Săpunuri din ingrediente naturale realizate de o tânără din Toaca

Pe Nicoleta Moisin am descoperit-o la prima ediție a Târgului Producătorilor Locali din Reghin. M-a atras spre standul ei multitudinea de culori și modele, dar și mirosul atât de plăcut al săpunurilor și al produselor de îngrijire corporală realizate din ingrediente naturale.

Reporter: Cum te-ai gândit să te apuci de o astfel de afacere?
Nicoleta Moisin
: A trecut aproape un an de când am început să fac primele produse realizate doar din ingrediente naturale. Dragostea pentru natural și frumos mă determină să citesc foarte mult. Citind cartea „Jurnalul femeii de succes”, am constatat faptul că este foarte important ce aplicăm pe piele și felul în care știm să ne îngrijim. Astfel, căutând un mod plăcut și util de a-mi petrece timpul liber am descoperit frumuseţea săpunului natural, amintindu-mi că am primit un astfel de săpun la o nuntă cu mult timp în urmă de la o prietenă. Îi sunt recunoscătoare deoarece ea mi-a oferit și îndrumările necesare pentru a face primul săpun natural.

Rep.: Cum a fost începutul? Te-ai documentat mult inainte? Eșecuri de început? Primul produs făcut de tine?
N.M.:
Începutul a fost unul promiţător. La ȋndemnul prietenei mele am început să caut informaţii pe internet, dar și în cărţi destinate artei de a face produse naturale. Primul produs realizat a fost săpunul de lăcrămioare. Au fost și alte reţete pe care le-am încercat și chiar dacă nu mi-au ieșit cum doream, experimentând am reușit în cele din urmă să-mi realizez propriile reţete în ,,SoapCalc”, cu un calculator care măsoară cantitatea necesară de unturi, uleiuri și alte ingrediente pe care dorim să le folosim în realizarea săpunului natural.

Rep.: Care sunt produsele pe care le produci?
N.M.:
În special săpunul. Pe lângă acesta obișnuiesc să fac și alte produse precum: balsamul de buze, bombe de baie efervescente, creme, lumânări din ceară naturală, odorizante ceramice și multe alte produse de îngrijire corporală.

Rep.: Care sunt ingredientele de bază?
N.M.:
Ingredientele de bază cuprind unturi și uleiuri vegetale precum cel de cocos, palmier, shea, cacao, mango, uleiul de migdale, ricin, avocado, rapiţă și uleiul de măsline, în care obișnuiesc să pun la macerat diferite plante medicinale, cum ar fi: teiul, mușeţelul, lavanda, cătina, gălbenelele, roiniţa, rozmarinul, salvia, coada șoricelului sau sunătoarea. La acestea se adaugă uleiurile esenţiale pure folosite pentru obţinerea mirosului. La toate acestea mai adaug și sucul natural din diferite legume sau infuziile din plante. Culoarea este dată de pigmenţi naturali sau argilă.

Rep.: Care e procesul prin care trece un săpun, de exemplu, până să poată fi folosit? Spuneai că are nevoie de câteva săptămâni de uscare?
N.M.:
Pentru ca săpunul să fie blând cu pielea este nevoie de o perioadă în care să fie ţinut într-un loc uscat și bine aerisit timp de cel puţin 3 sau 4 săptămâni. După această perioadă poate fi folosit. Cu cât stă mai mult cu atât mai bine.

Rep.: Cum au primit clienții produsele oferite de tine?
N.M.:
Cu entuziasm. Mulţi dintre ei au văzut pentru prima dată un săpun natural în timp ce alţii cunoșteau deja beneficiile pe care acesta le are asupra pielii. Reacţiile pozitive, primite din partea celor dragi, m-au încurajat să dezvolt în continuare această pasiune.

Rep.: Prin ce se deosebesc produsele tale de altele?
N.M.:
Produsele se deosebesc de altele prin faptul că toate sunt realizate manual și doar din ingrediente naturale de calitate.

Rep.: Care este cel mai important pas în procesul de producție?
N.M.
: Săpunul este realizat prin metoda „la rece”, adică uleiurile și untul se topesc la temperatură mică astfel încât să-și păstreze toate proprietăţile.

Rep.: Sunt produse potrivite pentru orice tip de ten?
N.M.:
În mare parte sunt produse potrivite oricărui tip de ten, dar totul depinde de ingredietele folosite și de reţetă.

Rep.: De unde faci rost de ingrediente? Le procuri greu?
N.M.:
Ingredientele sunt achiziţionate din diferite locuri destinate producătorilor de săpun, acestea fiind cumpărate cu încredere.

Rep.: La bază ești cadru didactic… Este pentru tine un mod de relaxare/terapie realizarea acestor produse?
N.M.:
Da. Chiar dacă cea mai mare parte din timp este dedicată profesiei de cadru didactic. Este o profesie pe care o practic cu drag de câţiva ani, dar profit de puţinele momente de libertate pentru a petrece mai mult timp cu mine. De cele mai multe ori simţim nevoia să ne deconectăm de la ceea ce înseamnă rutină zilnică și să ne îndreptăm atenţia asupra lucrurilor care ne plac și ne dezvoltă sentimentul de dragoste pentru frumos.
Pe Nicoleta o găsiți pe facebook, pe pagina L&N Nickole’s store

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*