Ilie Chiş Bălan “Rusenii au infrastructură de mediu urban. Nu mai există nicio stradă neasfaltată în comună”

Primar din anul 2000, Chiş Bălan Ilie a preluat după câştigarea alegerilor din data de 26 septembrie 2020, cel de-al şaselea mandat. Chiş Bălan Ilie a reuşit să facă din comuna pe care o păstoreşte, o comună prosperă, o comună unde cetăţenii se bucură de realizări vizibile, care le uşurează traiul de zi cu zi. O dorinţă a primarului din Ruşii Munţi este introducerea gazului în comună. Despre acest lucru, dar şi despre multe alte realizări şi proiecte de viitor aflaţi din rândurile de mai jos:

Rep.: Cum a trecut anul 2020 pentru administraţia locală din Ruşii Munţi?

Chiş Bălan Ilie: Anul 2020 a fost un an greu din mai multe motive. Am avut pandemia, care începând cu luna martie ne-a creat şi nouă probleme, am avut alegerile locale din septembrie, alegeri destul de nelalocul lor pentru că a fost o campanie în care s-a împroşcat foarte mult cu noroi adversarii politici, lucru pe care eu nu l-am făcut. Electoratul din Ruşii Munţi nu a aplecat urechea, ci a ales pe cine a crezut că merită. De fapt, eu în campanie nu le-am spus să mă voteze, ci le-am spus să pună ştampila pe cine cred că merită. Ei au ales continuitatea, ca dovadă că sunt primar la al şaselea mandat. O astfel de campanie murdară în cele şase mandate nu am mai întâlnit. În ultimii ani a explodat facebook-ul, aşa că acolo şi-au expus jignirile cum că am fost comunist. E normal ca cine are 68 de ani şi a avut doar funcţii de conducere, cum am fost eu, normal că trebuia să fii membru de partid. Dar a trecut campania, au trecut alegerile, faptele au vorbit de la sine, electoratul a decis să continue cu mine, pentru că am proiecte importante în derulare.

Rep.: Cu ce gânduri aţi intrat în noul an?

C.B.I.: Am intrat în noul an cu obiective destul de măreţe: să finalizăm dispensarul uman, care este în faza de execuţie în procent de 70%. Am întocmit studiul de fezabilitate pentru aducţiune de gaz, iar aici vreau să subliniez faptul că cinci comune ne-am constituit o asociaţie, „Romgaz Valea Mureşului Superior” (Brâncoveneşti, Deda, Ruşii Munţi, Aluniş şi Vătava) pentru a obţine fonduri europene în acest sens. S-a discutat la Transgaz Mediaş, la Transgaz Bucureşti. Ei au făcut un studiu tehnico economic care a ieşit fezabil, adică să aducă magistrala de gaz de la Solovăstru până la Aluniş, iar de acolo să meargă cu altă conductă de o dimensiune mai mică, în aşa fel încât presiunea să nu fie afectată. Noi avem studiu de fezabilitate, acum reactualizăm studiile, pentru a face în sistem inteligent. Astea sunt condiţiile puse de Uniunea Europeană, în eventualitatea finanţărilor pe această măsură. Eu cred că va fi finanţare pentru că la valorile care se ridică la nivel de UAT, la Ruşii Munţi, primul studiu de fezabilitate se ridica undeva la 2, 5 milioane de euro. Nu e o problemă pentru că Ruşii Munţi poate să pună deoparte banii aceştia, în fiecare an câte 500 de mii de euro din veniturile care vin din păduri.

Studiul tehnico economic a fost aprobat, întocmit de Transgaz Mediaş, a fost avizat şi la Bucureşti în Consiliul de Administraţie, urmează să fie cuprins în lista de investiţii, iar noi, toate cele cinci comune trebuie în paralel să elaborăm SF-urile în sistem inteligent, şi după acest pas, când ei se ocupă de magistrală, noi să purcedem la licitaţia proiectării şi a execuţiei. E un proiect ambiţios, iar dacă acest proiect va prinde contur, pot lăsa în urma mea pentru locuitorii comunei infrastructură de mediu urban.

Rep.: Sunteţi primar din anul 2000. Sunt mulţi ani de activitate, multe realizări, dar dacă e să privim în trecut, care ar fi cele mai importante realizări pe care aţi reuşit să le duceţi la final pentru binele comunei?

