Elevii vor învăța gratuit limba chineză, la Liceul Tehnologic ,,Lucian Blaga”

Începând din anul școlar 2021 – 2022, la Liceul Tehnologic ,,Lucian Blaga”din Reghin, elevii vor putea învăța limba chineză, asta datorită unei colaborări între instituția de învățământ și Ambasada Chineză în România. Despre această colaborare și cum se vor desfășura cursurile am stat de vorbă cu Iringo Reichenberger, profesor coordonator.

Rep.: Cum s-a născut ideea de colaborare cu Ambasada Chineză în România?

Iringo Reichenberger: În cadrul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga” am dorit să aducem o noutate din anul școlar 2021-2022. Am analizat cerințele pieței de muncă, atât în țară cât și pe plan mondial. Rezultatul a fost că în țările dezvoltate economic,  este un mare avantaj să cunoști limba chineză, chiar se cere cunoașterea limbii  la firmele poziționate în top. Putem să observăm că și în România, chiar în Reghin, acest „trend” este vizibil.

Când ne-am decis să introducem, în cadrul liceului ore de chineză, cea mai logică decizie a fost să iau legătura cu Ambasada Chineză. Au fost extrem de receptivi și deschiși în a ne susține în această decizie, am și semnat contractul de colaborare în scurt timp.

Rep.: Învățarea limbii chineze presupun că se face prin intermediul limbii engleze, iar asta îi ajută pe elevi să exerseze și engleza în același timp. Cine o să predea orele?

I.R.: Într-adevăr. Elevii noștri vor lua parte la cursuri de cultură și civilizație chineză, gratuit. Deoarece dorim ca ei să își perfecționeze limba engleză  în perioada orelor de chineză, aceste ore vor fi un  avantaj în plus liceenilor noștri.

Este important de menționat că profesorii sunt din China, dar locuiesc în țară pe perioada desfășurării cursurilor.

Elevii și profesorii, implicați în acest curs au posibilitarea de a lua parte la Școala de vară din China. Dacă doresc, pot să participe la testul HSK, un test internațional de competență lingvistică pentru limba chineză. Alte activități planificate pe parcursul anului sunt Festivalul ceaiului chinezesc, Festivalul primăverii și chiar concursuri.

Rep.: De ce e recomandat ca elevii să învețe chineza? Care sunt avantajele?

I.R.: Limba chineză este cea mai vorbită limbă din lume, este pe primul loc la numărul cetățenilor care vorbesc această limbă. Cum am amintit, deja multe firme cer cunoașterea limbii chineze la angajare. Nu este întâmplător că fondatorul unei rețele sociale pe care o folosim și noi zilnic, deși este cetățean american, vorbește fluent chineza. Altfel arată CV-ul tău când mergi la interviu de angajare și apare că ai cunoștințe de bază a limbii chineze.

Un alt avantaj este că avem posibilitatea de a cunoaște o nouă cultură, de a ne dezvolta abilitățile artistice, de a realiza prietenii noi din culturi diferite și de a fi mândri de noi că am pornit pe un drum încă neexplorat prin zona noastră.

Rep.: Vor fi cursuri opționale la care se vor înscrie elevii doritori?

I.R.: Da, cursurile vor fi opționale. Locurile sunt limitate, dar cei doritori din școala nostră sunt așteptați cu mult drag.

Rep.: La nivel de Reghin sunteți primul liceul care va avea ore de chineză? Cum credeți că vor primi elevii aceste ore?

I.R.: Da, Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” este primul liceu din Reghin care va avea GRATUIT ore de limba chineză. Înainte de a lua această decizie de a organiza ore de chineză, am tatonat nevoile elevilor noștri. Au fost entuziasmați, surprinși de această posibilitate și cu interes așteaptă începerea orelor.

În viitor, dorim să extindem colaborarea cu alte ambasade. Intenționăm să intregrăm și alte limbi care au o influență economică puternică pe plan mondial și sunt solicitați de  elevii noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*