Suporterii vor putea reveni în tribune în cadrul unor competiții test/pilot

Guvernul României a creat cadrul legal care să permită revenirea spectatorilor la competițiile sportive, prin hotătârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, adoptată în cadrul ședinței de ieri, alături de alte măsuri îndelung așteptate.

Astfel, aceste competiții se vor putea desfășura cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test/pilot, cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății, potrivit Anexei 3 din Hotărârea de Guvern.

“Am făcut un pas important spre revenirea la normalitate în sport, dar și în viața comunității, pe care sportul a avut dintotdeauna menirea să o anime, să o unească. Toate eforturile pe care le-am făcut până acum au meritat, iar bucuria este pe măsură. Lumea sportului era mai săracă fără spectatori, căci doar împreună ne putem bucura de emoția și frumusețea spectacolului sportiv. Oamenii au nevoie să fie alături de echipele și sportivii pe care îi iubesc, aceștia au nevoie de susținerea și căldura suporterilor, iar acest lucru este acum din nou posibil”, a declarat Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului. 

Începând cu data de 13 mai, organizatorii de evenimente și competiții sportive care își doresc să contribuie la organizarea de evenimente test/pilot se pot adresa cu propuneri Ministerului Tineretului și Sportului. Aceștia vor putea depune planuri care să descrie cât mai amănunțit condițiile de desfășurare a evenimentului, în raport cu condițiile de mai jos.

Astfel, participarea este permisă doar pentru:

  • persoanele care sunt vaccinate (cu schema completă);
  • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;
  • persoanele care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

După analizarea planurilor propuse de organizatori, Ministerul Tineretului și Sportului le va transmite spre avizare către Ministerul Sănătății pe acelea care îndeplinesc toate condițiile legale. După obținerea acestui aviz, propunerea va fi înaintată către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care va emite o hotărâre în acest sens.

Ministerul Tineretului și Sportului salută aceste măsuri și se bucură alături de sportivi și de spectatori, fără de care spectacolul sportiv nu poate fi deplin. Prin acest text legal, Guvernul României a creat și cadrul de desfășurare a meciurilor din cadrul turneului final EURO 2020, în prezența spectatorilor, îndeplinindu-și obligațiile asumate prin Memorandumul asumat la începutul lunii aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*