Dragoş Pui: “Prioritățile mele sunt oamenii”

După ce la jumătatea lunii decembrie, Dragoş Pui a fost ales viceprimar al municipiului Reghin, acesta şi-a preluat mandatul, dar şi atribuţiile. Despre planurile de viitor privind dezvoltarea Reghinului, cât şi despre atribuţiile care-i revin, aflaţi din interviul de mai jos.

Rep.: Aţi preluat deja de ceva timp funcţia de viceprimar. V-aţi acomodat?
Dragoş Pui:
Este de necontestat faptul că munca în administraţia locală diferă mult de cea privată. Dar dacă știi să gestionezi un buget, dacă îţi place să comunici cu cetățenii, să le rezolvi problemele, dacă eşti un bun gospodar, atunci, chiar şi în aceste vremuri de criză și austeritate economică, găsești soluțille cele mai potrivite. Recuperez destul de repede lipsa de experiență în administrația locală și sper ca în cel mai scurt timp să asimilez toate responsabilitățile funcției.

Rep.: Care vor fi atribuţiile dumneavoastră în calitate de viceprimar?
D.P.:
Disciplina în construcții, piețele, ordinea publică, învățământul, cultura, arta, cultele, sportul, comerțul, controlul comercial, asistența socială și zonele de agrement sunt cele mai importante atribuții care mi s-au acordat.

Rep.: Aveţi de dus un mandat într-o perioadă dificilă pentru toată lumea. Care sunt priorităţile dumneavoastră, în calitate de viceprimar?
D.P.:
Prioritățile mele sunt oamenii. În programul meu electoral am avut câteva idei în acest sens și îmi doresc ca măcar o parte din ele să fie realizate. Sprijinirea HORECA – crearea de evenimente în jurul instrumentelor muzicale făcute la Reghin (festival anual de vioară în aer liber) – gândite special pentru a veni și în sprijinul celor din industria HORECA, vor ajuta atât investitorii cât și întreg municipiul; crearea unui Centru comunitar pentru tineret, cu spații special amenajate în care tinerii reghineni să poată să participe la tot felul de proiecte, cursuri, activități cred că ar fi pe placul reghinenilor; extinderea sistemului de monitorizare video pentru a reduce și mai mult gradul de infracționalitate; deschiderea terenurilor de sport din incinta școlilor; zone de socializare amenajate în fiecare cartier; implementarea conceptului de polițist voluntar prin încheierea de contracte de voluntariat între Poliția Locală și voluntari care doresc să se implice activ în viața comunității sunt doar o parte din proiectele pe care mi le doresc să le putem duce la bun sfârșit.

Rep.: Reuşim să lăsăm culorile politice la o parte în C.L. şi să facem treabă?
D.P.
: Campania s-a terminat, îmi doresc să lăsăm divergențele deoparte și să ne concentrăm pe soluții în rezolvarea problemelor. Anul trecut a fost un an greu, după cum bine știți, pandemia ne-a dat peste cap toate calculele, toată viața propriu-zis. Nici anul acesta nu se arată cu mult mai grozav, trebuie să fim o echipă. Avem foarte multe de făcut pentru dezvoltarea Reghinului, pentru creșterea calității vieții și trebuie să punem umărul cu toții. Vreau să lăsăm politica deoparte și tot ceea ce facem să facem în folosul cetățenilor.

Rep.: Deşi în această perioadă se recomandă distanţarea, aţi reuşit să discutaţi cu cetăţenii, să aflaţi care sunt doleanţele acestora?
D.P.
: Deocamdată comunicarea noastră s-a restrâns la cea din mediul online și telefonic. Dar, începând cu data de 20 ianuarie, voi acorda audiențe pe toate segmentele de probleme care îmi sunt în subordine. Incidența cazurilor de Covid a scăzut, acum putem să comunicăm puțin mai ușor. Săptămâna trecută am pregătit deschiderea celui de-al doilea centru de vaccinare în Reghin, cetățenii se pot înscrie și prin serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei.

Rep.: Sunteţi un viceprimar tânăr, ceea ce vă avantajează în relaţia cu tinerii. Cum credeţi că aţi putea profita de acest atu pentru a implica tinerii din oraş în activităţi din diferite domenii? Eventual consultări cu aceştia pentru a afla modul în care tinerii privesc orașul și viitorul și cum să modeleze orașul pentru a-i ajuta să rămână și să se stabilească aici?
D.P.:
Am multe idei în ceea ce privește tinerii, dar deocamdată, din cauza restricțiilor impuse nu ne-am putut întâlni, nu am putut organiza evenimente și activități. Îmi doresc dialog și cooperare cu acest segment pe teme din mai multe domenii (educație, cultură, apărarea drepturilor, comportament civic, sănătate, incluziune socială, servicii de asistență socială, protecția mediului etc.)

Rep.: În ce stadiu se află proiectul creşei „Spiriduşii Veseli”?
D.P.:
Momentan se afla în faza de proiectare (DTAC, PTh, DE), termenul de predare al proiectului fiind 15.05.2021. După finalizarea proiectării și obținerea Autorizației de Construcție poate începe execuția lucrării propriu-zis, termenul de finalizare fiind de maxim 2 ani.

Rep.: Ce alte probleme sunt de rezolvat, în perioada următoare?
D.P.:
Prioritatea zero este vaccinarea populației. După cum spuneam, suntem pregătiți la Reghin. Dacă solicitările se vor înmulți suntem pregătiți să funcționăm cu 4 fluxuri pe centru, ceea ce înseamnă că la capacitate maximă putem asigura 800 de vaccinuri/zi.

Rep.: Mulţi dintre noi vorbim despre sprijinirea producătorilor locali. Auzim în stânga şi dreapta “Cumpără local, cumpără local!”. Cum ar putea sprijini primăria producătorii locali?
D.P.:
În piețe predomină comercianții, nu producătorii. Ei sunt puși pe primul loc. Au cea mai bună locație, cea mai frumoasă alee. Mie nu mi se pare normal ca un comerciant să stea în față! Trebuie să găsim modalitatea ca producătorii locali să fie avantajați din acest punct de vedere. De asemenea, primăria poate veni în sprijinul producătorilor locali din Reghin, oferindu-le acestora posibilitatea de a se promova în mediul on-line prin intermediul aplicaţiei REGHIN CITY APP. Astfel, toţi producătorii locali care deţin certificat de producător, fie că au sau nu un punct fizic de desfacere și-ar putea poate vinde mai ușor produsele. Urmează să discut aceste aspecte cu colegii mei și să găsim cele mai bune soluții pentru a-i sprijini.

Rep.: Dacă ar fi să ne uităm în viitor, peste 4 ani, cum va arăta Reghinul? Se vor putea demara lucrări/proiecte, astfel încât să fie vizibilă o schimbare/modernizare în ochii reghinenilor?
D.P.:
Eu spun că da! Bugetul orașului nu va ajunge niciodată pentru asta. Ai nevoie de parteneriate public-private pentru a construi și de atragerea de fonduri europene. Pentru a atrage fonduri europene, proiectele propuse trebuie să urmărească valorile promovate la Bruxelles: verde, digital, rezilienţă. Nu cred că în 4 ani poți face minuni, dar poți demonstra că vrei, că ești capabil. Îmi doresc ca la sfârșitul acestor 4 ani să pot privi cetățenii în ochi cu sentimentul că am făcut tot ceea ce era posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*