Manager nou la Spitalul Municipal ,,Dr. Eugen Nicoară” din Reghin
Simona Toncean ,,Medicii și întreg personalul auxiliar sunt punctul forte al spitalului”
Începând cu data de 10 mai, Simona Toncean a fost numită manager interimar la Spitalul Municipal ,,Dr. Eugen Nicoară” din Reghin. Cu o experiență de 20 de ani în farmacie și 17 ani de experiență managerială, Simona Toncean a preluat această funcție încrezătoare. Despre această numire, cât și despre planurile care privesc unitatea spitalicească aflăm în rândurile de mai jos:
Rep.: Câteva lucruri despre dumneavoastră pentru cei care nu vă cunosc.
S.T.: În primul rând, sper ca realizările pe care le voi avea, împreună cu echipa medicală și tot personalul auxiliar, din cadrul Spitalului Municipal Reghin, să devină, în cel mai scurt timp, cartea mea de vizită, atât pentru cei care mă cunosc, cât și pentru cei care acum îmi aud numele pentru prima dată.
Sunt Simona Toncean și în ultimii 20 de ani am fost asistent de farmacie, în cadrul farmaciilor Elena și Central din Reghin. În ultimii trei ani am fost angajată ca nutriţionist la farmacia Central. Această experiență profesională mi-a plăcut foarte mult pentru că mi-a dat ocazia să interacționez cu oamenii și să îi ajut. În toată această perioadă, văzând zilnic problemele de sănătate cu care se confruntă oamenii, iar eu, fiind adepta unui mod de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, mi-am dat seama că aș putea să îi ajut pe cei din jur și mai mult în viitor, dacă mă perfecționez în acest domeniu. Citind mult și experimentând în meniul familiei, am înțeles că alimentele pot fi un adevărat „medicament” pentru corpul nostru, atunci când învățăm să ne hrănim sănătos. Mi-am dorit să învăț cât mai multe din acest domeniu, așa că, am decis să urmez cursurile Facultății de Medicină din Târgu-Mureș, specialitatea Nutriție și Dietetică, studii pe care le-am absolvit în urmă cu 10 ani. Au urmat apoi studiile de masterat în Nutriție Clinică și Comunitară, absolvite tot la UMF Târgu-Mureș. Odată cu absolvirea acestui masterat, am început să mă documentez, în vederea deschiderii unei clinici private de nutriție. M-am informat cum funcționează ele în străinătate, am vizitat clinici de la noi din țară, am citit legislația în domeniu și am început să caut parteneri. Știam că este un vis îndrăzneț, care necesită multă implicare, multă muncă și multă cercetare și că implică totodată și domeniul mananagementului, iar pentru a dobândi aceste abilități, am urmat studiile de masterat, în domeniul Managementul Serviciilor de Sănătate, studii pe care le-am absolvit în anul 2019, la aceeași Universitate de Medicină, din Târgu-Mureș.
Rep.: Cum de ați acceptat această provocare? Cu ce gânduri?
S.T.: În primul rând, doresc să îi mulțumesc domnului primar, Márk Endre, pentru încrederea pe care mi-a acordat-o prin decizia dânsului, care mă onorează și mă responzabilizează, în egală măsură. Am știut mereu că domeniul medical este „acasă” pentru mine, că este locul în care vreau să mă dezvolt, să cresc profesional și să ajut cât de mult pot oamenii din jurul meu. Mai concret, în contextul acestei provocări, cum bine ați numit-o, să încerc să ajut, fiecare pacient al Spitalului Municipal Reghin. Este o provocare căreia sunt sigură că o să îi fac față, atâta timp cât voi avea echipa spitalului alături de mine. Sunt convinsă că vor fi lângă mine, iar în cel mai scurt timp, chiar și cei care încă nu mă cunosc, își vor da seama că tot ceea ce îmi doresc eu, își doresc și dânșii: să muncească în condiții demne de experiența lor și să oferim împreună cele mai bune servicii medicale, pacienților noștri.
Rep.: V-ați schițat un plan managerial pe termen mediu și lung? Mai precis care ar fi planurile de viitor?
