Școala Gimnazială Batoș s-a alăturat campaniei „Natura fără 1 milion de PET-uri”

Şcoala Gimnazială Batoş, cu implicarea tuturor structurilor şcolare din comună, s-a alăturat unui proiect la nivel naţional lansat de grupul România Ecologică prin care şi-au propus ca într-o perioadă de 2 luni să adune 1 milion de pet-uri.

La nivel local, proiectul are un mare impact atât printre elevi cât şi printre locuitorii comunei Batoş, proiectul demarând cu două obiective, în primul rând de educare, dar şi componenta comunitară. Având la bază sprijinul cadrelor didactice şi a partenerilor, copiii au primit ideea cu entuziasm, implicându-se trup şi suflet în tot ceea ce înseamnă acţiunile de colectare a pet-urilor de pe raza comunei. Concret, 428 de copii de la toate cele 4 structuri şcolare din comuna Batoş (Batoş, Uila, Dedrad, Goreni) sunt implicaţi în această acţiune de ecologizare.
„Am găsit pe facebook un anunţ, mai precis o întrebare adresată de grupul civic „România Ecologică” dacă am fi dispuşi să ne implicăm într-o astfel de campanie prin care să se adune un milion de peturi din natură. Am răspuns afirmativ şi ne-am apucat de treabă. Am lansat proiectul în 15 martie, a durat puţin până am găsit partenerii şi am pus la punct detaliile. Două luni sunt suficiente pentru ca lumea şi mai ales copiii să înţeleagă importanţa colectării separate. E o acţiune importantă pentru că educă şi pentru că zi de zi dacă ştiu că pot să duc într-un loc peturile, mă obişnuiesc cu gândul şi e un prilej prin care să ne formăm niște deprinderi” a precizat Irina Nagy, coordonatorul proiectului.


Deşi copii fiind, ei pot fi un bun exemplu de bună purtare pentru noi, adulţii. Pentru că prin faptele lor, putem conştientiza la rândul nostru importanţa unui mediu mai curat.
„Cea mai simplă sursă de a ajunge la adulţi e prin copii. Sunt foarte receptivi, reţin mesajele exacte, gândesc foarte simplu, nu complică lucrurile ca noi. Şi dacă uneori noi, adulţii, suntem delăsători în anumite privinţe, când e vorba de a lua decizia corectă, ei aleg întotdeauna să facă ce e bine. Noi, adulţii, de multe ori ignorăm acest aspect şi ne e mai simplu să aruncăm o hârtie pe jos, iar atunci când ne întreabă cineva de ce am făcut-o spunem că mai era încă una. Pe partea de morală, copiii şi-au însuşit bine regulile.
Sunt foarte deschişi, iar campania continuă chiar dacă este vacanţă” adaugă Irina Nagy.
Coordonatorul proiectului îşi doreşte ca după finalizarea proiectului, să continue la nivel local pe acest drum, având în vedere că are alături parteneri de nădejde.
„Nu vrem să ne oprim la cele două luni de campanie, scopul este să continuăm, însă aici vom avea nevoie de ajutorul partenerilor noştri, în special de primărie. Nu ştiu în ce măsură vom merge mai departe, dar în şcoală vom continua să adunăm. Vor interveni mai apoi chestiuni logistice legate de cine le va lua din tomberoanele respective. Eu şi Voluntarii pentru Batoş suntem dispuşi să numărăm şi să golim acele tomberoane când vor fi livrate la un centru de reciclare” spune Irina Nagy.
Partenerii proiectului sunt Primăria Batoş, grupul civic „Voluntari pentru Batoş”, grupul România Ecologică de la care au primit ideea şi Crama Liliac. Ca o noutate, recent au reuşit şi un parteneriat pentru valorificarea produselor. „Când am lansat proiectul aveam doar o componentă educativă şi una comunitară, însă acum putem vorbi şi despre partea caritabilă. Am luat legătura cu fundaţia „Capace cu suflet” din Cluj pentru a trimite capacele valorificate în urma proiectului, capace care vor fi duse la centrul de reciclare, iar banii vor ajuta copiii bolnavi” specifică Irina Nagy.
La fiecare şcoală a fost montat câte un boxpalet pentru depozitarea PET-urilor cu acces din stradă. După ce aceste cutii sunt umplute, intervin voluntarii care le numără. „Se numără cele adunate din natură pentru a se contoriza la milionul despre care e vorba în cadrul proiectului, iar restul le numărăm doar la nivel de statistică pentru colectare separată. Luăm jos capacele, le restrângem volumul, le depozităm şi purtăm discuţii cu cei care le vor livra la centrul de valorificare” adaugă Irina Nagy.


În doar o lună de la demararea proiectului s-au strâns atât de multe pet-uri încât nu s-a putut aştepta până la finalizarea proiectului, fiind nevoiţi să facă deja o livrare, fiind vorba de 13.200 peturi doar în şcoli. Mai precis, în data de 16 aprilie au fost livrate 448 de kg de peturi, captura dintr-o lună, la un centru de colectare din Reghin.

„Mă bucur că fiecare comunitate s-a activat. Nu doar noi la Batoş, ci şi la Goreni, copiii alături de cadrele didactice, care în timpul liber, în vacanţă au acţionat prin sat. O echipă restrânsă ca număr au ieşit pe drumuri, pe şanţuri, pe hotar de unde au strâns 1063 de peturi, asta nişte copilaşi, în doar o oră și jumătate. Valoarea proiectului constă în faptul că nu costă mult, decât un pic de iniţiativă şi atitudine de a ne implica şi de a ne schimba.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*