Miruna Lavinia „Scrisul și pictura sunt o formă de comunicare cu un mare impact asupra lumii…”

Miruna Lavinia Bota este o tânără pasionată de artă și literatură și iubește animalele. Scrie poezie, a publicat până acum două romane, iar de curând câteva picturi i-au fost acceptate și publicate într-o antologie de artă. Vorbim așadar despre un artist complex, o tânără cu calități artistice deosebite pe care vă las să o descoperiți în interviul de mai jos.

Rep.: Câteva lucruri despre tine…

Miruna Lavinia Bota: M-am născut în Lupeni, unde am și copilărit. După terminarea studiilor și după primul job m-am mutat în Reghin, unde și locuiesc acum. Îmi place la nebunie să călătoresc și să descopăr cât mai multe lucruri frumoase. Sunt o fire liniștită, preferând să-mi petrec timpul citind și ascultând muzică.

Rep.: Când și cum ai descoperit pasiunea pentru pictură, benzi desenate pentru artă în general?

M.L.B.: De desen și pictură am fost dintotdeauna atrasă, chiar de mic copil, desenam orice, mai ales în vacanțe când stăteam la bunici: desenam cai, găini, pisici, câini, chiar și peisaje. Am urmat apoi o Școala de Arte pentru a-mi aprofunda studiile și exersam zilnic tehnici de hașură și stiluri de pictură. Cu benzile desenate a fost ceva mai târziu, doar pe la sfârșitul liceului am descoperit manga-urile (benzile desenate japoneze), care m-au inspirat foarte mult încât să pornesc și eu pe drumul acesta. Benzile desenate înseamnă mai mult decât simple desene, ele înseamnă perspectivă, peisagistică, anatomie, dinamică, cunoașterea redării efectelor de mișcare, dialog, narațiune și coerență.

Rep.: Cum ai ajuns să faci ilustrații pentru cărți de colorat?

M.L.B.: Decizia de a face ilustrații a venit mai mult acceptând cererile făcute de persoanele dornice. În plus, a fost și o provocare pentru mine să îmi testez limitele, și sper că mi-a ieșit. Sper ca pe viitor să continui cu astfel de proiecte. Sunt încurajatoare, atât pentru artist, cât și pentru cei pe care le desenează ulterior.

Rep.: Vorbește-mi puțin despre colaborarea pentru ,,Carte de colorat pentru mititici

M.L.B.: Ideea nu îmi aparține, eu am fost unul dintre persoanele care a ajutat la crearea acestui proiect. Este vorba de desenarea unor animăluțe, care aparțin chiar autoarei volumelor Cerșetori la Poarta Sufletului, Alexandra Pașca. Aceste cărticele sunt menite picilor, de aceea sunt vândute și ca pachete pentru grădinițe, și să-i învețe pe cei mici să iubească animalele și să se bucure colorând.

Rep.: Recent câteva picturi au fost acceptate și publicate într-o antologie de artă… Despre ce este vorba?

M.L.B.: Este vorba de un proiect lansat de Editura Globart Universum, de a strânge artiști români din țară, cât și din diasporă într-un volum de artă, care va fi distribuit în centrele culturale și biblioteci din SUA, Canada, România și alte țări din Europa. Nu m-am așteptat să fiu acceptată, dar bucuria a fost de zece ori mai mare când mi-au acceptat picturile și câteva desene pentru acest volum. Apare peste câteva luni și sunt extrem de bucuroasă pentru că am reușit să mai fac un pas pentru lumea artiștilor.

Rep.: Desenezi doar pe hârtie ori folosești și desenul digital, pe o tabletă de exemplu? Care este mai aproape de sufletul tău?