C.B.I.: Sunt multe proiecte importante pentru că în fiecare mandat am avut realizări. În primul mandat am avut reparaţii la căminele culturale şi aducţiunea de apă, în al doilea mandat a fost sala de sport în Ruşii Munţi, demararea procedurilor de finanţare pe fonduri europene. În cel de-al treilea mandat s-a finalizat canalizarea, asfaltare drum forestier. Au fost multe proiecte importante.

Rusenii au infrastructură de mediu urban. Nu mai există nicio stradă neasfaltată în comună. De-a lungul drumului judeţean şi în toate satele avem şanţuri betonate, de preluare a apelor, astfel încât ploile torenţiale nu mai sunt o problemă pentru a inunda gospodăriile populaţiei. Am reuşit anul trecut să reabilităm Valea Satului. Ce înseamnă asta? Înseamnă 700 de metri liniari de mal zidit tot pentru a permite scurgerea apelor pluviale şi a preveni inundaţiile.

Rep.: Care sunt planurile pentru acest an şi în principal pentru mandatul 2020 – 2024?

C.B.I.: Pe lângă dispensarul uman şi introducerea gazului, avem studiul de fezabilitate pentru canalizare în satul Sebeş. Este singurul sat din comună care nu are canalizare. Apoi avem în plan  parc de joacă în Morăreni şi Sebeş pentru că aici nu este şi avem solicitări în acest sens. Avem în vedere la Maioreşti reabilitarea Văii Dumbrăvii. Şi acolo e o lucrare care necesită aproximativ un milion de lei. Avem în vedere construirea unui teren de sport sintetic la Ruşii Munţi. Aici este teren de sport cu tribune, dar vrem să mai facem un teren de sport sintetic lângă baza sportivă. De asemenea sunt solicitări pentru nocturnă la terenul de fotbal.  Investiţiile mari sunt aşa cum am mai precizat axate pe gaz.

Rep.: Cum e colaborarea cu noul Consiliu Local? Sunt şi câţiva consilieri noi, consilieri tineri.

C.B.I.: Avem o bună colaborare. S-au schimbat şapte consilieri, din vechea gardă au rămas doar patru. PSD are cinci consilieri, PNL trei, AUR are doi consilieri, iar PMP un consilier.

Rep.: Cum staţi la capitolul asistaţi sociali? Mai ales în ceea ce îi priveşte pe cei care primesc venitul minim garantat.

C.B.I.: Avem doar trei persoane la legea 416. Cei care primesc indemnizaţia vin la lucru. Am avut vreo nouă dosare pe această lege, dar nu au venit la lucru aşa că prin dispoziţia primarului le-a încetat acordarea venitului.

Apoi sunt însoţitorii persoanelor cu handicap ori cei care au indemnizaţie pentru că nu pot să lucreze, aici avem 16 dosare.

Rep.: Oferiţi lemn de foc locuitorilor comunei?

C.B.I.: Da, dăm lemne cetăţenilor din comună. 5600 de metri cubi de lemn merg la populaţie. S-au licitat până acum 4500 metri cubi pentru exploatat şi transport. Începând cu 15 februarie ar trebui să se apuce de exploatare pentru a putea da cetăţenilor din comună lemn de foc la un preţ bun. Se dau 8 metri cubi la o familie peste două persoane, 6 metri cubi la familia cu o persoană, dăm 3 metri cubi la familiile cu cel puţin două persoane, dar care sunt plecate în străinătate şi vin acasă doar în concedii, respectiv 2 metri cubi la familiile cu o persoană care lucrează în străinătate. Practic ne-am gândit la toţi locuitorii comunei. Oamenii plătesc cheltuielile de exploatare, transportul, pentru că aici primăria nu îşi poate asuma şi contravaloarea lemnului, care este undeva la 20% din valoarea lemnului pe picior. Un preţ foarte convenabil pentru cetăţeni.

Rep.: Ruşii Munţi este o comună în continuă dezvoltare. De ce mai are nevoie comuna?

C.B.I.: Lumea solicită extinderea curentului electric pe Valea Sebeşului. Avem asfalt până în pădure, dar trebuie să ducem şi curentul pentru a crea oportunităţi de a se construi mai multe pensiuni, tocmai pentru a dezvolta turismul în comună.

Avem 7, 5 km de afalt în pădure, restul sunt macadam. Practic pe axial ar mai trebui să asfaltăm încă 750 de metri, nu au mai ajuns fondurile, dar cred că pe anul viitorul vom obţine fonduri pentru asfaltarea ultimelor sute de metri. Drumurile laterale nu se asfaltează, aici e macadam după cum am spus, adică piatră spartă şi nisip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*