Despre alergare și prietenie la Maratonul Scaunul Domnului

Am plecat spre Bistra Mureșului la primele ore ale dimineții având ca destinație prima ediție a Maratonului Scaunul Domnului.

Pornită cu atât de multă bucurie, fiind primul eveniment de o asemenea amploare la care aveam să particip după mult timp, în vremurile actuale, în calitate de privitor la linia de start. Alții, mai curajoși decât mine s-au aventurat într-o urcare spre Scaunul Domnului la diferite probe ori în drumeție.

Traseele realizate de organizatori sunt greu de uitat de participanți pentru că au fost concepute în așa fel încât cei care le străbat să aibă parte de aventură, de urcări, coborâri, treceri prin apă.

foto: Adi Molnar

Peste 500 de participanți s-au înscris la probe precum maraton (42 km), semi-maraton (21 km) și cros (12 km) la care se adaugă și o drumeție organizată pe traseul identic probei de cros.

Mulți kilometri parcurși într-o zi frumoasă de mai, cu soarele sus pe cer, cu poftă de alergare și organizatori pasionați la rândul lor de mișcare, de munte, care acum la final de competiție trăiesc un sentiment de bucurie. O bucurie născută nu doar din faptul că au reușit să facă fericiți și alți alergători, ci și pentru că au avut ocazia să pună în valoare zona și frumusețea Scaunul Domnului, pe care adesea îl ,,cuceresc”.

foto: Crina Laszlo

,,A fost un eveniment cu emoții având în vedere că a fost prima ediție și atât de multe persoane, zonă de munte, cu trasee grele. Am avut noroc cu vremea, care ne-a ajutat și cu foarte mulți voluntari, cărora de multe ori, fără să le zicem nimic s-au implicat și au dat o mână de ajutor. Un pic am exagerat încercând să facem trei oameni totul. În ultimele zile le-am cerut ajutor mai mare voluntarilor, dar nu a fost de ajuns. A ieșit bine până la urmă, toată lumea este în siguranță. I-am auzit pe participanți mulțumiți. Au fost din partea noastră două greșeli pentru că primii alergători au fost dirijați de voluntari pe direcție greșită ceea ce a dus la pierderea de timp prețios. Dar e prima ediție, învățăm din greșeli și sperăm ca participanții să ne ierte pentru asta. Noi ne gândim deja la a doua ediție. Atât noi ca și organizatori, cât și voluntarii, am învățat mult din această primă ediție” a precizat Dan Cotoi la finalul competiției.

Bistrița a avut mulți reprezentanți în competiție, printre care și Nicolae Bălan, câștigătorul probei de semi-maraton, venit la acest eveniment de la Prundu Bârgăului. El este și primul concurent care a trecut linia de sosire la prima ediție a Maratonului Scaunul Domnului, străbătând distanța de 24 de kilometri în 2 ore și 4 minute. Despre Nicolae Bălan am aflat că recent s-a calificat la Campionatul Mondial la proba de 50 de kilometri pe șosea,  care se va organiza în Taipei-Taiwan la sfârșitul lunii octombrie.

,,Traseul a fost destul de greu, cu multe urcări, dar m-am bucurat și de coborâre, a fost bine marcat, pe alocuri și copaci căzuți. A fost o vreme excelentă pentru alergat. Sunt alergător și de munte și de șosea, dar îmi place mai mult să alerg pe șosea. Contează foarte mult pentru un alergător să nu se accidenteze, și spre bucuria mea de zece ani de când alerg mai serios, nu am avut nicio accidentare. Încerc să combin și antrenamentul atât pe șosea cât și pe munte, mă antrenez pe străzile din localitate, pe dealuri, pe la Colibița” mi-a mărturisit Nicolae Bălan imediat după finalul cursei.

foto: Codruţa Romanţa

Rând pe rând, alergători la diferite probe au trecut linia de sosire, obosiți, plini de noroi din cap până în picioare, dar satisfăcuți că au reușit să finalizeze traseul. Unii atleți au trecut linia de sosire cu un singur pantof în picioare, altora norocul le-a surâs fiindu-le găsite pe traseu cheile de la mașină de alți alergători.

Câștigătorul probei de Maraton, Cătălin Șorecău spune că ,,Inițial nu știam că sunt primul, asta până când am ajuns la finish. O persoană din fața mea s-a rătăcit la ultima coborâre și am terminat primul din fericire. E nevoie de câteva distanțe similare pentru a putea participa. Eu alerg și pe șosea, dar fac mai multă alergare montană de mai bine de șase ani”.

Ca sfat, pentru cei care doresc să alerge la un maraton, Cătălin Șorecău le recomandă celor care nu sunt antrenați pentru astfel de competiții să nu participe pentru că o să sufere foarte mult. ,,E nevoie de antrenament specific, abia apoi să te înhămezi la o cursă atât de lungă”.

foto: Codruţa Romanţa

Respirând aerul puternic de munte, bucurându-mă de lipsa semnalului la telefon am avut posibilitatea ca, de pe margine, să observ un lucru extrem de important în astfel de competiții: legăturile de prietenie care se leagă între participanți, susținerea pe care și-o oferă reciproc, pentru că până la urmă, asta înseamnă sportul: fairplay.

