31 mai – Ziua mondială fără fumat

31 mai – Ziua mondială fără fumat a fost creată de OMS în 1987 ca răspuns la criza mondială creată de consumul de tutun.

sursa foto: freepik.com

Consumul de tutun cauzează 8 milioane de decese în fiecare an. Evidențele științifice demonstrează că fumatorii au dezvoltat forme severe de COVID 19 în comparație cu nefumatorii.

Sloganul Zilei Mondiale fără fumat 2021 este “COMMIT TO QUIT”. OMS relatează că 780 milioane de fumători afirmă că doresc să abandoneze fumatul, dar doar 30% din ei au acces la instrumentele care pot să-i ajute să realizeze abandonarea.

Beneficiile renunțării la fumat sunt multiple:

– La 20 de minute alura ventriculară și tensiunea arterială scad.

– La 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.

– La 12 săptămâni circulația sângelui și funcția pulmonară se îmbunătățește.

– La 1-9 luni tusea și disfuncțiile de respirație se îmbunătățesc.

– La 1 an riscul de boală coronariană scade la jumatate în comparație cu a unui fumator.

– La 5 ani riscul de accident vascular scade.

– La 10 ani riscul de cancer pulmonar scade la jumătate în comparație cu a unui fumator, descrește de asemenea riscul de cancer de gură, gât, esofag, vezică urinară, pancreas.

– La 15 ani riscul de boală coronariană este egal cu a unui nefumător.

Renunțarea la fumat scade riscurile legate de fumatul “second-hand” la copiii (în special astm și boli ale urechii).

Abandonarea fumatului este un proces complex, în care este implicat în principal fumatorul care trebuie susținut pe tot parcursul acestui proces.

SFATUL MINIMAL declanșează o încercare de a renunța la fumat la aproximativ 60% dintre fumătorii care se adresează medicului; durează mai puțin de 3 minute, scopul său fiind de a declanșa o încercare de renunțare la fumat cu ajutor de specialitate.

A spune unui fumător să se lase de fumat presupune:

– să-i recomanzi să nu mai fumeze în mod clar, ferm.

– să-i spui ca exista tratament care îl poate ajuta și să-l trimiți la specialist.

Totuși chiar dacă se respectă protocoalele de tratament și chiar dacă se oferă cel mai bun tratament posibil, rata de succes este mai mică în comparație cu alte boli.

Fumatul este considerat de OMS BOALĂ; nicotina care este un drog produce “dependență“ complexă care cuprinde dependență biologică, dependența comportamentală și socială (dependență de gest, reflex, tabiet – țigara la cafea, de pauză) și dependența cognitivă (totalitatea gândurilor, ideilor despre beneficiile fumatului – plăcere, integrare în grup).

Programul Naţional Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consilierea psihologică de specialitate şi tratament medicamentos pentru a–i ajuta să renunţe la fumat. Activitatea specialiştilor din cadrul programului naţional stop fumat respectă în totalitate recomandările OMS, aliniindu-se altor programe de acest gen desfăşurate  la nivel global.

Programul naţional Stop Fumat include:

– o linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde: 0800878673) unde orice persoană interesată de renunţarea la fumat poate apela această linie şi intră în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii

– consiliere psihologică privind renunţarea la fumat

– acces gratuit la medicamente ce uşurează procesul de a renunţa la fumat

Cum te înscrii în program?

Fumătorii care doresc să participe la acest program pot accesa, din homepage, lista de specialişti pentru a afla care este cel mai apropiat centru de tratament

– apel gratuit Tel Verde: 0800878673,

– pe pagina de Facebook – Fumatul este o boală (http://wwwfacebook.com/stopfumat.eu)

– Tg.Mureş – număr de telefon 0771679493

Dr. Mărginean Corina- medic primar pneumolog

Coordonator Centru Stop Fumat Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*