Legislaţia privind deţinerea câinilor periculoşi sau agresivi
Dacă ai acasă un câine periculos, cu siguranţă trebuie să ştii importanţa respectării legislaţiei, mai ales în cazurile în care îl plimbi pe afară, unde, conform legii eşti obligat să-i pui lesă şi neapărat botniţă. Asta nu doar din pricina amenzilor, care nu sunt deloc de neglijat, ci şi pentru faptul că eviţi un eventual incident.
Ba mai mult, cine deţine un astfel de câine ar trebui să ştie că e obligaţia lui să îl înregistreze, prin depunerea la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui într-o anumită categorie, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.
Ce trebuie să știe deținătorii sau proprietarii de câini periculoși ori agresivi?
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi (art.1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii. În categoria I intră câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, iar în categoria a II-a intră câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Prin câini agresivi se înţelege (art. 2) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Lokodi Csaba Zsolt, preşedintele Asociaţiei Chinologice Mureş spune că „în momentul de faţă la noi sunt înregistraţi 1228 de câini, asta începând cu anul 2002. La început a fost o isterie, chiar organizam atunci luarea în evidenţă a câinilor prin deplasarea la Sovata, Sighişoara chiar şi la Reghin. Acum nu mai mergem la domiciliul clientului, clientul trebuie să vină la Asociaţie. Proprietarul vine cu buletinul şi declară pe propria răspundere că acel câine e al lui. Dacă are pedigree nu trebuie să vină cu câinele pentru că luăm ca şi act pedigree-ul pentru că are microcip, iar identificarea merge pe baza pedigree-ului. Noi eliberăm o adeverinţă pentru câinele din pedigree cum că rasa respectivă se încadrează într-o anume categorie. Dacă nu are pedigree, trebuie să vină la noi cu exemplarul, facem o poză, citim microcipul, iar un specialist din cadrul asociaţiei noastre confirmă rasa de câine şi categoria la care se încadrează. Cu adeverinţa respectivă şi cu buletinul, proprietarul trebuie să se deplaseze la sediul poliţiei unde îşi are domiciliul”.
Obligaţiile deţinătorilor de câini periculoşi sau agresivi
Accesul câinilor prevăzuţi în categoria I, în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
De asemenea, în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
Accesul câinilor din categoria a II, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini, accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă.
„Nu trebuie să atacăm deţinătorii de câini pentru că sunt iubitori de animale, dar trebuie totul făcut cu respectarea legislaţiei. Indiferent cât ar fi de docil un câine, rottweiller ori altă rasă, este bine în primul rând pentru animal, să aibă lesă şi botniţă pentru că în acest fel poţi să îl stăpâneşti, nu există riscul să sară în faţa maşinii. Ori dacă vine un copil care se joacă vehement, se poate speria. Legea prevede clar ce înseamnă câine agresiv, care poate ataca fără provocare. Câinele poate să muşte de frică, se sperie de la o atingere şi crede că este bruscat. Ce ştim cu siguranţă e faptul că sunt foarte mulţi câini nedeclaraţi, dar nu intră în atribuţia noastră să îi depistăm. Cei care nu deţin o astfel de adeverinţă şi nu îşi înregistrează câinii periculoşi intră sub judistricţia poliţiei să-i depisteze şi să le atragă atenţia” precizează Lokodi Csaba Zsolt, preşedintele Asociaţiei Chinologice Mureş.
Neața…eu nu dețin nici un câine și nici nu am sa o fac…am doar un copilaș și uitându-mă după mai multe informații am dedus următoarele…legile se aplica în cazul câinilor de bătaie următoarele.. ai banii..ai câine…ai banii mai mulții ai câini mai mulți.. vrei protecție.. iai o camera..nu un câine…poate într-o zi acel câine va sfâșia pe cineva nevinovat..fi deștept odată în viata…
Bună ziua am un vecin ce deține un rottweiller , menționez ca avem curte comuna și eu am 2 copii câinele latră și mârâie la ei când iasă copii în curte este închis într-un țarc de 2 pe 2 dar nu prezintă încredere va rog sa îmi spuneți ce ar trebui sa fac . Am fost și la politie dar au zis sa îl bage într-un țarc și aia a fost tot.
Bună seara! Am niște vecini,care dețin un Piț Bull și care mi-a omorât 3 pisicuti ademeniți de proprietarul câinelui la gard.Precizez ca nu sunt în regula cu deținerea acestui câine,pe care l-au luat special sa omoare pisici,deoarece au păsări și porumbei în mijlocul orasului Craiova
Ce pot face eu sau autoritățile, sa stopeze aceste ferocitati…