”.

A interpretat ca solistă a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş în cadrul concertelor lucrări de Massenet și Wieniawski. Împreună cu mama sa (Ávéd Éva) și sora sa (Kecskés Ávéd Csilla) a susținut recitaluri de muzică de cameră la Palatul Culturii, respectiv la Radio Târgu Mureș, precum și la Roma. A susținut concerte ca elevă la Baja (Ungaria) și Göteborg (Suedia).

În anul 2018 și-a terminat studiile de licență la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, în clasa profesoarei Béres Melinda. În același an a fost admisă la studiile de masterat – secția violă. Și-a perfecționat cunoștințele violistice cu violistul Máthé Győző (Ungaria) și la ”Academia Sighișoara”, la cursurile violistului Gurán Endre (Viena). În 2019 a susținut primul ei concert cameral ca violistă, în cadrul concertelor organizate la ”Academia Sighișoara”. A absolvit, de curand, masterul de violă în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, clasa profesorului Marius Suărășan.

În prezent este profesoară de vioară la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*