M.L.B.: Tehnica tradițională cât și cea digitală au avantajele și dezavantajele lor, începând de la materiale consumabile, precum hârtia, culorile și pensulele, până la curentul consumat pentru digital. Pentru mine, fiind obișnuită să folosesc hârtia specială pentru pictură și pânza îmi este foarte ușor să găsesc metoda ușoară și cea mai la îndemână pentru realizarea anumitor texturi și culori. Pentru desenul digital totul depinde de calitatea tabletei grafice și de abilitățile proprii pentru a desena, deși încă mai am mult de învățat, rămâne mai mult ca o opțiune pentru mine.

Rep.: Dar pasiunile tale nu se opresc aici pentru că ești atrasă și de literatură. Cum te-ai apucat de scris?

M.L.B.: Am început cu mici compuneri încă din clasele gimnaziale, stângace, pline de greșeli gramaticale, dar nu am renunțat. Pot să spun că m-am apucat de scris cu adevărat în perioada facultății, după ce începusem să fac benzi desenate. Restul e istorie.

Rep.: În urmă cu ceva ani ai lansat primul tău roman ,,Decoloratare e subiectul romanului?

M.L.B.: Când m-am apucat oficial de scris la acel roman, treceam printr-o perioadă mai dificilă și cred că am reușit să redau niște trăiri puternice în poveste. Decolorat este un roman controversat, în care am folosit nuanțele sociale complementare pentru a le aduna și crea personajele din roman, începând de la un pictor liber-arbitru, la personaje conduse de etica tradițională și cea religioasă, dar nu în ultimul rând, cel mai de preț element, prietenia.

Rep.: Apoi a urmat ,,Andrei Straja„?

M.L.B.: ,,Andrei Straja,, este conceput ca un basm, scris în epoca modernă, despre momârlanii din Valea Jiului, de unde provin eu. Scriind la poveste m-am simțit foarte aproape de ținutul natal și am vrut să explorez și să hiperbolez o parte din legendele locale, să le interpretez, reușind să redau o poveste ușoară, nostalgică în unele locuri. Prea multe detalii nu vreau să scriu, dar tot ce pot menționa este că povestea celor doi frați, ca personaje principale, începe din momentul în care, pășind în afara casei părintești și luând calea munților, alături de o turmă de oi, lucrurile devin fantastice, inexplicabile. Pe parcurs ei se vor întâlni cu două legende românești: zmei și dragoni.

Rep.: De unde pot fi cumpărate cărțile tale?

M.L.B.: Ele se găsesc doar online, pe site-uri de librării online. O parte nu mai sunt disponibile încât stocul a fost epuizat.

Rep.: Ce reprezintă pentru tine scrisul, pictura? Putem spune că e o formă de eliberare?

M.L.B.: Scrisul și pictura sunt o formă de comunicare cu un mare impact asupra lumii. Pentru mine ambele înseamnă modul cel mai liber de exprimare, fără granițe, practic infinit.

Rep.: În ceea ce te privește cum vezi legătura între artă și literatură?

M.L.B.: Sunt două lucruri diferite, și totuși cu multe în comun. Susținând afirmația anterioară, ambele fiind forme de comunicare, dar e mereu arta, pictura cea la care apelez pentru a-mi exprima gândurile. Ca să dau un exemplu simplu, când mă gândesc, să zicem la un peisaj montan, îmi este ușor atât cât să-l descriu vizual în cuvinte, folosind figuri de stil precum comparația și epitetul, atât cât și transpunerea unui pe hârtie, colorând după tonalitățile specifice unui stil pentru a contura acel peisaj montan.

Rep.: Ce urmează, la ce lucrezi în momentul de față?

M.L.B.: Deocamdată lucrez la câteva ilustrații, pictez ce-mi mai vine în minte. Pe plan scriitoricesc, în faza de editare a noului roman la care am lucrat în ultimii trei ani și mai scriu poezii când îmi vin idei mai răzlețe. Restul vin de la sine!

Un comentariu

  • Valentin Mușa

    Felicitări Mirunei! Îi doresc confluența talentului ei cu recunoașterea din partea publicului ales de ea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*