S.T.: După cum bine știți, numirea mea în această funcție este foarte proaspătă (mai puțin de două saptămâni), așa că ar fi nerealist să vă spun că deja am un plan managerial, pe termen mediu și lung. Însă, săptămâna pe care am petrecut-o deja în spital, m-a ajutat să înțeleg cum funcționează această unitate și care sunt domeniile în care este nevoie urgentă de intervenție. De exemplu, am avut deja o discuție cu unul dintre cei mai mari investitori din Reghin, care se implică mereu, atunci când vine vorba de binele comunității și care, ne-a promis că ne va sponsoriza cu suma necesară instalării unui lift de persoane, pe exteriorul clădirii. Persoanele care cunosc în detaliu situația juridică a clădirilor Spitalului Municipal, știu că doar printr-o sponsorizare, se poate realiza această investiție. Sunt un om al faptelor! Cum identific o problemă, încerc să îi găsesc în cel mai scurt timp și cea mai eficientă soluție. Pentru că am o firmă privată, pe care o administrez de mai bine de 17 ani, cred că experiența managerială pe care am acumulat-o în această perioadă, mă ajută mult în această direcție. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în toți anii mei de muncă este că nu poți să faci un plan realist, pe termen mediu sau lung, fără să îi implici și fără să te consulți cu cei direct implicați – în cazul de față, personal medical și toți angajații spitalului. Unul din obiectivele mele pricipale ar fi ca Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin să redevină cea mai bună și încrezătoare opțiune pentru locuitorii din Reghin și împrejurimi. Știu că este un deziderat ambițios, dar sunt convinsă că împreună cu întrega echipă a spitalului și cu sprijinul oficilităților locale, îl vom putea duce la îndeplinire. Un prim pas spre realizarea acestui deziderat cred că ar fi crearea unei „rețele medicale locale”, prin care să avem sprijinul medicilor de familie din Reghin în ceea ce privește recomandarea domniilor lor către pacienți, pentru medicii din cadrul Spitalului Municipal din Reghin și pentru realizarea intervențiilor medicale în spitalul nostru.
Rep.: Care ar fi în opinia dumneavoastră punctele tari și punctele slabe ale Spitalului Municipal?
S.T.: Medicii și întreg personalul auxiliar sunt de departe PUNCTUL FORTE al spitalului. Avem specialiști foarte buni la Reghin, care din păcate, nu au notorietate, pentru că munca și realizările lor nu au fost suficient promovate. Știm cu toții că la aproape 30 de km de Reghin există un centru universitar medical, recunoscut în țară. La aceeași distanță este Spitalul Județean, care la fel, este recunoscut în țară și poate din acest motiv, primul nostru impuls este să mergem acolo. Tocmai de aceea spuneam că avem nevoie ca medicii de familie reghineni, să aibă încredere în noi și să ne recomande pacienților lor. Știu că încrederea domniilor lor și a pacienților din comunitatea noastră, trebuie recâștigată și tocmai asta avem de gând să facem! După părerea mea, punctul cu adevărat slab, este exact faptul că spitalul și tot ce are el de oferit, de la medici extraordinari, la facilități, nu sunt suficient cunoscute, iar aceasta este atribuția echipei de management. Câte persoane știu, de exemplu, că la Reghin, poți să beneficiezi, de probabil cel mai ieftin CT din județ, cu un aparat nou-nouț, la prețul de 150 de lei (300 de lei, cu substanță de contrast), iar cu bilet de trimitere este gratuit, în condițiile în care, în alte centre medicale, acest serviciu costă dublu sau chiar mai mult?
Rep.: Dacă ar fi să numiți cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul, care ar fi aceasta?
S.T.: Cred cu tărie că pentru a-ți putea desfășura activitatea de medic, în condiții optime, într-un spital din România, în anul 2021, trebuie să fie o normalitate, nu un privilegiu, inclusiv la Reghin. Sunt mai multe probleme, dar partea bună este că toate au o rezolvare. Unele pot fi rezolvate imediat, iar altele, au nevoie de investiții majore și de timp. Mă voi strădui, ca împreună cu echipa mea, să identificăm cele mai presante probleme și să le rezolvăm cât mai repede, iar apoi, în ordinea priorităților și cu sprijinul pe care sperăm că îl vom primi de la autoritățile locale, să dezvoltăm proiecte cât mai mărețe, pentru a reuși împreună, să readucem Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoara” din Reghin, pe un loc fruntaș în serviciile medicale din județ.