
412 persoane primesc în Reghin ajutor de la stat pentru asigurarea venitului minim garantat
Am dorit să aflăm care este numărul asistaţilor sociali la nivelul Municipiului Reghin, motiv pentru care am apelat la purtătorul de cuvânt al primăriei Municipiului Reghin, Imola Grama, care ne-a furnizat informaţiile solicitate:
Rep.: Care este numărul asistaţilor sociali la nivelul municipiului Reghin şi care este suma totală pe care aceştia o primesc lunar? Referindu-ne aici în special la cei care primesc ajutorul de stat pentru asigurarea venitului minim garantat.
Imola Grama: 412 beneficiari. Suma totală plătită diferă de la o lună la alta și este de aproximativ 41.621 lei lunar, suma exactă însă nu o cunoaștem deoarece plata nu o face Primăria Municipiului Reghin, ci A.J.P.I.S. Mureș.
Rep.: Care sunt ajutoarele pe care aceştia le primesc?
I.G: Persoanelor singure şi familiilor care se încadrează în prevederile Legii nr.416/2001, privind venitul minim garantat, li se întocmește un dosar și se propune spre aprobare, acordarea sau neacordarea acestui ajutor, procedura finalizându-se cu emiterea unei dispoziții a primarului. După emiterea dispoziției de acordare a dreptului, plata ajutorului social (venitul minim garantat) se face lunar, de obicei prin mandat poștal, de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș. Suma plătită se stabilește în funcție de numărul de membri din componența familiei și veniturile nete lunare ale familiei sau persoanei singure.
Rep.: I-a scos primăria la treabă pe cei care beneficiază de ajutor social?
I.G.: Pentru suma de bani primită, una din persoanele apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, trebuie să efectueze un anumit număr de ore, lucrări și acțiuni de interes local stabilite o dată cu acordarea dreptului acestui ajutor. Aceste persoane lucrează după un program stabilit de către persoana responsabilă în acest sens, din cadrul Compartimentului Igienă Publică.
Rep.: Ce facem cu cei care primesc ajutoare, dar refuză să muncească în folosul comunităţii ori refuză să caute un loc de muncă?
I.G.: Cei care refuză să efectueze acțiunile și lucrările de interes local sunt suspendați și nu mai beneficiază de acest drept începând cu luna următoare constatării neefectuării lucrărilor.
Rep.: Există cazuri în care au fost tăiate ajutoarele sociale pentru că au refuzat locurile de muncă puse la dispoziţie, fie că au refuzat să iasă la muncă în folosul comunităţii ori pentru că au refuzat participarea la cursuri de formare profesională?
I.G.: Am avut cazuri în care persoanele apte de muncă și care trebuiau să lucreze au refuzat efectuarea orelor repartizate, iar începând cu luna următoare li s-a suspendat dreptul la venitul minim garantat. Nu am avut persoane care să refuze participarea la cursuri de formare profesională.