Tabără BlagaRocks – despre prietenie și cunoaștere
E de apreciat când vezi tineri dornici de implicare, de a oferi sprijin și mai ales de a petrece într-un alt mod vacanța de vară. La acest aspect s-au gândit profesorii din cadrul Liceului Tehnologic ,,Lucian Blaga,, din Reghin care au dat startul unor tabere în care elevii să poată socializa, să poată crea legături de prietenie, fiind de altfel și o bună ocazie de a acumula noi cunoștințe.
Prima astfel de tabără, intitulată BlagaRocks s-a desfășurat în perioada 7 – 9 iulie, atât în cadrul liceului cât și în diferite locații din Reghin și împrejurimi, având la bază diferite activități la care elevii doritori s-au înscris.
,,Atelierul de pâine,, este una una dintre activitățile din cadrul taberei, care s-a desfășurat la Muzeul Etnografic ,,Anton Badea,, din Reghin unde elevii au avut ocazia să intre în contact cu ,,drumul pâinii,,. Lecția teoretică și practică le-a fost predată de rapsodul popular Maria Bucin Crișan.
,,Elevilor le-a plăcut ideea pentru că s-au însris 45 și au ajuns să fie 47. Nu cred că și-au imaginat că e atât de lucru să faci o pâine, dar acum au văzut. Au fost printre ei și copii care nu au văzut niciodată cum se face o pâine pentru că sunt printre ei mulți copii care s-au născut și crescut la oraș și iau pâinea de pe raft. Dar acum chiar au văzut absolut tot procesul, câtă muncă e să frămânți, să bagi în cuptor, să aștepți până să fie gata. S-au implicat mult, au adus apă, au ținut de covată, au făcut pupeze.,, a precizat prof. Emilia Moldovan, coordonatoarea activității de la Muzeul Etnografic.
Câtă vremea aluatul a dospit, au făcut o vizită bisericuței din curtea Muzeului Etnografic și dacă tot se aflau într-un cadru potrivit, elevii și-au adus cu ei costumul popular pe care l-au îmbrăcat pentru o ședință foto.
Când aluatul a fost gata de băgat în cuptor s-au făcut pupeze, iar la final au pus de o masă pe cinste cu slănină, ceapă, brânză, zacuscă și alte bunătăți culinare.
Diana Marcu a terminat clasa a IX-a și pe tot parcursul acestui an școlar a simțit lipsa socializării între colegi. S-a înscris la diferite activități din cadrul taberei cu dorința de a-și face prieteni noi. ,,Întotdeauna mi-am dorit ca la liceu să se organizeze o tabără la care să iau parte. Când am auzit de organizarea acesteia pe timpul vacanței, a fost foarte bine primită ideea atât de mine cât și de colegii mei. În perioada pandemiei nu am avut voie, nu am avut condițiile necesare să socializăm, să ne facem prieteni noi și să creăm o comunitate între noi. Nu am reușit să ne cunoaștem colegii mai mari deoarece măsurile din timpul pandemiei nu au fost în favoarea noastră, cu toate că ne întâlneam în pauze, ne mai știam între noi, dar nu a fost ca în anii trecuți. Această tabără este o forte bună oportunitate pentru noi pentru a ne face prieteni noi. Aici, la muzeu, la activitatea cu pâinea ne-am implicat cu toții. Eu, venind de la țară, știu să fac pâine, am mai avut contact cu acest proces, dar da, am avut și colegi care nu au avut ocazia să vadă cum se face o pâine.,, a precizat Diana Marcu.
În cadrul acestei prime ediții a taberei BlagaRocks elevii doritori au mai participat la activități precum: lectie de germană, lecție de maghiară, dansuri populare maghiare, team-building, vizită la un atelier de viori, drumeție pe Via Transilvanica, tură pe biciclete la Pădurea Mociar, Detectivi în natură, Atelier de alimentație sănătoasă, atelier Green Charge – pedalează și îți încarci telefonul, dansuri latino, oră de engleză, atelier de lucru manual, dansuri populare românești.