Atenție la arderea miriștilor și a vegetației uscate

Din păcate  arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale este un fapt tot mai des întâlnit, lucru ce poate produce daune materiale semnificative și chiar pierderi de vieți omenești.

Un astfel de exemplu prin care arderea vegetației uscate a dus la distrugerea faunei a fost dat de consilierul reghinean Nagy Andras în cadrul ședinței de consiliu local, care a sesizat faptul că în zona Pădurii Hedel, arderile necontrolate au dus nu doar la distrugerea vegetației uscate, ci și la moartea animalelor sălbatice.

,,Dacă facem o plimbare pe malul Mureșului ori în zonele unde vegetația uscată a crescut, observăm un fenomen care din păcate a crescut și e din ce în ce mai des întâlnit. Se aprind aceste pășuni, maluri ale pârâurilor, ceea ce este ilegal. Aș dori ca executivul prin forțele care dispune, printr-o adresă spre Jandarmerie, Pompieri, să se implice mai mult în stoparea acestui fenomen.

În zona Pădurii Hedel este un loc, o poiană care are o suprafață de 5 – 6 hectare înconjurată de pădure pe unde trece Velopoteca, pista pentru bicicliști realizată de oameni inimoși și de care se folosește multă lume. Este o zonă care prezintă o floră și faună deosebită, încă intactă. Este o zonă de agrement, o zonă gustată de reghineni pentru excursii.

Din păcate, recent s-a aprins acea poieniță în totalitate. Problema este că acolo sunt exemplare rare de păsări și floră. De exemplu, laleaua pestriță. Au rămas în urma incendierii păsări care se ridicau și își căutau cuibul, dar care nu mai aveau unde se întoarce… ori rămășițe arse de iepuri.

Solicit executivului inițierea unui proiect de hotărâre privind declararea acelei zone ca fiind obiectiv de interes local, ca zonă de recreere și agrement pentru locuitorii municipiului Reghin. Aceasta este singura modalitate de a scoate din circuitul agricol această pășune și a salva acea zonă și a o reda populației ca zonă de agrement și recreere” a precizat Nagy Andras.

Prin Ordinul Prefectului nr. 126/13.04.2020, la nivelul județului Mureș este obligatorie punerea în aplicare a măsurilor pentru evitarea producerii situațiilor de urgență generate de arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale. Prevederile din anexa acestui ordin au fost transmite tuturor primăriilor din județul Mureș.

De asemenenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA Centrul Judeţean Mureş reaminteşte fermierilor din judeţul Mureş despre faptul că este strict interzisă arderea miriştilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum şi arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, ceea ce reprezintă încălcarea angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la APIA, în ceea ce priveşte respectarea normelor de ecocondiţionalitate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu – GAEC 6.2, care condiționează primirea, totală sau parțială, a sprijinului financiar acordat prin intermediul instituției noastre.

Comisariatul Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu a transmis tuturor UAT – urilor aparținătoare județului Mureș o adresă prin care se solicită primarilor, conform competențelor pe care le au, să ia toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale de vegetație, știut fiind faptul că, în conformitate cu prevederile art. 94, alin 1, lit. n din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, arderea miriștilor și a vegetației uscate se poate face doar în situații speciale, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, dacă pe acel teren a fost identificată o boală, confirmată de Direcția Fitosanitară.

Arderea miriştii ori a vegetaţiei uscate este interzisă fără obţinerea în prealabil a permisului de lucru cu foc de la primărie, fără a asigura supravegherea, fără a lua măsuri de împiedicare a propagării focului la vecinătăţi, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea adăposturilor de animale sau depozitelor de furaje, ceea ce conduce la propagarea focului la gospodării şi anexele acestora.

Nerespectarea legislației constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*