REGHIN: Primarul la raport

Au trecut mai bine de 3 luni de când Mark Endre a preluat mandatul de primar al municipiului Reghin. În data de 3 februarie, acesta şi-a prezentat raportul primelor o sută de zile.

„Percep și înțeleg funcția de primar ca fiind un loc de muncă, ca un angajament în folosul comunității și nu ca pe un loc care aduce putere, fiind în același timp conștient că problemele acumulate în zeci de ani trebuie rezolvate cât mai repede. Prin mandatul meu de primar, m-am angajat să repornesc orașul și să creez un mediu de trai plăcut, motiv pentru care, ca un prim pas, am luat în considerare eliminarea factorilor nefuncționali, stagnanți care au caracterizat ultimii 8 ani.

Pentru a accelera și a ajunge din urmă orașele în curs de dezvoltare și pentru a reporni orașul nostru care ,,bate pasul pe loc” de mulți ani, prioritatea mea a fost revizuirea structurii și a funcționării primăriei, cu scopul de a avea o administrație publică eficientă și accesibilă, transparentă.” aşa îşi începe raportul primelor 100 de zile de activitate, primarul Márk Endre.

“Achizițiile inutile, nejustificate, au fost eliminate”

Conform raportului, în această perioadă s-a pus accent pe crearea unei comunicări zilnice continue cu șefii departamentelor. Din acest motiv a solicitat rapoarte constant referitoare la situația proiectelor actuale și viitoare precum și monitorizarea zilnică și strictă a acestora. „Astfel am reușit accelerarea tuturor acestor activități care se desfășurau într-un ”ritm de melc”. Autovehiculele Primăriei au fost dotate cu aparate GPS, așa încât să putem monitoriza toate traseele parcurse şi consumul de carburant pentru fiecare dintre autoturismele şi autoutilitarele administraţiei locale. Astfel, consumul de combustibil a fost înjumătățit într-o perioadă foarte scurtă de timp. După o investigație meticuloasă, suma cheltuită pe hârtie și produse de papetărie, respective protocol a fost redusă, iar achizițiile inutile, nejustificate au fost eliminate”

Proiectul de modernizare de la Pădurea Rotundă, mult discutat în ultimii ani este scos la lumină, dorinţa primarului Mark Endre fiind de a demara acest proiect, motiv pentru care se doreşte ca din primăvară să fie începute lucrări de curăţenie a zonei respective. „Vom dezvolta un parc de agrement plăcut, centrat pe familie, pentru reghineni, din resurse proprii. În paralel, ne consultăm cu Direcția Generală de Apă, pentru a găsi soluții de amenajare a Malului Mureșului unde ne gândim la un traseu pentru bicicliști, cu locuri de popas. ”

Coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii

De asemenea, a fost externalizat serviciul de deszăpezire pentru ca cetățenii să poată circula în condiții civilizate și în siguranță, evitând astfel explicația oficială clasică din ultimii 30 de ani „nu am fost pregătiți”. « Am solicitat ca atribuțiile poliției locale să fie îndeplinite cu responsabilitate. Departamentul a contribuit la elaborarea unei noi politici de parcare pentru a rezolva actuala parcare anarhică a orașului. Sper că proiectul revizuit va intra în vigoare din martie, cu noi tarife și o monitorizare strictă a conformării la noile reguli.  Scopul nostru este de a oferi cetățenilor alternative la folosirea autoturismului propriu, aici mă refer la punerea în funcțiune a pistelor de biciclete în termenul cel mai scurt posibil și la reorganizarea transportului public. Pentru a face acest lucru, este necesar să se efectueze trasarea a aproape 100 de străzi. Prin urmare, am inițiat cu prioritate modernizarea completă a străzilor care se deschid spre piața centrală: reabilitarea completă a asfaltului și a trotuarelor. Nu în ultimul rând ne dorim coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii de pe clădiri şi stâlpi. Ne-am consultat cu Electrica despre coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii în centrul orașului. Pe baza documentației de proiectare pregătite, putem începe implementarea investiției din a doua jumătate a anului. De când am preluat mandatul, am investigat fiecare plângere din partea cetățenilor și le-am rezolvat în termenul cel mai scurt posibil prin găsirea soluțiilor potrivite, comunicând rezultatul anchetei”.

Reabilitarea străzilor şi trotuarelor în vizorul primarului

Un alt aspect important în ceea ce priveşte străzile din municipiul Reghin este  reabilitarea drumului spre Kaufland, reuşind astfel să rezolve şi să elibereze traficul aglomerat încă dinaintea sărbătorilor de iarnă. “În primăvară vom continua reabilitarea tronsonului, pentru că vom începe lucrările de renovare completă a Străzilor Ierbuș și Salcâmilor. Este foarte important să reușim reabilitarea acestor străzi cât mai curând posibil, deoarece primele noi autobuze hibrid ajung în luna martie.” Pe lista de priorităţi a primarului Márk Endre se află şi cartierul Rodnei care include reabilitarea străzii principale, cât şi parcul din acest cartier. “În funcție de cum va fi vremea, am programat reabilitarea străzii principale din cartierul Rodnei, unde piatra cubică este deteriorată. De asemenea, avem pregătit un plan pentru spațiul de joacă din acest cartier, cu noi ansambluri moderne și funcționale.”.

Pentru sprijinirea producătorilor şi meşterilor locali a fost gândit un târg, care se doreşte a fi organizat la sfârșitul fiecărei luni în Parcul Central.

“După ani de discuții inutile, proiectul Cinematografului Patria a ajuns la o etapă importantă, deoarece am semnat un acord de grant pentru renovarea completă și extinderea clădirii. Investiția în valoare de 11.630.124,96 lei finanțată de Agenția Națională de Dezvoltare (CNI) este planificată să se finalizeze într-un an și jumătate”

“Din cauza numeroaselor plângeri, am fost obligați să revizuim și să modificăm regulile de funcționare a teraselor. Astfel, sper că se va rezolva și situația teraselor și funcționarea lor fără autorizație, tărăgănată de ani de zile.  Am somat gospodăriile din zona Pârâului Trandafirilor să se racordeze la canalizare. În ultimele decenii, nimeni nu a fost deranjat de deversarea rezidurilor menajere în acest pârâu.”

Întregul raport al primarului municipiului Reghin, Márk Endre îl puteţi găsi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*