Maia Șerdean cântă la pian pentru bucuria și mângâierea oamenilor

Maia Șerdean are opt ani, este elevă în clasa a II-a la Școala Primară din Larga, comuna Gurghiu. La vârsta ei are o mare pasiune pentru pian, un instrument pe care a început să îl studieze în urmă cu doi ani și pe care l-a descoperit mergând la biserică.

,,De mică mi-a plăcut foarte mult muzica și nu neapărat să ascult, ci să și cânt. Prima întâlnire cu pianul a fost la Biserică, unde am început să și cânt într-un cor de copii numit ,,Floare de colț”. Apoi, împreună cu părinții, am hotărât să mă înscriu la Școala de Muzică din Reghin unde se intră prin examen și unde erau în jur de 55 de elevi și 14 locuri. La început am fost puțin dezamăgiți pentru că în familia noastră nimeni nu știa mai nimic despre bazele muzicii, dar m-am lăsat în voia lui Dumnezeu și am intrat cu 9,70. A fost o mare bucurie pentru mine. Odată intrată, am ales pianul pentru că îmi plăceau foarte mult sunetele pe care le scotea, dar e și o moștenire de la tatăl meu, căruia îi place foarte mult acest instrument, dar la care nu a avut ocazia să învețe să cânte” spune Maia Șerdean.  

Maia Șerdean

Începutul nu a fost ușor pentru micuța Maia care spune că „de multe ori am vărsat lacrimi și am fost dezamăgită pentru că greșeam și nu reușeam să cânt cum trebuie”. Dar cu toate acestea, ambiția și dorința de a învăța tainele acestui instrument au făcut-o să meargă mai departe. ,,Cântând, mă simt liniștită și sunt fericită că pot să aduc bucurie și celor ce mă ascultă. Îmi doresc să cânt spre slava lui Dumnezeu, pentru bucuria și mângâierea oamenilor” mărturisește Maia Șerdean.  

Pentru a putea participa la orele de studiu, face naveta de două ori pe săptămână până la Reghin, lunea având ora de practică, iar miercurea o oră de practică și două de teorie. Aici, la Școala de Muzică de la Reghin, studiază pianul sub îndrumarea profesorului Maria Tilinca. ,,Doamna profesoară este o ființă dragă mie, căreia vreau să-i mulțumesc pentru răbdarea și dragostea cu care mă ajută să învăț. Naveta efoarte obositoare având în vedere că înainte de masă sunt la școală” spune Maia Șerdean. 

În timpul liber, atunci când nu studiază, Maiei îi place să se plimbe alături de părinți în natură, cu bicicleta, să se joace, să cânte și chiar să colecționeze diferite pietre interesante. ,,Familia este locul în care bucuria mea este deplină, mami și tati sunt prietenii mei cei mai buni, pe care îi iubesc foarte mult!” subliniază Maia. La școală se descurcă foarte bine, având ca materii preferate matematica, desenul și evident muzica.

Maia știe că pentru a deveni un bun pianist, pe lângă talent e nevoie de multă muncă, dar consideră că ,,în primul rând trebuie să-ți placă, să fii ambițios, e nevoie de foarte multă muncă și să nu te dai bătut. Acum am acasă o pianină și sunt foarte bucuroasă de asta pentru că la început îmi era foarte greu, repetând doar la școală.”

Maia a participat până în prezent la două concursuri: Festivalul Concurs Internațional ,,Primăvara Talentelor” și concursul ,,Giroc Music Art”, la ambele reușind să obțină premiul I.  

Aceste premii înseamnă foarte mult pentru Maia Șerdean, care spune că ,,pe lângă faptul că sunt foarte bucuroasă, aceste premii sunt o încurajare și îmi dovedesc că merită efortul și munca depusă. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și părinților mei pentru că îmi sunt alături!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*