Echipei Ardeal TV nu le-a fost de ajuns să privească alergătorii doar la linia de start, ci au ales să fie mai curajoși și să alerge alături de ei. Care le-a fost reacția la final, vă spun chiar ei:

„În urmă cu doi ani am urcat pe Scaunul Domnului alături de câțiva prieteni, iar atunci am spus că nu mai merg niciodată, pentru că mi se părea foarte dificil. Am învățat pe propria piele că niciodată să nu spui niciodată, fiindcă iată că azi am reușit să mai fac acest traseu încă o dată. E total diferit față de traseele făcute anterior până pe Scaunul Domnului. Și era o adevărată blasfemie să nu fii părtaș la acest eveniment, să vezi rezultatul eforturilor celor trei organizatori, Cristian Man, Dan Cotoi și Sandu Biriș, alături de voluntarii care le-au fost de mare ajutor. Am pornit pe traseul de cros, dar doar ca drumeți, cu gândul că vom ajunge în vârf pe când vor lua startul cei de la proba de cros. Calculele nu ne-au ieșit, iar competitorii de cros ne-au depășit cu succes pe ultima pantă, care pot spune cu mâna pe inimă că a fost cea mai dificilă pe care am urcat în viața mea! Dar adrenalina, peisajele frumoase și faptul că întâlneam pe traseu și copii de 5 ani, ne-au determinat să continuăm. Iar acolo sus a fost de vis: organizatorii ne așteptau cu fructe, dulciuri și apă, sincer, nu le-a fost ușor să care în spate totul. Chiar mă gândeam că eu mă plâng și am urcat doar cu un rucsac foarte ușor, dar ei au dus până și recipiente din care să te servească ireproșabil cu bunătăți, să îți dea energie. Cinste lor! Am pornit cu gândul de a face o emisiune Aventură în natură, dar văzând amploarea evenimentului, am filmat material pentru două emisiuni, pentru a fi sigură că telespectatorii care vor urmări aceste două emisiuni vor fi convinși că la ediția a II-a a Maratonului să fie la Start!” a declarat Alexandra Cotoi, moderator Ardeal TV, imediat după ce a ajuns la linia de sosire. Cele două emisiuni vor fi difuzate la Ardeal TV în data de 30 mai și 6 iunie de la ora 16.

foto: Crina Laszlo

Organizatorii s-au gândit la toate, inclusiv la energia pozitivă a participanților, care erau așteptați la final cu gulyas, apă rece, dar și un masaj de recuperare, făcut de Andrada Butiurcă, fiziokinetoterapeut, alături de echipa ei: „La Maraton Scaunul Domnului am fost impresionați să întâlnim oameni deosebiți! A fost unul destul de greu pentru cei care l-au parcurs și un test pentru noi, deoarece pe mesele noastre au trecut peste 200 de sportivi. Mulțumesc echipei mele și felicitări organizatorilor pentru acest important eveniment al județului nostru!”.

Un rol important l-au avut voluntarii, care au răspuns pozitiv încă de la prima strigare. Am văzut adulți voluntari, dar cei care m-au impresionat puternic au fost tinerii elevi voluntari coordonați de profesoarele Emilia Moldovan și Alina Dan, de la Liceele Tehnologice „Lucian Blaga” și „Petru Maior” din Reghin. Nu s-au dat în lături de la nimic, unii dintre ei chiar au dormit de vineri până sâmbătă pe Scaunul Domnului, doar pentru a fi siguri că totul e pregătit pentru participanți.

Priveam în jur și spre final, am văzut cum rând pe rând apar oamenii în roșu, salvamontiștii care au urcat pe trasee încă de la primele ore ale dimineții. Am surprins un moment emoționant: discursul lui Kovacs Robert, șef serviciu județean Salvamont Salvaspeo Mureș. Le-a mulțumit pentru implicare, pentru participare și erau cu toții împliniți că nu a fost nevoie de intervenția lor pentru a transporta persoane rănite. Văzându-i pe salvatori bucuroși, am știut că toată lumea a ajuns în siguranță la linia de sosire.

Finalul zilei s-a produs pe acordurile muzicii lui Vizi Imre, completând seria amintirilor construite de participanți la prima ediție a evenimentului Maraton Scaunul Domnului.

foto: Codruta Romanţa

Pentru mine, un umil privitor de pe margine cu toții sunt câștigători, indiferent de cum arată clasamentul. Nu e suficientă rezistența fizică, ci străbătând astfel de trasee trebuie să dai dovadă de rezistență psihică și caracter, iar pentru asta mă înclin în fața lor.

foto: Adi Molnar
foto: Adi Molnar

Un comentariu

  • Andrei T.

    A fost intradevar o experienta deosebita. Am cunoscut oameni frumosi, buni la suflet si abia astept editia urmatoare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*