Cei care aruncă gunoiul în pădure luaţi în vizorul autorităţilor locale
Lizierele pădurilor ori malul apelor au devenit pentru cetăţenii certaţi cu bunul simţ, gropi de gunoi, asta în condiţiile în care serviciul de salubritate din municipiu trece din poartă în poartă pentru a ridica gunoiul.
Amenzile mari pare să nu-i sperie, dar până una alta, „hoţul neprins, e negustor cinstit” spune o vorbă din popor.
Şi-acum că zăpada s-a topit, gunoaiele aruncate la voia întâmplării, îşi „scot” capul asemeni ghioceilor, doar că, nu e o imagine care să facă cinste municipiului în care trăim.
Tocmai pentru a combate astfel de fenomene, în cadrul şedinţei ordinare din data de 25 februarie, consilierii locali reghineni au ridicat problema depozitării gunoiului în locuri nepermise.
„V-aş ruga să oferiţi o atenţie deosebită în perioada următoare lizierei pădurilor şi zonelor unde ştiţi că se depozitează ori se aruncă deşeuri, asta pentru a identifica pe cei care au un astfel de comportament şi a-i sancţiona cât se poate de sever. Nu mai putem admite ca în 2021, în condiţiile în care toată lumea are acces la zone special amenajate pentru depozitarea deşeurilor, să se arunce în zonele verzi, în păduri sau malurile apelor. Vă rog să nu aveţi niciun fel de milă faţă de cei care aruncă deşeuri pe domeniul public” a ţinut să precizeze Dragoş Pui, viceprimarul municipiului Reghin.
Totodată, Mark Endre, primarul municipiului Reghin, a susţinut declaraţia viceprimarului, precizând că „trebuie să încercăm să ţinem oraşul curat. Cred că este foarte greu pentru că nu avem ochi de vultur şi nu putem fi peste tot în acelaşi moment pentru că sunt foarte multe locaţii unde se aruncă gunoi, dar suntem cu ochii pe ei. Aşa cum a spus şi domnul viceprimar, fără milă, orice abatere trebuie pedepsită cu amenda maximă”.
Nagy Andras, consilier din partea UDMR a venit cu o propunere pentru stoparea deşeurilor în păduri, specificând faptul că „Eu umblu destul de mult în pădurile din jurul Reghinului. Este un fenomen… Mai precis, ciobanii iau contracost gunoiul de la oameni, cu condiţia că îl vor arde. Nu se întâmplă acest lucru, ci îl aruncă în pădure. Motiv pentru care dacă vreţi să îi prindeţi pe cei care aruncă gunoiul în pădure, montăm camere de supraveghere în mai multe locuri, care vor surprinde cine trece cu căruţa plină de gunoi. Sunt mai multe zone unde se pot amplasa şi unde sunt convins că vom prinde mai mulţi făptuitori de acest gen”.
Mai multe camere de supraveghere
În cadrul Serviciului de Poliţie Locală Reghin funcţionează un dispecerat care monitorizează activitatea din municipiu, unde există un număr de 64 camere video de supraveghere și 8 camere LPR cu cititor de număr, instalate în punctele principale ale municipiului.
În anul 2020 au fost stocate 109 filmări, respectiv 6 la solicitarea Judecătoriei Reghin, 92 la solicitarea poliției, 3 la solicitarea persoanelor juridice și 8 la solicitarea persoanelor fizice. În 11 situații, ca urmare a vizionării camerelor de supraveghere, s-au constatat fapte de natură infracțională, ca atare a fost sesizată Poliția municipală.
De asemenea, în 16 situații, au fost identificați autorii unor accidente de circulație cu pagube materiale care au părăsit locul faptei.
În perioada următoare pentru a creşte eficienţa acestui dispecerat, se urmăreşte achiziționarea de noi camere de supraveghere care vor fi montate în puncte stabilite împreună poliția municipală. Se vor avea în vedere cartierele din municipiu și locurile de depozitare a gunoaielor.