
În comuna Ibăneşti a început cadastrarea gratuită a proprietăţilor
Pe raza comunei Ibăneşti a început un amplu proces de cadastrare a proprietăţilor. Acest lucru este posibil în urma unui proiect finanţat prin fonduri europene. Mai precis este vorba despre un proiect la nivel naţional în care sunt cuprinse 660 de comune din toată ţara, din care la nivelul judeţului Mureş fac parte 15 comune. De remarcat faptul că Ibăneştiul este prima comună din judeţul nostru, care a finalizat procedura de achiziţie şi unde au început deja lucrările în acest sens.
„În momentul de faţă la nivelul judeţului Mureş se desfăşoară astfel de activităţi, dar într-un ritm destul de lent. Adică ANCP-ul finanţează sume de ordinul a 30 de mii de euro pentru achiziţie directă în fiecare an. Fac câte un sector cadastrar, mai precis iau câte o zonă pe care o cadastrează într-un an. Doar că e o procedură destul de lentă. Şi noi am avut posibilitatea încă din 2015 să facem astfel de măsurători, însă nu au venit topografi care să încheie contractul respectiv. Deşi am cerut oferte de la mulţi topografi, nimeni nu s-a încumetat să facă astfel de măsurători” a precizat Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibăneşti.
Însă, acest proiect, finanţat prin fonduri europene, are o procedură mai simplă, finalizarea lui făcându-se în termen de doi ani. „Asta înseamnă că fiecare proprietate de pe teritoriul comunei Ibăneşti, terenuri şi construcţii, vor fi măsurate de către specialişti şi li se vor elibera proprietarilor sau posesorilor, extrase de carte funciară. Toate acestea în decursul a doi ani pentru întreg teritoriul comunei Ibăneşti, în mod gratuit. Dacă în prezent cei care vor să îşi pună la punct proprietăţile cheltuiesc sume semnificative, în sensul ăsta, de acum totul va fi gratuit. Suma se ridică la un milion de euro la nivelul comunei Ibăneşti.
Noi facem o planificare pe zone, în care echipele de topografi se deplasează. O să înştiinţăm oamenii, planurile pe sate, pe numerele de case vor fi postate pe site-ul comunei. O să deschidem puncte de informare şi de colectare a datelor la nivelul comunei, dar şi pe teritoriul comunei, în satele aparţinătoare pentru că Ibăneştiu e o comună destul de întinsă, unde vom colecta şi vom întocmi dosarele de cadastrare. Mai precis, copii după actele de stare civilă, de proprietate existente sau dacă nu au acte de proprietate din registrele agricole evidenţele pe care le avem” a declarat Dan Vasile Dumitru.
Ce este util de reţinut este faptul că orice act de proprietate de până acum, titlu de proprietate, extras de carte funciară chiar actual făcut îşi pierde valabilitatea odată cu această cadastrare, rămânând în vigoare doar actele emise de aceasta.
Pentru siguranţa cetăţeanului, cei care se ocupă de cadastrare au ecusoane, legitimaţii, dar vor fi însoţiţi şi de angajaţi ai primăriei, pe care cetăţenii îi cunosc. „Ceea ce trebuie să facă oamenii este să le dea tot concursul acestora pentru a-i lăsa să măsoare. Pentru măsurarea clădirilor din interiorul curţii, grădinii trebuie să intre topografii cu aparatura necesară pentru a face măsurătorile. Cetăţenii trebuie să le permită topografilor să le măsoare terenurile şi să le arate limitele de proprietate” mai spune primarul comunei Ibăneşti.
În decursul celor doi ani când se vor face aceste măsurători, acţiunea va începe cu terenurile din intravilanul comunei, apoi cu cele din extravilan. „Este important mai ales la cele din extravilan ca cetăţenii să-şi ţăruşeze proprietăţile din timp, în aşa fel încât vecinii să ia act de acele limite. Dacă ţăruşează din timp, orice litigiu are timp să se desfăşoare până la momentul măsurătorii. Recomandăm ca ţăruşii să fie daţi cu vopsea pentru a şti că sunt ţăruşi speciali pentru limite de proprietate” specifică Dan Vasile Dumitru.
În intravilan, indiferent de actul de proprietate deţinut, se va înscrie suprafaţa pe care o găsesc topografii atunci când măsoară, dacă terenul este împrejmuit. „Este important lucrul acesta pentru că poţi să ai extras de carte funciară pe 5 ari şi tu să ai grădina de 10 ari. Se va întăbula 10 ari, atât cât deţii împrejmuit, iar vecinii îţi recunosc această proprietate. Adică în momentul măsurătorii nu sunt litigii. Dacă sunt litigii se va ajunge în instanţă şi nu se va elibera extras de carte funciară” precizează primarul comunei Ibăneşti.
În ceea ce priveşte partea de succesiune, Dan Vasile Dumitru menţionează că „dacă moştenitorii nu şi-au făcut succesiunea va rămâne extrasul de carte funciară pe antecesorul lor, urmând ca ei, tot în mod gratuit să îşi facă succesiunea în termen de doi ani, de la data eliberării extrasului de carte funciară. Adică sunt mai mulţi proprietari care moştenesc o proprietate, nu şi-au făcut actele de succesiune, şi atunci au termen doi ani ca să iasă în mod gratuit din această indiviziune”.
Dificultăţile întâmpinate pe parcursul acestor măsurători vizează cetăţenii plecaţi de ani buni din ţară. „Sunt oameni plecaţi în străinătate, care nu s-au întors în comună de zeci de ani, vecinii nu le mai ştiu proprietăţile. Cei care au lăsat o casă aici poate au lăsat cheia la cineva să mai supravegheze, dar sunt situaţii în care nu se mai ştie nimic de persoana respectivă. Limitele lor de proprietate dispar, pe vremuri existau, mai ales pe câmp, acele răzoare unde se întâlneau cele două proprietăţi. Acum însă au dispărut pentru că nu se mai lucrează terenurile în câmp. Mai mult se păşunează. Foarte puţini sunt cei care le mai lucrează” a conchis primarul comunei Ibăneşti, Dan Vasile Dumitru.